Ziua Logo
  Nr. 4186 de marti, 18 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Problema Presedintelui tuturor romanilor
Cristian UNTEANU 
-- La Bruxelles, domnul Presedinte al Romaniei a relansat o dezbatere pe care cei mai multi dintre noi o credeau ingropata sau cel putin bine sigilata in dulapul cu stafii al Europei: discutia despre diferenta care ar putea exista intre cetatenii unui stat si cei care alcatuiesc grupele de populatie care, la un moment dat, au emigrat spre alte meleaguri, constituindu-se apoi in comunitati stabile si integrate in istoria constructiei tarii gazda.
Domnul Traian Basescu a spus ca exista o deosebire limpede intre armenii care traiesc acum in patria lor natala si "astialalti", cei de la noi, comparatia fiind evident in favoarea celor care au ramas acasa. Pentru un sef de stat european in secolul XXI, vorbind in numele Romaniei membra UE si NATO, afirmatia este nu numai total surprinzatoare, ci si cu totul in afara perceptiei actuale asupra a ceea ce inseamna spatiul comun al constructiei europene in care valorile, traditiile si aportul fiecareia dintre comunitati nu este niciodata unul doar al majoritatii pure etnic, asa cum visau toti dictatorii de trista amintire, ci o combinatie intre aceasta majoritate si "ceilalti". Sper sa fi fost doar o exprimare nefericita, sau o gluma care a fost prost inteleasa intr-un cadru, cel al conferintelor de presa la Summitul European, care nu sunt celebre pentru a fi cadrul propice pentru bancuri...
Daca afirmatia a fost serioasa, atunci cat de departe se poate extinde ea si care ar fi celelalte minoritati nationale de la noi care sunt mai putin valoroase, mai putin intelepte, pricepute si demne de respect decat popoarele lor de origine? Si daca este asa, ce facem in afara de a le acoperi de rusine sa nu mai poate scoate capul in lume? Decretam ca nu sunt folositori natiunii? Le punem in piept un semn distinctiv care sa-i izoleze de baza buna a natiunii? Cat de departe ar fi atunci urmatoarea etapa, pe care unii au incercat s-o puna in practica cu rezultatele binecunoscute, in care izolarea grupurilor minoritare devenea politica nationala?
Poate la noi acesta sa fie un subiect de banc. Numai ca asa se face, din nebagare de seama sau nestiinta, sa ne intrebam - daca pe cineva intereseaza aceste lucruri - de ce in Raportul de tara pe 2007 privind respectarea drepturilor omului (realizat de Biroul pentru Democratie, Drepturile omului si Munca din SUA), apar acuzatii foarte grave exact in acest domeniu. Descalificante pentru Romania europeana unde exista, se spune in Raport, doua partide extremist-nationaliste de dreapta (PRM si PNG) alaturi de miscarea de sorginte legionara Noua Dreapta. Suntem si singura tara europeana pentru care se mentioneaza afirmatiile de tip xenofob ale unui ministru de externe, domnul Cioroianu...
Acest episod poate avea un efect de bumerang. Pentru ca si romanii nostri sunt "astialalti" in tarile unde au emigrat si au format comunitati stabile, in continua expansiune. Daca se aplica rationamentul anterior, atunci si ei pot fi pleava societatii din care au plecat, si ei pot fi desconsiderati la fel de usor si de profund. Nu stiu care vor fi efectele dispretului prezidential asupra comunitatii armene de la noi, generatoare de mari valori pe care istoria noastra le-a integrat fara nici un fel de problema. Dar este usor de anticipat ca, daca cineva va lua in serios declaratiile oficiale ale Presedintelui Romaniei in capitala Europei, atunci, macar moralmente, multi vor gasi argumente facile si absolut nedrepte in a-i izola si umili in continuare pe romanii din afara.
Nu trebuie sa uitam ca Romania este unul dintre putinele cazuri de tari care, chiar si in perioada comunista, nu si-au cultivat emigratia asa cum, indirect si pe canale multiple, inclusiv financiare, au facut-o toti vecinii nostri. Reflexul comunismului nationalist romanesc a fost sa condamne in bloc emigratia, mergand pana la gesturi imbecile cum a fost cel de a refuza mostenirea Brancusi... Nici acum n-am invatat nimic din lectiile istoriei?
 Comentarii: 12 Afiseaza toate comentariile  
Asist ,tacut si ingandurat,   de LENIO
Mai degraba ar trebui numit articolul Romania presedintelui problema   de Shadow
pt. Ereticul   de b.d.
O caracterizare excelenta a preaiubitei Elena Luxten   de Nituc
Adevarul si deontologia   de Ion Caramache
IUBIRE PATERNA   de Nituc
IMBRATISARI DA   de Nituc
IUBIREA   de Nituc
De cand cu "tortura- stalpul democratiei"   de Ion Ionescu de la Brad
Basescu imparte cetatenii minoritari in doua colective.   de Socrate
Cristiane   de cosor ion
Barna din ochiul tau...   de Serban Suru
A r h i v a
  Basescu, replica si riposta    28 comentarii
  Tortura ca stalp al statului democratic    2008-03-14
  Pleaca un ambasador    2008-03-07
  Curve in Parlamentul European?    2008-02-05
  Ei spun Da. Noi zicem NU. Si nu ne asculta nimeni    2008-02-02
  Rearanjarea hartilor strategice    2008-02-01
 Top afisari / comentarii 
 Vinul distruge creierul (2983 afisari)
 Santaj la Curte (2209 afisari)
 Iisus crucificat in pozitie fetala (1962 afisari)
 Basescu, replica si riposta (1924 afisari)
 O coliva purtata de militieni (1789 afisari)
 Viata bate chiar si filmul "Totul despre sex": Kristin Davis, intr-o secventa porno (4632 afisari)
 Fostul guvernator din New Jersey, sex in trei cu nevasta si soferul (4582 afisari)
 Cabine pentru sex in parcurile din Bucuresti (4360 afisari)
 Concert Bon Jovi, la Bucuresti, pe 22 iulie (3237 afisari)
 Ghetari misteriosi, in apropierea Antarcticii (2729 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.12948 sec.