Ziua Logo
  Nr. 4190 de sambata, 22 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Deaconu - stop joc
-- Centralul bucurestean a devenit primul arbitru care a oprit un meci din Romania inainte de final, dupa ce a fost lovit cu o bricheta din tribune
Derby-ul Rapid-Steaua, de joi seara, va intra in istoria fotbalului romanesc ca fiind prima partida incheiata inainte de expirarea celor 90 de minute regulamentare, dupa ce arbitrul Alexandru Deaconu l-a suspendat in minutul 73, la scorul de 1-0 pentru gazde. Un meci frumos, fara duritati si fara probleme in tribune, s-a incheiat cu niste stelisti fericiti ca vor incasa trei puncte fara munca, pentru ca pe teren echilibrul tocmai fusese rupt, iar timp prea mult pentru intoarcerea rezultatului nu mai era, si cu niste rapidisti frustrati ca gestul unui imbecil din tribuna ii scoate din lupta pentru locul secund. De aici, apar definite clar doua tabere: una a stelistilor, care solicita meci castigat cu 3-0, apreciind ca arbitrul a avut dreptate sa suspende un joc la care securitatea celor de pe teren nu mai putea fi asigurata, si rapidistii, care cred ca lovitura incasata de Deaconu nu a fost atat de puternica si ca acesta putea continua inca 20 de minute. Aceasta a doua categorie merge mai departe, sustinand ca un suporter stelist s-a infiltrat printre rapidisti si ca, de fapt, totul a fost o conspiratie pusa la cale dinaintea partidei.
In mod straniu, a fost un derby mai linistit decat de obicei. Arbitrajul lui Deaconu a fost relativ bun, cu exceptia unei faze din prima repriza cand ii putea arata cartonasul rosu stelistului Ghionea pentru o intrare grosolana la Joao Paulo, atmosfera in tribune a fost frumoasa, mai putin injuriile inimaginabile receptionate de capitanul oaspetilor, Radoi. Obiecte in teren s-au aruncat pe toata durata jocului, dar nimeni nu a luat masuri in tribune. La trei minute dupa ce Sapunaru a deschis scorul, la un duel aerian intre Pancu si Nesu, cei doi au cazut, iar rapidistul era plin de sange la cap. Faza s-a petrecut in apropierea liniei de margine dinspre tribuna a doua, unde s-au strans mai multi jucatori si arbitrul Deaconu, in timp ce accidentatii primeau ingrijiri medicale. In acel moment, arbitrul s-a lasat pe vine si s-a luat cu mainile de cap, imaginile tv demonstrand ulterior ca acesta a fost lovit in cap cu un obiect mic, de culoare argintie. Deaconu s-a ridicat repede cu o grimasa de durere pe fata si cu mainile in zona unde a fost lovit si s-a indreptat spre centru terenului. Era talonat indeaproape de stelistul Lovin, care, indiferent la suferinta sa, ii cerea insistent sa puna capat jocului. Deaconu i-a aruncat "Pleaca!" si "Lasa-ma in pace", mergand spre marginea opusa, la observatorul Vali Alexandru. Acesta a vorbit cateva secunde cu arbitrul, apoi i-a cerut unui oficial rapidist sa reia la statia de amplificare solicitarea de a nu se mai arunca obiecte din tribuna, care se mai auzise in cateva randuri de-a lungul meciului. Crainicul de la "Giulesti" s-a conformat, dar anuntul sau a fost ultimativ: "Daca se mai arunca un singur obiect, meciul se suspenda". Deaconu a dat sa reia jocul, indreptandu-se spre locul unde se lovisera Pancu si Nesu pentru a continua, insa o bricheta galbena a aterizat imediat la un metru de el. S-a intors spre centru si a fluierat decis finalul partidei. Stelistii au sarit in sus de bucurie, rapidistii au sarit la bataie, insa Mirel Radoi si Marius Lacatus au calmat repede spiritele, trimitandu-i pe ros-albastri la vestiar. Giulestenii l-au inconjurat pe Deaconu si i-au cerut, unii extrem de agresiv, altii cu lacrimi in ochi, sa reia partida, insa decizia "centralului" era definitiva, iar cu ajutorul catorva oameni de ordine a reusit sa ajunga, alaturi de asistentii sai, la cabine.
