Ziua Logo
  Nr. 4192 de marti, 25 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Revolta coloneilor
-- Ofiterii specialisti solicita revizuirea Statutului cadrelor militare * Ei vor modificarea varstei de pensionare * CSAT analizeaza astazi propunerilepentru schimbarea articolului 92 din Legea 80/1995 * Acesta stabileste limitele de varsta in grad si in ani, pana la care ofiterii pot fi mentinuti in activitate * Protestatarii sunt sustinuti si de un grup de senatori si deputati
In interiorul Ministerului Apararii mocneste de cateva luni de zile o stare de revolta a ofiterilor cu grade superioare (locotenent-colonel, colonel-n.r.). Nemultumirea ofiterilor s-a accentuat la sfarsitul anului trecut, dupa ce membrii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii au adoptat "Planul-cadru pentru continuarea procesului de restructurare si modernizare a Armatei Romaniei, in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2008". Decizia CSAT vine dupa multe alte etape de reorganizare si restructurare a Armatei Romaniei. Principalii nemultumiti nu sunt ofiterii din unitatile luptatoare ci specialistii militari.
Ne referim la medicii militari si la ofiterii cu pregatire juridica, economica, tehnico-inginereasca, jurnalistica-relatii publice, didactica, informatica, sociologica si psihologica. Acestia isi vad cariera periclitata exact in momentul cand ei considera ca au atins apogeul. Intr-un memoriu trimis Ziarului Ziua, ofiteri superiori din domeniile enumerate mai sus prezinta o analiza deosebit de complexa prin care solicita Consiliului Suprem de Aparare a Tarii ca specialistii militari sa fie mentinuti in activitate peste varsta actuala. Potrivit argumentelor acestora, motivul ca ofiterii superiori trebuie sa fie trecuti in rezerva incepand cu varsta de 53 de ani, deoarece asa este in tarile NATO, nu este real, deoarece in majoritatea statelor NATO, limita de varsta pentru pensionare este mult superioara pentru specialistii militari fata de reglementarile actuale din Legea 80/1995 privind Statutul cadrelor militare.
1500 de ofiteri urmeaza sa fie trecuti in rezerva
In aceste conditii, peste 1500 de ofiteri superiori isi vad cariera in pericol, ca urmare a restructurarilor care au inceput la nivelul structurilor centrale ale MAp. Pe functiile respective nu vor mai fi incadrate alte persoane. Coloneii si locotenent-coloneii protestatari considera ca totul li se trage din perioada 1999-2002 cand "un grup de tineri manageri strecurati cu viclenie, dupa 1989, in trupele de comanda si stat major, direct din aparatul Consiliului Politic Superior al Armatei in care au functionat structurile de elita ale PCR, au inceput, precum Ana Pauker, sa faca strategia si scheletul Armatei Romaniei". Ofiterii romani acuza implicarea consilierilor straini dupa 1989 in problemele de restructurare si dimensionarea efectivelor Ministerului Apararii. "Sub pavaza consilierilor straini si cu sprijinul altui mic grupulet de distinsi tineri generali romani, dornici de a scapa de comandantii lor si a le lua locul, in urma unor analize superficiale au ajuns la concluzia ca prevederile Legii 80 privind Statutul cadrelor militare nu corespund cu cele din armatele tarilor membre NATO si trebuiesc schimbate." Un alt argument adus de cei care au facut pe placul consilierilor americani a fost acela ca se va putea epura armata de fostii cadristi, activisti ai PCR si alti nostalgici generali si ofiteri incomozi, desi trecusera peste 11 ani de la Revolutia din Decembrie 1989. Initiatorii protestului trimis Ziarului Ziua considera ca initiatorul reformei dictate de reprezentantii SUA este fostul sef al Directiei Management Resurse Umane, generalul Neculai Balan, "fost activist PCR in consiliul politic superior al armatei, care pentru urgia din armata a fost recompensat cu cate o stea de general anual, precum si cu postul de atasat militar in SUA, desi nu avea nici o aptitudine".
CSAT discuta modificarea Legii 80
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a fost convocat pentru azi, la ora 12.00, pentru a discuta despre proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 80/1995, privind statutul cadrelor militare, cu modificarile si completarile ulterioare.
Conform unui comunicat al Presedintiei pe ordinea de zi a sedintei Consiliului mai sunt incluse stadiul realizarii masurilor de securitate stabilite pentru organizarea si desfasurarea Summitului NATO, conceptia privind misiunile, organizarea, conducerea, instruirea si intrebuintarea fortelor pentru operatii speciale din Armata Romaniei si evolutia riscurilor si amenintarilor teroriste in teatrele de operatii in care Armata Romaniei are desfasurate forte.
Membrii CSAT vor discuta si despre proiectul de Hotarare a Guvernului privind organizarea si functionarea Centrului National de Conducere a Actiunilor de Ordine Publica, precum si un raport referitor la finalizarea procesului de modernizare si transformare structural-functionala a Serviciului Roman de Informatii.
