Ziua Logo
  Nr. 4194 de joi, 27 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Se topeste Antarctica
-- O bucata uriasa din calota glaciara antarctica se dezgheata cu o viteza uluitoare
Imaginile surprinse de un satelit au aratat ca o bucata uriasa din calota glaciara antarctica, in insula Wilkins, se topeste extrem de rapid din cauza incalzirii climaterice accentuate, au anuntat cercetatorii, relateaza Mediafax.
Bucata de gheata care s-a topit acopera aproape 415 kilometri patrati din insula Wilkins, potrivit imaginilor prin satelit prelucrate de cercetatorii de la National Snow and Ice Data Center din cadrul Universitatii din Colorado. Pentru a oferi o imagine cat mai clara a dezastrului, cercetatorii au tinut sa precizeze ca suprafata bucatii care se topeste este de sapte ori mai mare decat cea a cartierului new-yorkez Manhattan.
Wilkins este o insula de gheata permanenta, care se intinde pe aproximativ 13.000 de kilometri patrati si se situeaza in sud-vestul Peninsulei Antarctice, la aproximativ 1600 de kilometri de America de Sud. "Blocuri de gheata dupa blocuri de gheata se desprind si se topesc in ocean", a spus Ted Scambos, coordonator stiintific la National Snow and Ice Data Center. "Nu vorbim de crapaturi si de desprinderi de bucati de gheata, ci de faptul ca aceasta calota glaciara se spulbera total, pur si simplu", a mai spus Scambos, care a adaugat ca "acest tip de fenomen este rar. Vrem insa sa-l intelegem mai bine pentru ca astfel de fenomene duc la pierderea completa a calotei glaciare". Scambos a indicat ca o mare parte din calota glaciara se sprijina doar pe un strat subtire de gheata. Acesta ar putea sa se topeasca foarte usor, astfel incat calota glaciara sa dispara in cativa ani. Analizand tiparele de topire din zonele de contact cu oceanul, din ultimii 10 - 15 ani, cercetatorii concluzioneaza ca fenomenul este provocat de incalzirea globala. Imaginile prin satelit arata ca distrugerea bucatii din calota glaciara a inceput pe 28 februarie, cand un mare aisberg, masurand 41 pe 2,4 kilometri, s-a desprins din partea sud-vestica a insulei provocand dezintegrarea interiorului acesteia. Scambos a spus ca aceasta insula de gheata exista de cateva sute de ani, insa aerul cald si expunerea la curentii oceanici au provocat topirea partiala a acesteia.
Avertismente ignorate
In ultima jumatate de secol, Peninsula Antarctica a suferit o incalzire mai rapida decat orice alta zona de pe glob, potrivit cercetatorilor.
Intrucat sezonul de vara, in timpul caruia Antarctica se topeste, se apropie de final, cercetatorii spun ca nu se asteapta ca aceasta insula de gheata sa se topeasca imediat, insa zona va fi monitorizata in continuare.
Specialistii mai spun ca in ultimii 30 de ani suprafata a numeroase calote glaciare s-a diminuat considerabil, sase dintre acestea dezghetandu-se complet. Profesorul britanic David Vaughan din cadrul Institutului britanic de supraveghere a Antarcticii, avertiza inca din 1993 ca o bucata considerabila din insula Wilkins s-ar putea topi daca fenomenul de incalzire globala continua.
Lucrurile au luat insa o intorsatura dramatica mult mai devreme decat anticipase specialistul britanic care spunea ca fenomenul de topire ar fi urmat sa aiba loc peste 30 de ani (din momentul predictiei). (C.C.)
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Global Warming...............................My fat.@@@@@$$$$$$$$$........   de Mos Grigore
Uneori se-ncalzeste, uneori se raceste..   de neamtu tiganu
Vine potopul   de Nikon
A r h i v a
  Swayze, tratament experimental    1 comentariu
  Se incalzeste    
 Top afisari / comentarii 
 Secretul lui Voronin (7526 afisari)
 Euro-manipulare contra Romaniei (2193 afisari)
 Calea scurta (2152 afisari)
 1918: despre popor si conducatori (1780 afisari)
 Basescu - mesaj catre Basarabia (1772 afisari)
 A murit George Pruteanu (5455 afisari)
 Katie Holmes, chinuita de casnicia cu Tom Cruise (2732 afisari)
 Summit-ul NATO: filaj la prostituate (2433 afisari)
 Sarkozy, eclipsat total de sotia sa Carla Bruni (2336 afisari)
 Fobia de dentist a dus la moartea unei fetite de opt ani (2124 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01097 sec.