Ziua Logo
  Nr. 4186 de marti, 18 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Lupte de strada in Kosovo
-- Fortele ONU au luat cu asalt tribunalul din Kosovska Mitrovita, ocupat de sarbi * 25 de politisti si 80 de sarbi au fost raniti * Politia internationala s-a retras din nordul orasului
Politia ONU a preluat ieri prin forta controlul asupra tribunalului din orasul Kosovska Mitrovica (nordul provinciei Kosovo), ocupat de trei zile de protestatari sarbi, relateaza Mediafax. La operatiune au participat peste 500 de politisti ONU, majoritatea ucraineni. In urma ciocnirilor dintre fortele ONU si protestatari, au fost raniti 25 de membri ai fortelor de ordine internationale (majoritatea polonezi) si 80 de etnici sarbi.
"Cel putin 25 de membri ai Misiunii ONU in Kosovo (MINUK) au fost raniti", a declarat un purtator de cuvant al politiei kosovare, in timp ce comandamentul francez al Fortei NATO din Kosovo (KFOR) a comunicat ca opt militari au fost raniti. Peste 80 de etnici sarbi au fost raniti in cursul violentelor, 15 fiind impuscati, afirma Vladimir Adzici, un oficial de la spitalul din Mitrovita. Politia ONU a indepartat steagul Serbiei amplasat pe imobil. In urma acestor incidente, politia ONU a primit ieri ordin sa se retraga din partea de nord a orasului divizat etnic Kosovska Mitrovita, a declarat un oficial de rang inalt al politiei. "Politia se retrage din nordul Kosovska Mitrovita", a declarat un oficial al politiei ONU, sub protectia anonimatului.
Focuri de arma
Trupele NATO au fost atacate cu arme de foc automate luni, in timpul protestelor sarbilor din orasul Kosovska Mitrovita, situat in nordul Kosovo, a declarat un purtator de cuvant francez al NATO. Alte detalii nu sunt cunoscute deocamdata. Potrivit unor martori citati de Reuters, au fost auzite focuri de arma in timp ce sute de sarbi se confruntau cu trupele NATO de mentinere a pacii si politistii ONU. Un numar de 22 de politisti polonezi din cadrul Misiunii ONU in Kosovo (MINUK) au fost raniti luni, la Kosovska Mitrovita, in cursul confruntarilor cu localnicii sarbi, a anuntat purtatorul de cuvant al politiei nationale poloneze, Mariusz Sokolowski. "Viata lor nu este in pericol, dar unii dintre ei nu au fost in masura sa urce singuri in masina", a adaugat el. "Deocamdata nu avem informatii despre tipul ranilor. Ei au fost atacati cu pietre, grenade, explozivi artizanali si probabil si cu arme de foc", a precizat acesta. "Cincisprezece politisti au fost transportati intr-un spital militar francez si alti sapte se afla la bordul unui convoi si asteapta plecarea spre un loc sigur", a mai spus Sokolowski.
Detinuti eliberati
Sarbii au atacat un convoi ONU care transporta mai multi sarbi retinuti in urma raidului ONU, permitand catorva detinuti sa evadeze. Politia ONU a folosit gaze lacrimogene pentru a incerca sa disperseze sute de sarbi care se adunasera dupa raid si s-au implicat in ciocniri cu politia si fortele NATO de mentinere a pacii. Tineri sarbi au aruncat cu pietre si petarde spre trupele franceze din cadrul NATO, iar cabina unui vehicul NATO a luat foc. Un martor a declarat ca detinutii au evadat cand sarbii au deschis cu forta un vehicul din convoiul ONU.
Ministrul sarb pentru Kosovo, Slobodan Samardzici, a cerut ONU sa ii elibereze pe sarbii arestati de fortele internationale in incinta a doua tribunale ale Natiunilor Unite din Kosovo, pe care le ocupau incepand cu ziua de vineri. "Trebuie mentinute ordinea, stabilitatea si procesul de cooperare, cerem (Natiunilor Unite) sa elibereze aceste persoane si sa rezolve problemele (...) prin acorduri si discutii", a declarat Samardzici. Oficialul sarb a declarat ca a discutat duminica seara cu adjunctul reprezentantului special al ONU in Kosovo, Larry Rossin, la Graceanita, in apropiere de Pristina, si ca cei doi au convenit ca nu vor fi luate masuri inainte de Samardzici sa se deplaseze la Mitrovita. "Am convenit sa rezolvam probleme in mod pasnic, dar acest acord a fost incalcat", a adaugat ministrul sarb.
Ingrijorare la Bruxelles
Comisia Europeana s-a declarat "foarte ingrijorata" de situatia de la nord de Mitrovita, unde circa 100 de persoane au fost ranite in violentele izbucnite dupa o operatiune a politiei pentru evacuarea sarbilor care ocupau doua tribunale ONU, relateaza Mediafax.
"Suntem foarte ingrijorati de situatia tensionata de la nord de Mitrovita", a declarat un purtator de cuvant, Amadeu Altafaj. "Denuntam atacul impotriva politiei ONU si KFOR si lansam un apel la calm", a adaugat el. "Violenta este inacceptabila", a precizat el. Si Marea Britanie condamna violentele de la Mitrovita, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului britanic de
Externe. "Condamnam vehement aceste actiuni violente indreptate impotriva angajatilor ONU si NATO si care au vizat sa ii impiedice sa isi desfasoare activitatea", a declarat purtatorul de cuvant. "Cerem tuturor partilor sa renunte la violenta, violenta nu este in interesul nimanui", a adaugat el.
George DAMIAN 
Alte articole
  ONU, lovit de infarctul Kosovo    (Eveniment, 2008-02-19)
  Kosovo: cine ne mai apara?    (Externe, 2007-12-22)
  Misiunea ONU nu-i da voie unui ministru sarb sa vina in Kosovo    (2008-02-25 14:21)
  Bush recunoaste verbal independenta Kosovo    (2008-02-18 16:21)
  Kosovo divizeaza Consiliul de Securitate al ONU    (2008-02-18 10:49)
  Belgradul doreste o reuniune urgenta a Consiliului de Securitate al ONU    (2008-02-13 11:46)
  Moscova apeleaza la Consiliul de Securitate al ONU pentru a evita proclamarea independentei Kosovo    (2007-12-11 16:00)
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Din nou dubla masura!   de Alexandru Nemoianu
Dace Europa nu inseamna nimic...   de JohnGreen1
Ce zice B92-agentia Beta   de Calugarul Vasile
KFOR si ONU   de FILIP
Toti tinerii au blugi !   de HERUT
"Suntem foarte ingrijorati de situatia tensionata de la nord de Mitrovita"- SANKI   de Giuseppe Cocos
A r h i v a
  Alarma la Tezaur    
  Alianta PNL - PSD    6 comentarii
  Ancheta in hipermarketuri    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Vinul distruge creierul (2983 afisari)
 Santaj la Curte (2209 afisari)
 Iisus crucificat in pozitie fetala (1962 afisari)
 Basescu, replica si riposta (1924 afisari)
 O coliva purtata de militieni (1789 afisari)
 Viata bate chiar si filmul "Totul despre sex": Kristin Davis, intr-o secventa porno (4632 afisari)
 Fostul guvernator din New Jersey, sex in trei cu nevasta si soferul (4582 afisari)
 Cabine pentru sex in parcurile din Bucuresti (4360 afisari)
 Concert Bon Jovi, la Bucuresti, pe 22 iulie (3237 afisari)
 Ghetari misteriosi, in apropierea Antarcticii (2729 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01280 sec.