Marea epurare
Surse militare ne-au precizat ca "totul a plecat de la Nota de fundamentare pentru celebra Ordonanta de Urgenta nr.90 din 20 iunie 2001, in care cele mai mincinoase si criminale prevederi de decimare a oastei, constau in micsorarea varstei la care trebuie pensionati militarii pe grade, indiferent de corpul din care faceau parte si pregatirea de specialitate pe care o aveau: ingineri, juristi, medici, informaticieni, financiari, cercetatori stiintifici etc.
Odata cu intrarea in vigoare a acestei ordonante a inceput sa se faca curatenie si prin Armata Romana. Printre cei epurati din armata pana la varsta de 59 de ani s-au numarat generalii Dumitru Cioflina, Gheorghe Rotaru, Gheorghe Nicolaescu si foarte multi alti generali si colonei care urcasera treptele ierarhiei militare, treapta cu treapta, inclusiv la trupe, si aveau puterea fizica si intelectuala de a munci pana la 60-62 de ani, insa fiind incomozi atat pentru cei care asteptau sa le ia locurile, dar mai ales pentru acei consilieri care nu puteau sa organizeze armata in voia lor."
Protestatarii in uniforma care au ales aceasta cale de a-si face auzite doleantele considera ca, "pe langa padurea buna a aparut si multa uscatura, tot felul de generali si colonei dubiosi, lipsiti de onoare si demnitate, cu un tupeu fantastic si colerici, caracterizati prin excitabilitate si inegalitate in manifestari comportamentale, prin nerecunoasterea propriilor erori de conceptie, care au ajuns sa faca doctrinele in birou si sa ia semnaturi de aprobare pe botul masinii." Ofiterii specialisti din armata il acuza pe contraamiralul Victor Barbu, seful Directiei Personal si Mobilizare, ca "amesteca comandantii de plutoane de infanterie la numaratoare cu brigazile mecanizate si corpurile de armata si cu corpul ofiterilor specialisti.
Protestatarii il ameninta pe ministru
In aceste conditii, cei cu care am stat de vorba din randul ofiterilor superiori cu pregatire juridica, economica, tehnico-inginereasca, medicala, didactica, informatica, sociologica si psihologica solicita ferm "abrogarea in regim de urgenta a actualelor limite de varsta in grad, fundamentate pe minciuna si aprobarea proiectului de lege semnat de un grup de deputati si senatori. Luati masuri si aplicati, daca este necesar, alte metode de realizare a piramidei gradelor, functiilor si varstelor, deoarece concomitent nu se va putea realiza niciodata."
Potrivit unor informatii neoficiale, din momentul incercarii realizarii piramidei gradelor in armata, peste 37.00 de militari au fost trecuti in rezerva cu toate ca aveau varsta cuprinsa intre 40 si 55 de ani.
O alta solicitare a protestatarilor este adresata ministrului Teodor Melescanu, aceea de a se rezolva problema managementului resurselor umane. "Incercati sa puneti la punct bicefalia managementului resurselor umane in Armata Romaniei si ori desfiintati Directia Management Resurse Umane, care va este subordonata si trebuie sa va elaboreze politicile resursei umane, act care apartine Ministerului Apararii si lasati toata activitatea Directiei de Personal si Mobilizare din SMG, ori puneti la punct amestecul SMG in politica de personal a Armatei, care nu are temei legal, acesta fiind atributul ministrului Apararii, iar SMG sa se ocupe de razboi, de planul de mobilizare, de operatiile in teatrele de razboi din afara tarii si de instruirea trupei, ca nu se stie ce ne mai asteapta. Domnule ministru, am dori ca pe viitor sa nu mai semnati decrete de trecere in rezerva decat pentru limita de varsta in grad. Stim noi de ce. In viitor vom ataca Piramida Cantemirista. Veti afla si dumneavoastra in ce fel de piramida santajabila va postati."
Pagina realizata de Doru DRAGOMIR 
 Afisari: 4596  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
tupeul generalilor   de horiageo
albatros-s-a marit armata de la nasu mare   de BeDeii vechi si NOI
Nu-i intimplatoare .....   de cehow
Cine sunt cei care "solicita"?   de moroianu
S-au indulcit la cascaval !!   de Aladin
Sa-i tie in slujba , da ...   de gili
A r h i v a
  UE invinsa de presa    4 comentarii
  Vanghelie sare la Iliescu    11 comentarii
  PD-L ravneste la membrii PNL    21 comentarii
  Orban, oficial la Capitala    7 comentarii
  Preda lovit cu Salcutan    
  Asalt sindical pe toate fronturile    3 comentarii
  S-a aprins scanteia olimpica    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Revolta coloneilor (4596 afisari)
 Vanghelie sare la Iliescu (2171 afisari)
 UE invinsa de presa (1868 afisari)
 Gigi, un satanist practicant (1859 afisari)
 Evolutionismul Bisericii Ortodoxe (1765 afisari)
 Priscilla Presley seamana tot mai mult cu o pisica (8185 afisari)
 Orase pustii in SUA, din cauza incapacitatii de plata a creditelor (3388 afisari)
 O fotografie nud a Carlei Bruni va fi licitata la Casa Christie's din New York (3362 afisari)
 Cristian Tantareanu a recunoscut oficial ca divorteaza (3247 afisari)
 A inviat cand medicii il pregateau de autopsie (2995 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01478 sec.