Ziua Logo
  Nr. 4185 de luni, 17 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Capusele Loto
-- Milioane de euro din banii jucati de romani la 6/49 se scurg, prin "Programul Video - Loterie" si "Pariloto", catre firmele unor greci * Intracom SA Hellenic Telecommunications and Electronics Industry si Intralot Intregrated LotterySistems and Services au incheiat, in 2003, contracte pe zece ani cu fostul director al Loteriei, Nicolae Cristea (foto)
Compania Nationala Loteria Romana a introdus, in urma cu cativa ani, noi jocuri de noroc, pe langa cele clasice. Este vorba despre "Programul Video - Loterie" (jocuri electronice de noroc) si "Pariloto" (pariuri sportive). Desi la prima vedere pare ca acestea aduc profit, in realitate Loteria pierde milioane de euro anual.
Contractele au fost incheiate in 2003, pe o perioada de zece ani, de fosta conducere cu doua firme grecesti care in momentul de fata capuseaza practic Loteria Romana. Semnatar din partea Loteriei a fost, in ambele cazuri, presedintele si directorul general de atunci, Nicolae Cristea. Contractele au fost incadrate la "secret de serviciu". Ele au fost desecretizate abia la sfarsitul anului 2006, de noua conducere a institutiei, la solicitarea ANAF. In tot acest timp, nici macar Curtea de Conturi nu a avut acces la ele. In prezent, intelegerile sunt analizate pe capitole de catre DNA. In toata aceasta afacere sunt implicati presedintele Consiliului de Afaceri Romano-Elen, presedintele clubului sportiv Olympiakos Pireu, dar si fiul lui Oliviu Gherman si un partener de afaceri de-al lui Dorin Cocos.
Primul contract a fost incheiat de Loterie la 1 septembrie 2003 cu societatile grecesti Intracom SA Hellenic Telecommunications and Electronics Industry si Intralot Integrated Lottery Sistems and Services. Cele doua societati, care apar in contract drept creditoare, au mandatat o a treia firma, Lotrom SA - care apartine patronilor firmelor creditoare -, sa achizitioneze si sa furnizeze aparatele pentru jocurile electronice de noroc ale Loteriei. Contractul nu are insa o valoare stipulata, specificandu-se evaziv pentru ce face creditorul finantarea. De asemenea, nici valoarea totala a finantarii nu este precizata in contract. Mai mult, intelegerea este in realitate nu o vanzare de aparatura, ci una de leasing, intrucat Loteria devine proprietara bunurilor la sfarsitul contractului. Deci, dupa zece ani. Atunci cand este foarte probabil ca aparatura sa fie una depasita si distrusa. Rambursarea cheltuielilor brute nu tine cont de platile pe care le are de efectuat Loteria. Chiar si TVA-ul este, conform contractului, suportat de beneficiar.
Dar iata ce prevede implementarea programului de Video - Loterie in Romania. Acesta este un ansamblu de echipamente, software si jocuri care ofera jucatorilor o gama de jocuri tip "cazino" si "non-cazino" - poker, Black-Jack, Keno, Bingo etc. Obiectul contractului consta in furnizarea sistemului. Acesta include furnizarea, instalarea si punerea in functiune a sitemului de Video - Loterie. Partile au convenit ca perioada de rambursare a finantarii, despre care nu se prevede cat este, sa se incheie la data de 30.11.2013, atunci cand se va face si transferul total a echipamentelor catre Loterie. Furnizorul se obliga sa livreze si sa instaleze un numar de pana la 10.000 de terminale de jocuri. Mai mult, stabileste parametrii de joc si locatiile unde si cate terminale instaleaza.
