Ziua Logo
  Nr. 4186 de marti, 18 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Pacea de la coada vacii
-- Multinationalele si laptarii sunt aproape de impacare, dupa ce luni de zile s-au razboit pe teme de monopol si de calitate a laptelui
Producatorii si procesatorii de lapte sunt aproape de stingerea conflictului privind pretul laptelui crud. In ultima perioada, procesatorii au avut parte de atacuri virulente din partea crescatorilor de vaci, fiind acuzati ca au format adevarate "carteluri" si nu vor sa creasca pretul laptelui crud, chiar daca, in rafturi, laptele este mai scump ca in Occident.
Impacarea are loc la propunerea Ministerului Agriculturii, care a sugerat organizarea celor doua tabere in asociatii interprofesionale, astfel incat "rufele" sa nu mai fie spalate in public.
Procesatorii din industria laptelui si crescatorii de bovine vor forma o asociatie interprofesionala, in care ar putea fi cooptati si retailerii, varianta discutata vineri, la o intalnire cu ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, informeaza Mediafax.
"Propunerea a venit din partea ministrului Agriculturii, Dacian Ciolos, si se refera la infiintarea unei asociatii interprofesionale intre producatorii si procesatorii din industria laptelui, iar impreuna sa ii cooptam si pe retaileri. Asociatia s-ar ocupa de stabilirea pretului de referinta la lapte si alte decizii pe care este normal ca cele doua parti - producatorii si procesatorii - sa le ia impreuna, pe cale amiabila, astfel incat sa nu se mai ajunga la proteste de strada", a declarat presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine, Dorel Secara.
El a adaugat ca procesatorii si crescatorii se vor intalni din nou la Ministerul Agriculturii maine, cand va fi discutat si statutul juridic al asociatiei.
Procesatorii s-au declarat de acord cu infiintarea asociatiei, a spus Secara.
"La intalnirea din 14 martie a fost adoptata infiintarea unei asociatii interprofesionale pe domeniul laptelui, in care sa fie reprezentati fermierii, procesatorii, posibil - retailerii, Ministerul Agriculturii si Autoritatea Sanitara Veterinara. Asociatia isi propune sa identifice solutii pentru dezvoltarea domeniului productiei si prelucrarii laptelui, in conditiile impuse de legislatia europeana si mediul concurential de piata", au declarat reprezentantii Danone Romania.
Pret de referinta
Ciolos s-a intalnit, vineri, cu reprezentantii crescatorilor de bovine si cei ai procesatorilor, pentru solutionarea problemelor dintre cele doua parti, dupa ce sindicatele au organizat, saptamana trecuta, proteste la mai multe fabrici de procesare, solicitand cresterea pretului platit pentru laptele materie prima.
"Pentru urmatoarea sedinta, din 19 martie, procesatorii vor pregati un concept privind criteriile de luat in considerare la definirea unui pret de referinta. In conditiile faramitarii pietei laptelui si diferentelor mari de performanta (compozitie, calitate igienica) existente intre diversii furnizori (fermieri), un compromis numit "pret de referinta" ar putea fi respins chiar de fermieri, respectiv de catre aceia care produc lapte de calitate la nivel european. Ca urmare, ar putea merge impotriva obiectivelor guvernamentale si interesului consumatorilor", potrivit Danone.
Luminita MOROIANU 
 Afisari: 375  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  "Predarea Religiei in scoli este un act de dreptate"    8 comentarii
  Baneasa Shopping City din 18 aprilie    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Vinul distruge creierul (2983 afisari)
 Santaj la Curte (2209 afisari)
 Iisus crucificat in pozitie fetala (1962 afisari)
 Basescu, replica si riposta (1924 afisari)
 O coliva purtata de militieni (1789 afisari)
 Viata bate chiar si filmul "Totul despre sex": Kristin Davis, intr-o secventa porno (4632 afisari)
 Fostul guvernator din New Jersey, sex in trei cu nevasta si soferul (4582 afisari)
 Cabine pentru sex in parcurile din Bucuresti (4360 afisari)
 Concert Bon Jovi, la Bucuresti, pe 22 iulie (3237 afisari)
 Ghetari misteriosi, in apropierea Antarcticii (2729 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01011 sec.