Ziua Logo
  Nr. 4186 de marti, 18 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Reconditionarea comunismului
De pe 1 pana pe 21 mai, Muzeul Taranului Roman din Bucuresti pune in miscare un proiect-experiment cu titlul "Cantarea Romaniei. Ultima editie. Recuperare, Reconditionare, Refolosire", care urmeaza sa fie gazduit de Sala Dalles.
Simina Badica, Bogdan Iancu, Viviana Iacob si Sebastian Sifft, coordonatori ai proiectului, au lansat pe blogul oficial al "intamplarii", cantarearomaniei. blogspot. com, debutul intalnirilor cu voluntarii care vor culege povestile si obiectele comunismului de reconditionat.
Experimentul propus de MTR vrea sa fie un semn de intrebare, un exercitiu de constructie (prin reflectie si confruntare cu obiectele) a unei povesti coerente, dar nu unice a comunismului romanesc de zi cu zi. Prima saptamana a "Cantarii Romaniei. Ultima editie" e dedicata primului "R" - "Recuperare", cand vor fi colectate intensiv obiecte, povesti, zvonuri. A doua saptamana e a "Reconditionarii" - artisti si muzeografi se vor juca cu obiectele comunismului, le vor reconditiona, reinventa, interpreta, sub forma unei tabere de creatie, iar in a treia saptamana, deviza va fi "Refolosire", memoria comunismului va fi chestionata prin discutii, vizionari, dezbateri, pentru a afla cum putem integra trecutul comunist intr-o poveste coerenta a vietii noastre.
Experimentul incearca sa creeze o arhiva de obiecte, povesti, imagini ale comunismului care sa contina ceea ce omul de rand considera relevant si nu muzeograful, fond pe baza caruia sa se poata ulterior construi alte expozitii, sa promoveze ideea ca istoria si muzeul apartin oamenilor, poate fi modificat de acestia, iar ei isi pot scrie si expune propria poveste, la fel de relevanta ca si cea propusa de curatorii, si sa promoveze discursurile alternative despre trecutul comunist ale tinerilor artisti si cercetatori, fie ei sociologi, antropologi sau istorici.
Iulia POPOVICI 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Buna ideia,pot propune si eu ceva ?   de Aladin
A r h i v a
  6:6    
  Procesiunea icoanelor    
  Radio - Serviciu National (I)    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Vinul distruge creierul (2983 afisari)
 Santaj la Curte (2209 afisari)
 Iisus crucificat in pozitie fetala (1962 afisari)
 Basescu, replica si riposta (1924 afisari)
 O coliva purtata de militieni (1789 afisari)
 Viata bate chiar si filmul "Totul despre sex": Kristin Davis, intr-o secventa porno (4632 afisari)
 Fostul guvernator din New Jersey, sex in trei cu nevasta si soferul (4582 afisari)
 Cabine pentru sex in parcurile din Bucuresti (4360 afisari)
 Concert Bon Jovi, la Bucuresti, pe 22 iulie (3237 afisari)
 Ghetari misteriosi, in apropierea Antarcticii (2729 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01095 sec.