Agresorul descoperit!
George Copos a anuntat ieri ca, dupa vizionarea imaginilor cu tribunele in timpul meciului, a fost depistat cel care i-a aruncat bricheta in cap lui Deaconu, insa a dat-o cotita cand a venit vorba de apartenenta acestuia. "Avem imaginile cu cel care a aruncat si, dupa ce le-am vazut, nu pot sa spun ca este un suporter rapidist. Nu spun ca este suporterul unei alte echipe, dar nu cred ca este rapidist. Nu avea absolut nici un motiv sa arunce cand noi conduceam cu 1-0", a spus Copos. Patronul rapidist a marsat si el pe ideea unui fan stelist infiltrat. "Din pacate, ceea ce a facut arbitrul aseara poate crea un precedent extrem de periculos. Trebuie sa se rezolve intr-un anume fel aceasta situatie, pentru ca de acum inainte oricine se poate duce in galeria adversa sau intre suporterii adversi, sa arunce cu o bricheta sau un alt obiect in teren si echipa lui sa castige. Astfel, in acest mod se vor castiga puncte la masa verde, se pot castiga titluri si acest lucru nu mai are nici o legatura cu fotbalul", a incheiat Copos.
Rapid: "Rejucare din minutul 73"
Giulestenii acuza arbitrul, federatia si liga si sustin ca vor merge pana in panzele albe pentru a nu pierde meciul cu 3-0.
Dupa ce l-au implorat fara succes pe Deaconu sa reia jocul, oficialii si jucatorii Rapidului au trecut la amenintari, avertizand, totodata, ca nu vor accepta o decizie nefavorabila a comisiilor FRF. "O sa facem memoriu la LPF si vom cere sa se reia meciul din minutul in care a fost intrerupt. O sa facem tot posibilul sa ne cautam dreptatea, bineinteles daca se doreste sa se faca dreptate. Altfel, fotbalul nu mai e un sport. Observator a fost Vali Alexandru, iar supervizor a fost presedintele LPF, Dumitru Dragomir. Sper ca ei sa ia decizia corecta in privinta acestui meci si sa lase fotbalul sa se joace pe teren. Ma astept sa avem castig de cauza in urma acestui memoriu. Noi am incercat sa organizam acest meci in conditiile regulamentare, dar niste spectatori, carora sa le spui huligani e prea putin, au facut ceea ce au facut. Noi credem ca au fost suporteri ai Stelei infiltrati acolo", a spus directorul general Constantin Zotta. Portarul Dani Coman (foto) a vorbit si el despre incident. "Din punctul meu de vedere, pierderea meciului cu 0-3 este exclusa. Normal ar fi sa se decida suspendarea terenului nostru si rejucarea meciului cu Steaua din minutul 73. Am incredere ca se va face dreptate. Nu stiu daca publicul rapidist e vinovat sau a fost ceva premeditat. Daca au aruncat fanii nostri, ma intreb de ce nu au facut acest lucru la 0-0?", s-a intrebat portarul rapidist. In apararea giulestenilor a sarit, de la Donetk, si Mircea Lucescu. "Vinovatia arbitrului este evidenta. In primul rand pentru ca a acceptat sa arbitreze un meci in care era parte, avand in vedere ca a jucat la Steaua. E imposibil sa comanzi asupra sufletului, asupra sentimentelor, asupra relatiilor pe care le ai cu niste oameni. El ar fi trebuit sa nu se apropie de marginea terenului, sa ramana mai ales la deciziile luate impotriva gazdelor undeva la mijlocul terenului, sa evite astfel de situatii, nu sa provoace. Cred ca a fost premeditata", a spus Mircea Lucescu la InfoPro.
