Ziua Logo
  Nr. 4186 de marti, 18 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Blocaj la Cernavoda
-- Reactoarele 3 si 4 depind de finalizarea altor proiecte * Amenajarea unei portiuni a Dunarii si construirea hidrocentralei de la Tarnita sunt doar doua dintre ele
Proiectul de constructie a reactoarelor nucleare 3 si 4 pe platforma centralei de la Cernavoda ar putea fi intarziat sau chiar oprit, in lipsa realizarii unor alte investitii conexe.
"Acest proiect trebuie corelat cu alte mari programe cum ar fi finalizarea amenajarii Dunarii in zona Bala de catre Ministerul Transporturilor si construirea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarnita. Acestea trebuie realizate pana la inceputul probelor pentru punerea in functiune a reactoarelor 3 si 4", a declarat, ieri, Teodor Chirica, directorul general al Nuclearelectrica (operatorul centralei de la Cernavoda), la un seminar pe teme energetice.
El a subliniat ca este nevoie si de implicarea Transelectrica pentru asigurarea racordului la sistemul energetic national. "Nerealizarea acestora pot conditiona caderea proiectului", a afirmat Chirica.
El a adaugat ca valoarea investitiei in cele doua reactoare, de 2,2 miliarde euro, urmeaza sa fie revizuita, putand sa urce din cauza cresterii costurilor cu unele materiale, cum ar fi otelul, si cu manopera. Realizarea companiei de proiect privind construirea celor doua reactoare se va realiza in doua faze. "In prima faza, care va dura 18 luni, capitalul social al companiei va fi de 30 milioane de euro, iar la sfarsitul acestei faze fiecare dintre companii va decide individual participarea in continuare la proiect", a spus Chirica. Acesta a precizat ca in prima faza se vor actualiza si revizui costurile proiectului, se va realiza cererea de oferte pentru selectarea contractantului sau contractorului pentru realizarea celor doua unitati si se vor solicita avizele necesare. Acesta a mai precizat ca, in prezent, se are in vedere finantarea proiectului in structura 30% capital social adus de investitori si 70% imprumuturi.
Potrivit sursei citate, acordul privind infiintarea companiei de proiect urmeaza sa fie obtinut pana la 25 martie urmand ca parafarea documentelor sa aiba loc la 27-28 martie.
A doua centrala nucleara din Romania, pe langa cea de la Cernavoda, va avea intre doua si patru reactoare, unitatea urmand sa fie construita dupa anul 2020, a mai spus Teodor Chirica. Dezvoltarea viitoarei centrale nucleare a fost anuntata de premierul Calin Popescu Tariceanu anul trecut. "In ceea ce priveste strategia energetica dupa 2020, reprezentantii Transelectrica (n.r. - compania care a realizat studii in acest sens) au precizat ca o noua centrala nucleara va trebui sa functioneze cu 2-4 grupuri, pentru a realiza reglajul in sistemul energetic", a spus Chirica. Potrivit directorului Nuclerelectrica, acest lucru este necesar in conditiile in care tot mai multe companii din sectorul energetic au in vedere realizarea unor centrale eoliene, care au o productie fluctuanta de energie.
Gabi MOROIANU 
Alte articole
  Razboi pe Nucleara    (Economic, 2007-10-03)
  Greenpeace: Dacă Romania construiește reactoarele Cernavodă 3 și 4, este clar că tratează populația ca pe niște cetățeni second hand    (2009-03-10 16:26)
A r h i v a
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Vinul distruge creierul (2983 afisari)
 Santaj la Curte (2209 afisari)
 Iisus crucificat in pozitie fetala (1962 afisari)
 Basescu, replica si riposta (1924 afisari)
 O coliva purtata de militieni (1789 afisari)
 Viata bate chiar si filmul "Totul despre sex": Kristin Davis, intr-o secventa porno (4632 afisari)
 Fostul guvernator din New Jersey, sex in trei cu nevasta si soferul (4582 afisari)
 Cabine pentru sex in parcurile din Bucuresti (4360 afisari)
 Concert Bon Jovi, la Bucuresti, pe 22 iulie (3237 afisari)
 Ghetari misteriosi, in apropierea Antarcticii (2729 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01039 sec.