Ziua Logo
  Nr. 4190 de sambata, 22 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Vanghelie si bacsisul politic
Sorin ROSCA STANESCU 
-- Cerbicia lui Marian Vanghelie, stapanul absolut al organizatiei PSD Bucuresti si unul dintre stalpii partidului, functioneaza pe principiul bila - manta - bila. Calcand in picioare o decizie a conducerii PSD la care, de altfel, a luat parte, ignorand, cu desavarsire, rezultatele cercetarilor de piata, care il plaseaza pe un nenorocit loc patru, printre favoritii formatiunii sale politice, Vanghelie a impus nominalizarea sa, drept candidat la Primaria Generala a Capitalei.
StArnind un Intreg balamuc in PSD dar si efecte, deloc neglijabile, asupra strategiilor de campanie ale celorlalte partide. Daca este adevarata premisa, trasata de sondajele de opinie, ca Vanghelie nu are nici o sansa de a invinge, atunci altii vor fi cei care vor profita de deruta instaurata in electoratul PSD. Cine? Nu cumva exploatand din plin aceasta situatie stranie, in care un candidat se autopromoveaza impotriva vointei propriului partid, sfidand toate prognozele existente, se poate produce prima intelegere de anvergura intre PSD si PNL? Adica propulsarea lui Ludovic Orban?
Evident, nu-mi pot imagina ca Marian Vanghelie s-ar fi plasat, in mod voluntar, la originea unui aranjament cu liberalii, care sa insemne o miscare de deschidere de sacrificiu a PSD, prin cedarea Primariei Generale a Capitalei, in schimbul unei intelegeri ferme de colaborare la locale si in viitor, in formarea noului Guvern. Cred ca Vanghelie si-a impus punctul de vedere, pur si simplu, fiindca are incredere in steaua lui. Si vrea sa devina primar general. In definitiv, trebuie sa recunoastem ca acest relativ tanar lider PSD a avut o ascensiune politica fulminanta. Intr-un timp record, el a ajuns unul dintre greii partidului, conducand, cu deplina autoritate, cea mai importanta organizatie PSD. Este motivul pentru care el ignora sondajele de opinie, care i-au rezervat un ingrat loc patru, intre liderii PSD, plasandu-l in frunte pe doctorul Sorin Oprescu. Ce se poate intampla daca Vanghelie ramane consecvent? El va candida singur, din partea acestui partid, fiind abandonat, insa, de o buna parte din electorat. In special, de partizanii lui Oprescu. In aceste conditii, intr-o competitie si asa destul de dura pentru PSD, care nu a reusit niciodata pana acum sa castige Capitala, urmeaza ca finala pentru Bucuresti sa aiba loc intre alti candidati. Ludovic Orban si persoana, inca necunoscuta, desemnata de PD-L. In faza a doua, in baza intelegerii PNL - PSD, toate voturile socialistiilor ar urma sa intre in beneficiul lui Orban. Mai exista ipoteza in care, suparat, doctorul Sorin Oprescu ar urma sa intre in competitie pe cont propriu. Cu atat mai bine pentru Orban, a carui sansa de a juca in finala creste exponential. In baza acestui scenariu, in doua variante, este limpede ca liderii PNL - PSD ar putea cladi o buna alianta.
PrimAria GeneralA a Capitalei, o spune toata lumea, este vitala, in plan psihologic, pentru alegerile parlamentare. Pentru ca persoana care va deveni primar general va fi omul politic dupa presedintele Romaniei, cu cele mai multe voturi. Si cu o putere fenomenala de a influenta electoratul bucurestean, in viitoarele sale optiuni politice. La parlamentare si la prezidentiale. In plus, ceea ce nu s-a intamplat pana acum, primarul general va administra o suma fabuloasa de euro, constand in fondurile europene destinate dezvoltarii Capitalei Romaniei. Miza fiind uriasa, este de inteles de ce, procedand astfel, Vanghelie obliga PSD la un urias sacrificiu in favoarea liberalilor. Dar daca, totusi, acest partid a luat in calcul un esec in orice varianta? In aceasta eventualitate, orice targ pe seama Primariei Generale a Capitalei poate fi bun, transformandu-se intr-un avantaj pentru socialisti. Ofera ceea ce nu au, in schimbul unei aliante solide cu liberalii, care va permite eliminarea de la guvernare, dupa alegeri, a PD-L, perceput drept principalul adversar.
Din aceastA perspectivA, Marian Vanghelie, care a pus PSD in fata faptului implinit, poate fi utilizat ca un bacsis politic.
 Comentarii: 19 Afiseaza toate comentariile  
La tine nu e problema ca n-o ai,gili...   de vida clara
RAID si un RE catre V.CL.   de LENIO
Parabola Pooly `Nkhur(educatzie plastica)    de vida clara
"Analize literare",face,cel ce nu are minte sa spuna si el,ceva.   de vida clara
Primarul   de ionescu
PSDul pierde prin neprezentare!   de sorge
Ca tot a venit FORD cu o fabrica!    de paraipan
Chiar crede cineva ca vom avea in sfarsit un primar in adevaratul sens al cuvantului ?   de alwis46
Primaria Generala   de Mona G.
Desi Vanghelie ar fi cu siguranta mai bun decat Videanu..   de Socrate
Vanghelie nu merita atentia acordata...   de Adrian v.D.
pt. spooky   de doctorul
cum gindeste Almanache   de cosor ion
Si daca ....   de Ion Caramache
Stapan absolut e Dumnezeu si da imparatia cui vrea El    de JMJ
Lectiile de socialism stiintific ale postatorilor ,sunt comandate dle Rosca?   de LENIO
Domnule Rosca ...   de gili
D-lui Pandrea   de spooky
Daca nu te preocupa calitatea vietii nu intra in politica   de Alex.Pandrea
A r h i v a
  Contrarevolutia de catifea    2008-03-20
  Hora maghiara    2008-03-15
  Percutorul secuiesc    2008-03-12
  Motorul politic in doi timpi    2008-03-11
  Blestemul familiei    2008-03-07
 Top afisari / comentarii 
 Reteaua UCK de trafic de organe (2608 afisari)
 Garda Ungara iese la atac impotriva Romaniei (2200 afisari)
 Insulina, elixirul tineretii (2058 afisari)
 Deaconu - stop joc (1896 afisari)
 Vanghelie si bacsisul politic (1581 afisari)
 Jamie Lee Curtis, topless la 50 de ani (3278 afisari)
 Dimensiuni paralele: Oameni care dispar in conditii misterioase (3192 afisari)
 Britney Spears, convinsa de Mel Gibson sa se intoarca la credinta (2468 afisari)
 Un bebelus care rade in hohote a castigat la categoria Adorabil pe YouTube (1915 afisari)
 Brancusi, furat in topul Artistilor Secolului XX (1764 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.12919 sec.