Fara bataie la vestiare
Jucatorii celor doua echipe au negat ca s-au incaierat dupa meci, iar oficialii stelisti au cerut victoria cu 3-0, refuzand o ipotetica rejucare.
Rapidistii au facut scandal pe coridorul ce dadea spre vestiarul stelistilor, vociferand, dar singurul om care a intrat in vestiar a fost Nae Manea, cel care, dupa o repriza de jigniri la adresa fotbalistilor din Ghencea, a fost poftit afara. Surse din interiorul vestiarului unde s-au schimbat stelistii au tinut sa explice cum au stat lucrurile. "Nu a fost nici un conflict la vestiare. Doar Nae Manea a intrat si a injurat, dar nimic mai mult. Intre timp venisera oamenii lui Zmarandescu (n.r. bodyguardul lui Gigi Becali) care apoi au stat in fata usii, tocmai pentru a preintampina astfel de incidente. Noi am asteptat sa se linisteasca lucrurile, si apoi am plecat. Oricum, in caz ca nu s-a vazut la televizor, ei au aruncat cu brichete, monede si alte obiecte inca de cand baietii au iesit la incalzire. Si au mai venit si cu explicatia asta, ca a fost un suporter al Stelei infiltrat. Pai, trebuia sa intre pe teren cu vreo 30 de brichete, daca era asa. Si nu-l lua nimeni la intrebari daca era singurul om din acea tribuna care arunca, iar ceilalti erau impotriva acestui gen de manifestare?", au mai spus aceleasi surse. Pozitia oficialilor stelisti a fost una clara. "Eu n-am sa cer rejucarea meciului, vreau respectarea regulamentului. Trebuie sa fie 3-0 pentru Steaua, asa se intampla peste tot in Europa", a spus Gigi Becali, in timp ce Ad. Ilie l-a completat: "Rapidistii si-au facut-o cu mana lor. Au tot sustinut ca Steaua va fi avantajata de arbitraj, iar fiecare decizie a lui Deaconu in favoarea Stelei era insotita de o ploaie de obiecte venite din tribune". (C.M.)
Dupa ani de zile de ezitari si compromisuri, seful FRF s-a declarat decis sa taie in carne vie, uitand de cate ori a inchis ochii in cazuri la fel de grave
Mircea Sandu cere 0-3!
Daca Dumitru Dragomir a evitat sa se pronunte in acest caz, motivand ca a fost supervizor oficial la acest meci, Mircea Sandu a luat o pozitie suspect de verticala. Seful federatiei a organizat ieri o conferinta de presa in regim de urgenta pentru a exprima o pozitie neta in favoarea victoriei la "masa verde" a Stelei, dupa ce in cazuri la fel de grave, legate de violente pe stadioane, de rasism sau de incalcari grave ale unor decizii luate de forurile internationale, a inchis ochii si gura. Presedintele FRF, care este si observator international, are dreptate de aceasta data, regulamentul este de partea sa, insa va trebui sa raspunda si de ce in alte situatii nu a mai fost atat de ferm. Pe care le-a enumerat chiar ieri, afirmand cinic ca a sosit momentul sa taie in carne vie, motiv pentru rapidisti sa se revolte. Nu trebuie omis nici faptul ca arbitrul Alexandru Deaconu este finul lui Mircea Sandu si nici scandalurile din ultimele luni, cu arbitrajele si cu lupta aceasta dementa pentru titlu sau declaratiile de genul "scot echipa de pe teren", ale lui Copos, sau amenintarile de gangsteri aruncate de Gigi Becali si de Marian Iancu.
