Ziua Logo
  Nr. 4188 de joi, 20 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Banca Mondiala nu sprijina infiintarea companiei energetice promisa de Vosganian pana la Pasti
BM prevede caderea noului RENEL
-- Banca Mondiala (BM) nu sprijina proiectul de infiintare a unei companii energetice nationale, apreciind ca un astfel de organism ar putea pune in pericol competitivitatea si transparenta sistemului energetic national, a declarat reprezentantul bancii in Romania, Doina Visa, transmite Mediafax.
Pe de alta parte, reprezentantul BM este de parere ca Nuclearelectrica, Hidroelectrica si hidrocentrala de la Tarnita ar trebui sa ramana sub controlul statului. Mai mult, Visa previne Romania sa invete din exemplul companiei integrate ungare de energie electrica, care nu a fost benefica pentru piata si care acum se destrama.
"Romania nu are nevoie de un astfel de holding pentru a avea o prezenta importanta in sectorul energiei. Guvernul are o pozitie suficient de puternica pe piata productiei de energie prin Hidroelectrica si Nuclearelectrica, companii care acopera aproape 50% din productia interna de energie", a afirmat Visa. Totodata, reprezentantul Bancii Mondiale a apreciat ca cele doua companii ar trebui sa participe mai intens la tranzactiile pe pietele reglementate de OPCOM (n.r. - bursa de energie de la Bucuresti) ca sa atraga fonduri pentru investitii. Reamintim, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, a declarat, pe 16 martie, ca Guvernul va lua o decizie privind infiintarea companiei in urmatoarele doua-trei saptamani.
Compania de stat va fi formata din termocentrale, hidrocentrale si cele trei filiale de distributie ale Electrica neprivatizate, fara Nuclearelectrica si Transelectrica. Unitatile de producere a energiei care vor intra in structura companiei integrate de stat vor fi acele unitati care nu sunt grevate de datorii. Aceasta companie de stat va avea management privat si va fi privatizata in proportie de cel putin 60%.
Potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian, in primul an de activitate, societatea va putea derula investitii de un miliard de euro, care vor fi folosite pentru modernizarea complexurilor energetice Turceni si Rovinari, precum si pentru inceperea lucrarilor de constructie a hidrocentralei de la Tarnita - Lapustesti. Vosganian a apreciat, recent, ca noua companie va fi infiintata pana la Paste.
In ceea ce priveste Nuclearelectrica si Hidroelectrica, reprezentantul BM a declarat ca cele doua societati ar trebui sa ramana sub controlul statului. Ea a adaugat ca si hidrocentrala de la Tarnita trebuie sa ramana in proprietatea statului pentru ca "cine va fi actionar majoritar acolo va controla intregul sistem energetic national".
Pe de alta parte, Visa a spus ca Termoelectrica are nevoie de investitii puternice cu capital privat, intrucat capacitatile sale de producere a energiei electrice sunt invechite. "Banca Mondiala sprijina investitiile angajate de Electrica in capacitati de producere a energiei", a aratat reprezentantul BM in Romania. Potrivit reprezentantului bancii, Romania este considerata de BM lider in reforma sectorului de energie in sud-estul Europei. Proiectele in sectorul energetic acopera 10% din portofoliul Bancii Mondiale in Romania.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare s-a aratat interesata sa participe la proiectul de infiintare a companiei in cazul in care Guvernul va veni cu o propunere.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat, in luna noiembrie, ca infiintarea companiei energetice de stat va fi realizata prin atragerea unui partener institutional international, la fel ca in cazul Bancii Comerciale Romane. (G.M.)
 Afisari: 612  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
BM sa ne pupe...   de alwis46
daca romanii s'ar gindi de 2 ori inainte de a lua o decizie,   de silviana
Terminati cu prostiile!   de Catal1n
A r h i v a
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Afaceristul jucator (2268 afisari)
 Demisie strategica la Chisinau (1958 afisari)
 Autonomia de la Budapesta (1891 afisari)
 PD-L - cotat bine, dar izolat (1867 afisari)
 Londonezi speriati (1723 afisari)
 Gimnasta olimpica Rodica Dunca, nevoita sa danseze la bara intr-un cabaret (2983 afisari)
 I-a rupt mana si i-a salvat viata (2910 afisari)
 Miraculos: Declarata moarta de medici, readusa la viata de rugaciunile unui pastor (2663 afisari)
 Renee Zellweger de nerecunoscut (2561 afisari)
 Frantuzoaica mutilata de o tumoare faciala a fost gasita moarta in casa  (2480 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01015 sec.