Ziua Logo
  Nr. 4193 de miercuri, 26 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Ce va spune Putin la Bucuresti
George DAMIAN 
Tarul tuturor Rusiilor se va afla la Bucuresti saptamana viitoare si toata lumea se intreaba ce mesaj va transmite Aliantei Nord Atlantice. Putin si-a trimis deja tareviciul Medvedev la inaintare sa-si incordeze vorbele in presa britanica pe probleme de securitate globala. Colegul permanent al lui Putin, inca de la disparitia URSS, Medvedev nu ne-a spus nimic nou, ceva ce nu ar fi spus locatarul Kremlinului. Mesajul este simplu: daca Ucraina si Georgia intra in NATO atunci vom avea o problema grava de securitate in Europa. Nimic nou, supararea Rusiei pe invitarea Georgiei si Ucrainei in NATO este garantata.
Dincolo de vorbe, mult mai importante sunt faptele. Iar strategii Kremlinului au prevazut cu multa vreme in urma avansul NATO - si mai mult decat atat: au luat din timp masurile necesare de contracarare. O prima astfel de masura a fost luata inca din martie 2007, atunci cand Rusia si-a stabilit programul inspectiilor militare in cadrul Tratatului privind Fortele Conventionale din Europa (CFE). Tarile semnatare ale tratatului CFE isi garanteaza reciproc dreptul la inspectarea diverselor locatii militare - iar calendarul acestor inspectii este stabilit in luna martie a fiecarui an. In martie 2007 Moscova a anuntat un calendar de inspectii care se oprea brusc in luna noiembrie a aceluiasi an. Evenimentele s-au succedat apoi in crescendo: pe 26 aprilie, Putin a amenintat cu retragerea Rusiei din Tratatul CFE starnind uimirea presei internationale. In iunie 2007, la Viena s-a desfasurat o conferinta a statelor semnatare ale tratatului CFE - fara nici un rezultat notabil, iar in iulie Putin a emis un decret privind suspendarea aplicarii tratatului CFE care urma sa intre in vigoare peste cinci luni de zile. Motivul enuntat in acest decret: "circumstante extraordinare care afecteaza securitatea Rusiei si necesita masuri imediate". Semnalul fusese dat inca din martie - Rusia nu mai avea de gand sa se supuna constrangerilor CFE de limitare a trupelor conventionale din Europa asa ca a renuntat in toamna la inspectii, tocmai pentru a putea refuza inspectii pe teritoriul sau. Rusia are o situatie speciala in CFE: acest tratat se aplica doar pana la limita muntilor Urali. Astfel ca "limitarea fortelor conventionale" a insemnat pentru Moscova suirea tancurilor si artileriei grele in trenuri si bagarea lor la vaselina dincolo de Urali. In consecinta, suspendarea tratatului CFE inseamna pentru Moscova suirea tancurilor si artileriei grele in trenuri si repozitionarea lor la granitele Europei. Europa nu are ce si de unde sa aduca: fostele tari din Tratatul de la Varsovia si-au taiat armele si le-au vandut la fier vechi. Planificarea strategica a Rusiei s-a dovedit a fi fara cusur.
Lovitura cea mai grea in tot acest joc geopolitic a suferit-o Republica Moldova: efectivele rusesti stationate in Transnistria isi pot creste forta de izbire si numarul in mod exponential practic peste noapte. Greu de crezut ca observatorii Uniunii Europene vor putea face mai mult decat sa-si noteze in carnetele intrarea in Transnistria a unor garnituri de tren pline de tancuri. Astfel ca verva anti-romaneasca a lui Voronin este mult mai usor de inteles in conditiile in care nu a primit decat niste "mda-uri" sceptice de la Moscova.
Acestea sunt faptele - Putin isi poate permite de acum sa se joace cu vorbele la Summit-ul NATO de la Bucuresti. Poate fi acid, ironic, agresiv sau - daca vrea sa ii puna pe ganduri pe occidentali - chiar sa nu mai vina de loc la Bucuresti si sa trimita un reprezentant oarecare. Oricum, raportul Ministerului rus de Externe pe anul trecut a precizat ca nu diplomatia de la Moscova se ocupa cu blocarea initiativelor romanesti la Marea Neagra. Ucraina a primit inca o data deja traditionala amenintare de primavara cu inchiderea gazelor naturale. Basarabia ramane in continuare sub ocupatie rusa. Dincolo de cuvinte, mesajul lui Putin este clar si simplu: statele Europei de Est n-au decat sa adere unde si cum vor ele (sub stricta observatie!) insa nici un centimetru din Uniunea Sovietica dinainte de Al Doilea Razboi Mondial nu va iesi de sub influenta Moscovei.
 Comentarii: 20 Afiseaza toate comentariile  
La inceput va spune:   de LENIO
Putin ca Prim MInistru va lua cuvantul ? Are acest drept ? Este suficient sa vorbeasca Presedintele    de ionion
Petrolul este miza!   de Lira
Pericoolul intelegerilor dintre marile puteri.   de hefaistos
Mai mult va face cu ochiul!Dar cui?   de LENIO
Pai ce sa spuna ?   de alwis46
ATENTIE NATO! Nu lasati paltoanele pe hol la aceasta reuniune. Si ochii pe ceas, ca odata dispare   de logofatul de taina
NU SE MAI POATE !!! Trebuie sa recunoastem independenta Siberiei ca si in cazul Kosovo   de logofatul de taina
Mai puisor nu mai exista tar al tuturor Rusiilor   de Ghita Bizonu'
Ce va spune Putin la Bucuresti   de georgems
Ce intrebare si asta, ceee spune, spune si el ceva acolo si dupa aia sterge putina.e   de Hu Ciu Tzi
uita-te la noi   de mariko
Trafic de arme in Romania!   de Ninja SHOW
Tarul tuturor Rusiilor si Tarul tuturor tzarilor !!!   de bongos
Apropos de mesaje   de Mache
Adanca intrebarea   de Mache
Ce va spune Putin   de neamtu tiganu
Daca vine, judoputinika... Excelenta analiza!   de Harkonen
fara trannistrii si alte abhazii   de ion novgorodovici
ai dreptate...   de (I)rationalul
A r h i v a
  Romania in fata conflictului regional    2008-02-25
  Al doilea an de Razboi Rece la Prut    2008-01-04
  Cazul Serbia - ghinionul natiunilor mici    2007-12-08
  Falimentul discriminarii pozitive    2007-11-02
  Premise pentru dezmembrarea Romaniei    2007-10-27
 Top afisari / comentarii 
 Donatorul de organe s-a trezit din coma (3510 afisari)
 Ungurimea, tiganimea si romanimea in fata Marii Uniri (2663 afisari)
 Procurorii delatori (2062 afisari)
 Pestele de la cap se-mpute (1814 afisari)
 Ce va spune Putin la Bucuresti (1653 afisari)
 Un barbat este gravid in cinci luni (7310 afisari)
 Priscilla Presley recunoaste: Am fost victima unui medic care m-a macelarit (4667 afisari)
 "Sclava" din Bulgaria, obligata sa inoate intre pesti pirania (3349 afisari)
 Un imens bloc de gheata se desprinde de Antarctica  (2242 afisari)
 Barbatii cheltuiesc averi pe liposuctii, epilare cu laser, implant de par sau lifting facial (1932 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.14725 sec.