"Deaconu a fost lovit in cap cu o bricheta metalica si s-a procopsit cu un cucui. A avut o discutie cu secretarul general al LPF (n.r. - Valentin Alexandru), care a fost observator la acest meci, acesta a fost de acord sa continue, dar in momentul in care s-a apropiat de zona de repunere, cel putin un obiect a mai zburat si, conform regulamentului, a oprit meciul. Bine ca s-a luat aceasta masura. Este un gest inuman, de neacceptat pe un stadion. Decizia este regulamentara, urmeaza sanctiunile. Arbitrajul a fost foarte bun, jucatorii si-au vazut de joc, dar incitarea a dus la acest eveniment. Cine pierde? Pierde echipa din punct de vedere sportiv. Bravo stelistilor ca au plecat. Cine a avut aceasta idee, a avut o idee foarte buna pentru ca s-au oprit incidentele", a comentat ieri Sandu. Acesta a dat exemplul meciului AS Roma - Dinamo Kiev, de acum doi ani, din Liga Campionilor, la care a fost chiar observator. "S-a aruncat cu o moneda care i-a spart pielea capului lui Frisk, arbitrul a decis sa opreasca meciul. UEFA a decis ca formatia AS Roma sa piarda, cu scorul de 0-3, meciul cu Dinamo Kiev. Asta a fost decizia UEFA, vom vedea sanctiunea comisiei noastre miercuri", a spus Sandu, care i-a avertizat pe arbitrii din Liga I sa ia decizii asemanatoare in cazuri similare, amenintandu-i ca, in caz contrar, risca sanctiuni. Seful FRF a respins "teoria conspiratiei" lansata de Rapid, potrivit careia un suporter stelist infiltrat ar fi aruncat bricheta, si si-a permis sa faca misto pe tema responsabilitatii pentru incident, afirmand mai intai ca, daca un fan al echipei din Ghencea a comis gestul, vina apartine Stelei, pentru ca apoi sa spuna ca a facut o gluma, ca Gigi Becali!
Seful LPF a anuntat atat dupa meci, cat si ieri dimineata la sediul LPF, ca nu doreste sa comenteze situatia, pentru ca a fost supervizor oficial la partida, insa ulterior si-a dat drumul la gura, intr-o interventie la Sport.ro.
Dragomir: A fost mai grav in 2006
"Acum doi ani (n.r. - tot la un Rapid - Steaua, arbitrat de Alexandru Tudor), a fost mult mai grav, s-a aruncat cu pietre si cu scaune din tribune, plus ca era si presedintele Traian Basescu la meci. Atunci mi-am asumat raspunderea si am solicitat continuarea meciului", a spus Mitica. Acesta a cam contestat decizia lui Deaconu de a opri partida. "Ce a facut el arata ca e fricos, nu ca a incalcat regulamentul. Trebuia sa intrerupa meciul cum a fost lovit, nu pe urma", a mai spus seful LPF. Acesta a incercat sa impace si capra, si varza in privinta responsabilitatii, dar s-a aratat sigur ca Rapid va pierde meciul la "masa verde". "Nu clubul e vinovat, are un contract cu o firma de stewarzi care nu si-a facut datoria. Oamenii de ordine trebuia sa intervina inca din prima repriza si sa-i scoata din stadion pe cei care au aruncat cu obiecte in teren si au dat foc", a spus Mitica. Acesta a explicat de ce nu s-a judecat ieri la Comisia de disciplina acest caz. "Daca se facea azi (n.r. - ieri), eram toti niste tampiti! Trebuie stranse dovezi, rapoartele observatorului si supervizorului si cele ale oamenilor de ordine, am auzit ca deja au fost identificati cativa suporteri, trebuie audiati si ei. Oricum, decizia nu-i mare branza, regulamentul e foarte clar si nu poate fi ocolit", a incheiat Dragomir.
