Ziua Logo
  Nr. 4187 de miercuri, 19 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Premierul si-a dat bani pentru expropriere
-- Calin Popescu Tariceanu a semnat o Hotarare de Guvern prin care firma ATS, controlata de acesta, va primi despagubiri pentru un teren de 500 de metri patrati, cedat lucrarilor la DN 1
Premierul Calin Popescu Tariceanu a semnat o Hotarare de Guvern prin care firma sa, Automotive Trading Services, importator Citroen, va primi despagubiri pentru un teren de 500 de metri patrati, cedat lucrarilor la DN 1. Expertii imobiliari au apreciat ca, in cazul in care terenul permite constructii, acesta poate fi estimat la peste 500.000 de euro, care este pretul pietei. In caz contrar, valoarea sa nu este foarte mare. Actul normativ nu precizeaza ce despagubire va primi firma premierului.
Fondurile de despagubire a detinatorilor de terenuri expropriate pentru lucrari la DN 1 si centura rutiera a Capitalei au fost suplimentate cu 10,7 milioane lei, dupa includerea pe lista expropriatilor de noi persoane fizice si societati, printre care si firma ATS, controlata de premierul Tariceanu. Terenul pentru care primul-ministru va primi despagubiri de la stat, in suprafata de 501 metri patrati, este situat in prelungirea showroomului Citroen si are deschidere la sosea. Expertii imobiliari contactati de ZIUA au apreciat ca valoarea de piata a terenului poate depasi 500.000 de euro. "Depinde foarte mult si de ceea ce se poate construi pe suprafata respectiva: daca acolo nu se poate construi nimic, valoarea terenului e mica. In cazul in care permite constructia unei benzinarii sau a unui bloc de zece etaje, poate ajunge la 1000 - 2000 de euro metrul patrat", au explicat specialistii. Potrivit Mediafax, extinderea listei de exproprieri cu inca aproape 70 loturi de teren detinute de persoane fizice sau firme, pentru lucrari de fluidizare a traficului rutier pe DN 1 si de extindere a centurii Capitalei, si suplimentarea fondurilor alocate despagubirilor au fost decise printr-o hotarare aprobata recent de Guvern.
Pe lista firmelor care vor primi despagubiri pentru terenurile expropriate au fost incluse, printre altele, Automotive Trading Services, (cu un teren expropriat de 501 metri patrati dintr-o suprafata totala detinuta in orasul Otopeni de 20.000 mp), Autoklass Center (260 mp), Europlast (368 mp) si Romatex (242 mp). Actul normativ nu face precizari cu privire la sumele cu care vor fi despagubite firmele expropriate. Potrivit Mediafax, cererile pentru primirea despagubirii trebuie depuse in termen de 30 de zile, fondurile fiind alocate din bugetul Ministerul Transporturilor pe 2008. Ministerul de resort deruleaza un proiect de fluidizare a traficului pe DN 1, intre Aeroportul Baneasa si Pasajul Otopeni, prin extinderea partii carosabile de la doua la trei benzi si de largire la patru benzi a centurii rutiere a municipiului Bucuresti. Pentru despagubirea persoanelor fizice si firmelor ale caror terenuri utlizate la aceste lucrari sunt expropriate au fost alocate pana in prezent peste 40 milioane lei.
Dosarul "Posta "
ZIUA a prezenat pe larg cazul Posta Romana, in care a aratat ca premierul Tariceanu si-a pus semnatura pe o Hotarare de Guvern in urma careia a avut de castigat unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri din Romania. Este vorba despre Sorin Creteanu, patronul societatii Comnord, care a primit in asociere cu Posta Romana un teren in centrul Capitalei, unde urmeaza sa se construiasca un complex cu cladiri de birouri. Fostii ministri Zsoltan Nagy (care a semnat la randul sau actul) si Tudor Chiuariu (care si-a pus semnatura pe nota de fundamentare), urmariti penal in dosarul "Posta", au acuzat DNA ca a inscenat invinuirile la adresa lor. DNA nu a explicat pana in prezent opiniei publice de ce nu a cerut aviz de incepere a urmaririi penale si impotriva celorlalti semnatari ai HG 377/2007 - premierul Tariceanu si ministrul Finantelor Varujan Vosganian. Interesant este ca acelasi Sorin Creteanu a construit si pentru Automotive Trading Services un modern showroom in zona Baneasa - Otopeni, langa o zona comerciala importanta si in fata unui alt complex de birouri. In aceeasi zona se afla si terenul firmei lui Tariceanu, trecut pe lista exproprierilor.
Gilda POPA 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
La prima vedere am avut impresia ca isi da in carti   de Atamild
Ia sa fi fost domnul Ba'secu in cauza ... L-ar fi dat gratis ...   de gili
Hotararea de guvern se refera NUMAI la firma premierului ?   de Socrate
A r h i v a
  Tranzactiile cu terenuri de la Jucu la DNA    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Elena Basescu si Arhiepiscopul Laurentiu (4214 afisari)
 Recesiune in America (3997 afisari)
 Liber de Rusalii (3160 afisari)
 Anarhistii anti-NATO (2319 afisari)
 Legea martiala in Kosovo (2033 afisari)
 Socant: A violat bebelusul de cinci luni al prietenei sale (2646 afisari)
 Dinu Patriciu: Piata imobiliara din Romania va cadea foarte abrupt in urmatoarele luni (2448 afisari)
  S-a internat pentru o operatie la picior si s-a trezit cu un nou anus (2282 afisari)
 Actorul Patrick Swayze ar putea fi salvat de medicii britanici (2219 afisari)
 Actrita Winona Ryder a fost prinsa, din nou, la furat (1847 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01077 sec.