Ziua Logo
  Nr. 4185 de luni, 17 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Politia chineza a omorat 80 de manifestanti
Masacru in Tibet
Optzeci de persoane au fost ucise in confruntarile dintre autoritatile chineze si protestatarii tibetani, a anuntat ieri guvernul tibetan in exil, transmite Rompres. "Putem confirma cifra de 80 de morti. Au fost numarate 80 de cadavre neidentificate", a precizat un purtator de cuvant al guvernului in exil, Thubten Samphel. Alte 72 de persoane au fost ranite in ciocniri, a mentionat acesta.
Bilantul a fost stabilit prin telefoane date de martori, iar cel precedent indica 30 de morti. De la inceputul saptamanii trecute, calugari budisti au manifestat in Tibet si in provinciile invecinate, unde locuiesc minoritati tibetane, cu ocazia implinirii a 49 de ani de la rascoala din Lhassa, care s-a terminat cu plecarea in exil, in India, a liderului spiritual al tibetanilor, Dalai-lama. Manifestatiile antichineze de vineri de la Lhasa, cele mai sangeroase de la revolta din martie 1989, au facut cel putin 10 morti, potrivit agentiei chineze de presa Xinhua, si numerosi raniti, intr-un oras controlat acum de armata. Liderul spiritual tibetan Dalai Lama a solicitat ieri o investigatie internationala asupra inabusirii violente a protestelor din Tibet. Secretarul american de stat Condoleezza Rice le-a cerut sambata autoritatilor chineze sa actioneze cu retinere in ceea ce-i priveste pe protestatarii din Tibet, scrie Associated Press. "Sunt profund indurerata sa aflu ca demonstratiile de vineri din Lhasa, care au debutat pasnic, s-au soldat cu decese si sunt ingrijorata ca violentele par sa continue", a spus oficialul de la Washington adaugand ca face un apel catre Beijing sa-i elibereze pe demonstrantii arestati.
Sectie de politie atacata
Aproximativ 200 de tibetani au aruncat cu cocteiluri Molotov, atacand o sectie de politie din provincia Sichuan, in sud-vestul Chinei, potrivit politiei. Purtatoarea de cuvant a declarat ca protestatarii au aruncat cu pietre, ranind mai multi politisti paramilitari. Aceasta a precizat ca fortele de politie au ripostat cu gaze lacrimogene, pentru a dispersa multimea de protestatari si au arestat cinci persoane. Porvincia Sichuan este una dintre cele patru provincii chineze cu o comunitate importanta de tibetani, aflata la granita cu regiunea himalaiana a Tibetului. Protestele din capitala Tibetului, Lhasa, cele mai grave manifestatii impotriva Guvernului chinez din ultimele doua decenii, au izbucnit in urma cu doua saptamani.
Razboi popular
Autoritatile chineze au anuntat lansarea unui "razboi popular" de securitate si propaganda impotriva sustinatorilor lui Dalai Lama din Tibet, in contextul protestelor izbucnite recent in capitala regionala Lhassa"Acest grav incident de lupte, distrugeri, furturi si incendieri a fost meticulos pregatit de fortele separatiste reactionare aici si in strainatate, telul fiind independenta Tibetului. Trebuie sa incepem un razboi popular impotriva separatismului si sa protejam stabilitatea. Trebuie sa demascam si sa condamnam actiunile malitioase ale acestor forte si sa aducem la lumina zilei partea hidoasa a clicii lui Dalai Lama", au precizat inalti oficiali locali, in urma unei sedinte de urgenta convocate sambata.
George DAMIAN 
Alte articole
  Presedintele Parlamentului European cere boicotarea Jocurilor Olimpice din China    (2008-03-18 14:28)
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Nu-i de bine ...    de saccsiv
Ratacitului.   de alwis46
Documentati-va si vedeti pe   de Ion Ionescu de la Brad
Da ,interesanta observatia lui Alcor   de Ion Ionescu de la Brad
Parca totusi....   de Alcor
nu cred ca solutia razboiului popular avantajeaza china    de silviana
Dublu standard   de Mache
jos mainile de pe tibet   de vranceano
A r h i v a
  Ciocniri de strada la Budapesta    6 comentarii
  Proteste anti-razboi pentru Irak    3 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Planeta Terra. Populatie 0 (5334 afisari)
 Cele trei mesaje ale lui Basescu (2704 afisari)
 Capusele Loto (2566 afisari)
 Legea locuintei (2516 afisari)
 "In numele Tatalui". Apararea lui Basescu (2324 afisari)
 Culturismul, sport extrem (5005 afisari)
 Connie, ingerul din Marea Britanie (2816 afisari)
 Un ofiter britanic a suportat operatii estetice si de schimbare de sex pentru a deveni femeie (2816 afisari)
 Maghiarii din Voivodina vor sa urmeze exemplul Kosovo (2163 afisari)
 Bateristul trupei ABBA a fost gasit mort (2160 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01420 sec.