Arbitru lovit = meci pierdut
Suspendarea meciului Rapid - Steaua in minutul 74 (la scorul de 1-0) pentru lovirea arbitrului de centru cu un obiect aruncat din tribune este unic in Romania, dar are precedente in fotbalul european. Asistentul Dorin Mudura a fost agresat fizic mult mai rau decat Deaconu la meciul Poli Timisoara - Rapid, din turul acestui campionat, insa atunci "centralul" partidei a apreciat ca, prin eliminarea agresorului Ionel Ganea pericolul a fost indepartat, iar jocul a putut continua. In cazul in care Mudura nu ar mai fi putut continua jocul, "centralul" ar fi fost nevoit sa fluiere finalul si, probabil, Poli s-ar fi ales, in afara suspendarii lui Ganea, cu un meci pierdut la "masa verde" cu 0-3. In Europa, de fiecare data cand meciul a fost suspendat dupa lovirea arbitrului, decizia a fost 0-3. Atunci cand cei loviti din tribuna sunt jucatorii, deciziile luate "afara" au fost diferite, iar in tara ridicole. Iata pe scurt cateva cazuri de acest gen.
ARBITRI LOVITI * Pe 15 septembrie 2004, partida AS Roma - Dinamo Kiev, din Liga Campionilor, a fost suspendata la scorul de 1-0 pentru oaspeti, dupa ce arbitrul suedez al intalnirii, Anders Frisk, a fost lovit la cap de un obiect aruncat din tribuna, pe cand era in drum spre vestiare la finalul primei reprize. Decizia privind suspendarea meciului a fost luata dupa aproximativ 50 de minute de la incident. UEFA a decis ca AS Roma sa piarda cu 0-3 meciul cu Dinamo Kiev si sa joace urmatoarele doua meciuri de pe teren propriu cu portile inchise. * Pe 2 iunie 2007, arbitrul german Herbert Fandel, care a oficiat la meciul Danemarca - Suedia, din preliminariile lui Euro 2008, a decis sa opreasca partida cu un minut inainte de incheiere, la scorul de 3-3, dupa ce a fost lovit de un suporter. Fandel a fluierat imediat finalul meciului si a parasit terenul. UEFA a decis sa acorde Suediei victoria cu scorul de 3-0, a amendat federatia daneza cu 60.000 de euro si a decis ca Danemarca sa joace urmatoarele patru meciuri de pe teren propriu la peste 250 de kilometri distanta de Copenhaga. * Tot in 2005, arbitrul meciului AS Roma - Lazio, Gianluca Paparesta, a fost lovit de un obiect, probabil o moneda, aruncat din tribuna de suporterii locali, in repriza a doua a partidei contand pentru etapa a 8-a a campionatului Italiei. Paparesta a fost lovit la pomete in minutul 74, partida fiind intrerupta pentru cateva momente. Arbitrul a ordonat insa rapid continuarea meciului, fara a se ingrijora de soarta sa, in pofida faptului ca jucatorii si medicii i-au sarit in ajutor.
JUCATORI LOVITI * Andrei Cristea, fotbalistul lui Poli Iasi, a fost imbrancit de un suporter patruns pe teren si, sustin mai multi martori oculari, amenintat cu un pistol aflat in buzunarul interior al gecii agresorului. Decizia comisiilor FRF: amenda. * Daniel Pancu, jucator Rapid, a fost lovit cu o piatra in cap la meciul de etapa trecuta, de la Craiova, dar a ales sa continue jocul dupa ce a primit ingrijiri medicale. Decizia comisiilor FRF: amenda de 30.000 RON pentru Universitatea. * Vladimir Bozovic, jucator Rapid, a fost lovit cu un surub in cap aruncat dinspre galeria stelista, insa "corpul delict" a disparut in drumul sau de la arbitru la observator! In lipsa dovezii, nu s-a dictat nici o sanctiune. * Armando, portarul lui Athletic Bilbao, a fost lovit cu o sticla de plastic in cap la meciul pe care echipa sa l-a sustinut pe terenul lui Betis Sevilla. Meciul a fost intrerupt in minutul 71, la 2-1 pentru Athletic. Federatia spaniola a decis suspendarea terenului lui Betis pentru doua etape si pastrarea scorului din momentul opririi jocului. * Pe 13 aprilie 2005, meciul Inter Milano - AC Milan, din mansa secunda a sferturilor de finala ale Ligii Campionilor, a fost suspendat in minutul 75, la scorul de 0-1, in urma incidentelor provocate de suporterii gazdelor. Suporterii interisti au aruncat pe teren cu sticle, fumigene si alte obiecte. O fumigena l-a lovit chiar in spate pe portarul lui AC Milan, Dida. Comisia de Disciplina a UEFA a stabilit ca Inter sa piarda cu 0-3 la "masa verde", stadionul i-a fost suspendat pentru patru meciuri in cupele europene, clubul fiind si amendat cu 190.000 de euro.
