Ziua Logo
  Nr. 4194 de joi, 27 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Sindicalistii ataca "monstrul energetic" de stat
-- Angajatii Hidroelectrica sunt nemultumiti de infiintarea unei Companii Energetice Nationale. Statul ar vrea sa adune la un loc producatori termo si hidro, precum si distribuitori de energie.
Intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Calin Popescu Tariceanu, membrii Federatiei Sindicale Hidroelectrica � Hidrosind, il acuza pe acesta ca distruge compania Hidroelectrica si sectorul energetic. "Excelenta, compania nationala energetica este o aberatie tehnico-economica. Excelenta, ne dezamagiti. Un absolvent al Facultatii de Constructii Hidrotehnice este promotorul acestei companii", se arata, printre altele, in scrisoarea deschisa. La sfarsitul anului trecut, comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs, a criticat si el intentia autoritatilor romane care, in opinia sa, ar putea crea "un monstru".
"Salariatii din Hidroelectrica SA, prezenti la Conferinta Nationala a Federatiei Sindicale Hidroelectrica - Hidrosind, isi exprima preocuparea cu privire la recentele declaratii ale factorilor de raspundere din Guvernul Romaniei referitoare la constituirea unei Companii Nationale de Electricitate, integrata pe verticala sau vizand divizarea Hidroelectrica SA. Lipsa de transparenta in fundamentarea acestei decizii este de natura sa ne ingrijoreze", se arata in scrisoarea sindicalistilor. Ei atrag atentia ca prin aceasta incercare se incalca obiectivele strategice si planul de actiune stabilit de Comisia Europeana in documentul de Politica Energetica Europeana Comuna la care Romania a aderat la summitul de la Bruxelles din martie 2007.
Hidrosind apreciaza ca, in prezent, sistemul energetic national se afla intr-o situatie de criza, care se va accentua prin infiintarea acestei Companii Nationale de Electricitate.
Astfel, sindicalistii spun ca subventionarea de catre Hidroelectrica a productiei de energie in termocentralele nerentabile va avea consecinte grave asupra mediului si promovarii resurselor regenerabile. Ei se tem si ca Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), despre care spun ca este un organism comandat politic, va fi folosita pentru stabilirea discretionara a tarifelor si cotelor de energie livrate catre furnizori. "Ajutorul de stat acordat fie sectorului termo, fie exploatarilor miniere se face pe seama dublarii termenelor de recuperare a investitiilor in sectorul hidro (30 de ani in Romania, fata de 15 ani in UE), acest lucru marcand decisiv pretul energiei electrice livrate consumatorilor. Dorim sa atentionam, cu toata responsabilitatea, Guvernul Romaniei ca o astfel de decizie are consecinte catastrofale pentru dezvoltarea economica a Romaniei, iar Guvernul se va face responsabil de falimentarea sectorului energiei electrice", se mai arata in scrisoare.
Banca Mondiala respinge ideea
De mentionat, nici Banca Mondiala nu sprijina proiectul de infiintare a unei companii energetice nationale, apreciind ca un astfel de organism ar putea pune in pericol competitivitatea si transparenta sistemului energetic national, a declarat, recent, reprezentantul bancii in Romania, Doina Visa. "Romania nu are nevoie de un astfel de holding pentru a avea o prezenta importanta in sectorul energiei. Guvernul are o pozitie suficient de puternica pe piata productiei de energie prin Hidroelectrica si Nuclearelectrica, companii care acopera aproape 50% din productia interna de energie", a afirmat Visa.
Reamintim, presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca Guvernul ar putea aproba infiintarea Companiei Nationale de Energie inainte de 1 mai. El a afirmat ca proiectul va fi prezentat in curand Comisiei Europene. Compania va fi una de tip holding, din care vor face parte complexurile energetice Turceni si Rovinari, distributiile neprivatizate Electrica Muntenia Nord, Transilvania Nord si Sud, unele termocentrale, hidrocentrale, service-uri si institute de cercetare si proiectare aferente acestor unitati. Pentru inceput, Compania Energetica Nationala va avea management privat si va fi 100% de stat, urmand ca, apoi, pachete de actiuni sa fie vandute, probabil la bursa.
Gabi MOROIANU 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Ideea e foarte buna   de georgems
Treaba amestecata ?   de T.P.LICA
Banca Mondiala ?   de alwis46
De ce se tem?   de Bush_IT
A r h i v a
  Incepe haosul    3 comentarii
  BNR sugruma creditele in lei    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Secretul lui Voronin (7526 afisari)
 Euro-manipulare contra Romaniei (2193 afisari)
 Calea scurta (2152 afisari)
 1918: despre popor si conducatori (1780 afisari)
 Basescu - mesaj catre Basarabia (1772 afisari)
 A murit George Pruteanu (5455 afisari)
 Katie Holmes, chinuita de casnicia cu Tom Cruise (2732 afisari)
 Summit-ul NATO: filaj la prostituate (2433 afisari)
 Sarkozy, eclipsat total de sotia sa Carla Bruni (2336 afisari)
 Fobia de dentist a dus la moartea unei fetite de opt ani (2124 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01129 sec.