Ziua Logo
  Nr. 4188 de joi, 20 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Reformatorul URSS a demonstrat pentru prima data in public ca este credincios
Perestroika religioasa a lui Gorbaciov
-- Mihail Gorbaciov, ultimul lider comunist al Uniunii Sovietice, a facut public pentru prima data faptul ca este crestin. Fostul presedinte si-a dezvaluit credinta printr-o vizita surpriza la mormantul Sfantului Francisc de Assisi.
Insotit de fiica sa Irina, Gorbaciov a petrecut jumatate de ora in genunchi, rugandu-se la mormantul Sfantului.
Sosirea lui Gorbaciov a fost descrisa de catre ziarele italiene ca o "perestroika spirituala".
"Pentru mine, dupa Hristos, sfantul Francisc are o importanta foarte mare. Istoria sa ma fascineaza si nu pot uita faptul ca a avut un rol foarte important in viata mea" a marturisit Gorbaciov.
Vizita spirituala a fostului presedinte al Uniunii Sovietice confirma zvonurile care au aparut de zeci de ani si care spun ca, desi a fost obligat sa se declare ateu, Gorbaciov era crestin si, in lumina noilor evenimente, intalnirea fostului presedinte cu Papa Ioan Paul al-II-lea din 1989 capata alte conotatii.
Mihail Gorbaciov, care acum are 77 de ani, a fost botezat de catre Biserica Ortodoxa Rusa, ambii sai parinti fiind crestini.
Mai mult decat atat, si parintii sotiei sale Raisa erau oameni cu frica lui Dumnezeu si au fost ucisi in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial pentru ca tineau icoane in casa.
Si Ronald Reagan, fostul presedinte al Statelor Unite ale Americii, le-ar fi spus apropiatilor sai de cateva ori ca are impresia ca oponentul sau din timpul Razboiului Rece este "un om foarte religios". Si Reagan era la randul sau un credincios.
Pana acum, Gorbaciov nu si-a putut exprima public credinta, decat pe ocolite sau prin aluzii transparente. De exemplu, pe cand era presedinte, Gorbaciov ar fi zis intr-un interviu ca "Natura este Dumnezeul meu".
Acum, dupa ce s-a rugat, Gorbaciov a vizitat toata Basilica Sfantului Francisc si a cerut in mod special sa i se arate unde este icoana care il reprezinta pe Sfant si "visul sau de la Spoleto".
"Sunt foarte emotionat ca am ajuns aici, intr-un loc atat de important, nu numai pentru catolici, ci si pentru intreaga umanitate" a declarat Gorbaciov care, la sfarsitul vizitei sale, a cerut calugarilor carti de teologie care sa-l ajute sa inteleaga mai bine viata Sfantului Francisc.
Parintele Miroslavo Anuskevic, care l-a insotit pe fostul lider al Uniunii Sovietice in vizita sa, a povestit ca "Gorbaciov nu a fost recunoscut de nici unul dintre credinciosii care se rugau in Biserica, asa ca a putut sa stea si sa se roage si el in liniste la mormantul Sfantului. Mihail Gorbaciov pare a fi un barbat generos, el povestindu-mi ca este implicat intr-un proiect care este menit sa ajute copiii bolnavi de cancer. Am vorbim mult despre Rusia si mi-a povestit ca desi tranzitia spre democratie este foarte importanta pentru intreaga lume, acest proces a fost foarte dureros pentru Rusia. El mi-a mai spus ca Rusia este o tara care are o istorie extraordinara si care este, de asemenea, de o spiritualitate foarte speciala". Sfantul Francisc, care a trait in secolul al XII-lea a fost un poet si un trubadur inainte sa aiba o serie de viziuni spirituale care l-au determinat sa se intoarca la Assisi si sa duc o viata profund religioasa. Convertirea a insemnat pentru Sfantul Francisc o schimbare radicala a vietii. Exista marturii ca aceasta schimbare de atitudine s-a datorat unui vis tainic in ajunul unei noi expeditii militare spre sud, impotriva imparatului (visul de la Spoleto, in care Iisus l-a intrebat: "Franciscc, ce este mai valoros sa slujesti Regele sau pe slujitorul regelui?). Insusi Franciscc aminteste cauza convertirii sale, doar ca el numeste alt eveniment: intalnirea cu leprosii si slujirea lor. (M. BICA)
Alte articole
  Gorbaciov: SUA au nevoie de o perestroika    (2009-06-10 12:46)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Sunteti sigur...   de Alcor
A r h i v a
  Londonezi speriati    2 comentarii
  Temporar noros    
 Top afisari / comentarii 
 Afaceristul jucator (2268 afisari)
 Demisie strategica la Chisinau (1958 afisari)
 Autonomia de la Budapesta (1891 afisari)
 PD-L - cotat bine, dar izolat (1867 afisari)
 Londonezi speriati (1723 afisari)
 Gimnasta olimpica Rodica Dunca, nevoita sa danseze la bara intr-un cabaret (2983 afisari)
 I-a rupt mana si i-a salvat viata (2910 afisari)
 Miraculos: Declarata moarta de medici, readusa la viata de rugaciunile unui pastor (2663 afisari)
 Renee Zellweger de nerecunoscut (2561 afisari)
 Frantuzoaica mutilata de o tumoare faciala a fost gasita moarta in casa  (2480 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01806 sec.