Jandarmeria a identificat patru huligani
Jandarmeria Capitalei, cea care asigura securitatea numai in afara arenei, a anuntat ieri bilantul partial al derby-ului. Seful Statului Major al Jandarmeriei, generalul de brigada Olimpiodor Antonescu, a anuntat ca patru fani care au aruncat obiecte in teren au fost deja gasiti.
"Am inteles ca au fost identificati patru suporteri care au aruncat obiecte in teren, fiind sanctionati. Au si recunoscut fapta, au fost recunoscuti si de catre reprezentantii firmei de paza. Li s-au intocmit procese verbale, au primit sanctiuni contraventionale, amenda si interzicerea pe stadioane timp de un an. Nu putem insa sti daca respectivii au fost si cei care au lovit arbitrul si au aruncat apoi iar, determinand oprirea meciului. E posibil sa fie, e posibil sa nu fie. Clubul Rapid nu are un sistem de monitorizare video si nici nu ne-au pus la dispozitie imagini filmate de ei. Daca ar fi existat, era mult mai usor sa putem identifica persoanele respective", a spus Antonescu. Altfel, au fost sanctionati 28 de suporteri cu amenzi contraventionale, fiind aplicate si patru sanctiuni complementare de interzicere a accesului de intrare pe stadion pe timp de un an si pentru o persoana au fost intocmite actele premergatoare inceperii urmaririi penale cu un singur autor, sub aspectul savarsirii infractiunii de opunere cu violenta fata de fortele de ordine, specificandu-se ca numarul pedepsitilor va creste dupa vizionarile inregistrarilor video proprii.
 Afisari: 1896  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 17 Afiseaza toate comentariile  
Ma da fraieri sunteti   de costantin
Manareala   de van kiparos
DIACONU A MIMAT LOVITURA   de cocosh
Chiar nimeni ?   de Aladin
DNA?   de carcotash5
................UE!   de carcotash5
B-ull !!!   de sandu
Regulamentul trebuia aplicat....   de Alcor
Regulament, brichete si caramizi.   de alwis46
E doar fotbalul?   de edg
Ce sa .....   de cehow
Parerea unui ... stelist ,   de gili
Derbedeul nr. 1 la fotbal...jj beeeeeecali !   de bongos
Foarte bene a facut arbitrul   de georgems
Circ ,rusine Steaua !   de FB
sa se rejoace   de spooky
Banii,   de Aladin
A r h i v a
  Caricaturile inflameaza Afganistanul    36 comentarii
  Reteaua UCK de trafic de organe    14 comentarii
  Cearta pe contractul prenuptial    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Reteaua UCK de trafic de organe (2608 afisari)
 Garda Ungara iese la atac impotriva Romaniei (2200 afisari)
 Insulina, elixirul tineretii (2058 afisari)
 Deaconu - stop joc (1896 afisari)
 Vanghelie si bacsisul politic (1581 afisari)
 Jamie Lee Curtis, topless la 50 de ani (3278 afisari)
 Dimensiuni paralele: Oameni care dispar in conditii misterioase (3192 afisari)
 Britney Spears, convinsa de Mel Gibson sa se intoarca la credinta (2468 afisari)
 Un bebelus care rade in hohote a castigat la categoria Adorabil pe YouTube (1915 afisari)
 Brancusi, furat in topul Artistilor Secolului XX (1764 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02665 sec.