Loteria datoare
Obligatiile Loteriei sunt, in schimb, unele care o indatoreaza. Aceasta trebuie sa ramburseze finantarea acordata, sa puna spatiile la dispozitie si sa suporte costurile pentru plata oricaror taxe - TVA si orice alte obligatii financiare impuse de legislatia romana. Loteria trebuie sa achite rata lunara din credit pana la data de 27 ale lunii, iar termenul de plata al TVA pentru fiecare factura de livrare este de 30 de zile de la emiterea acesteia. In plus Loteria Nationala se obliga sa faca si verificarea tehnica periodica a aparaturii si verificarea tehnica dupa repararea/reamplasarea fiecarui terminal. Nu in ultimul rand, compania are si obligatia sa suporte costurile aferente politei de asigurare a terminalelor impotriva pierderii, defectarilor sau furtului. In caz de intarzire a platilor, Loteria achita o penalitate de 0,5 euro/terminal, pentru fiecare zi. Penalitatile sunt datorare incepand cu prima zi de intarziere, fara a fi necesara nici o formalitate sau notificare prealabila. Furnizorul si creditorul sunt singurii care au dreptul de a rezilia contractul si vor avea dreptul de a solicita despagubiri. Loteria, nu. Pentru eventualele litigii, conform contractului, partile isi vor cauta dreptatea la Camera Internationala de Comert din Paris. Legea aplicabila fiind cea franceza. Hotararea acestei curti este obligatorie si executorie pentru parti.
Exemplu de teapa
In luna martie 2007, in urma jocurilor din programul Video s-au incasat 13.718.250,80 RON. Din aceasta suma, Loteria a virat partenerilor greci 12.819.462,06 RON. Din diferenta de 898.788,74 cat a revenit companiei, aceasta trebuia sa plateasca TVA-ul, salariile, asigurarile, reparatiile, chiriile, precum si alte cheltuieli. Daca luam in calcul numai faptul ca in Romania TVA-ul este de 19% rezulta ca nici macar acesta nu putea fi achitat cu banii castigati. Pana acum, Loteria a platit catre creditori 80% din incasarile brute generate de toate terminalele de joc, in perioada octombrie 2003 - octombrie 2006. 75% vor fi platite pentru perioada 01.09.2006 - 31.08.2009, iar 70% in perioada 01.09.2009 - 30.11.2013.
Sefa Loteriei confirma frauda
In perioada aprilie 2003 - octombrie 2007, Loteria a incasat de la jocurile tip Videoloterie si Pariloto suma de 364.846.062, 29 RON si a platit partenerilor 308.342.916,62 RON. Deci, incasarile au fost de aproximativ 105 milioane euro, iar de dat s-au dat aproximativ 90 de milioane de euro. Concret, Loteria s-a ales cu 15 milioane de euro din care a trebuit sa se faca plata TVA-ului, salariilor, tipariturilor, chiriilor curentului etc. In realitate, Loteria Nationala a fost nevoita sa plateasca din bani proprii, pentru a acoperi paguba produsa de aceste contracte.
Liliana Ghervasiuc Minca (foto), actualul director al Loteriei Nationale, ne-a declarat ca este nemultumita de contractele incheiate de foata conducere si ca intr-adevar ele sunt paguboase pentru institutia pe care o conduce. "A fost un contract secret, care a fost desecretizat prin interventia ANAF. S-au facut cercetari si s-a constatat ca sunt numeroase nereguli. In prezent contractele se afla la DNA, care le cerceteaza, pe capitole", a afirmat Liliana Ghervasiuc Minca. Ea a mai spus ca a dobandit o "grea mostenire", pariurile Loto fiind cele care tin in prezent Loteria si care acopera si pagubele colaterale, pricinuite de astfel de contracte.
Directoarea nu a putut sa precizeze pagubele provocate de Videoloterie si Pariloto, dar ne-a asigurat ca Ministerul Finantelor calculeaza in prezent pierderile. "In aceste conditii nu pot face declaratii precise. Astept ca organele in drept sa se pronunte. Pierderile sunt mari, pricinuite de contractele incheiate de fostul director Cristea.
Konstantinos Tsoukalidis
Pe rolul instantelor se afla si un proces cu Consiliul Concurentei, care, daca va fi pierdut Loteria Nationala are de platit 15 milioane de euro. Dar ne judecam", a conchis sefa Loteriei.
Contractul Pariloto
Cel de-al doilea contract, incheiat la 11.12.2003, este semnat de beneficiarul Loteria Nationala prin Nicolae Cristea, societatile grecesti Intracom si Intralot drept creditori si Lotrom ca furnizor.
Acesta se refera la "Programul de pariuri in cota fixa on-line" sau "Programul de pariuri". Perioada de rambursare este tot de zece ani, dar nici de aceasta data nu se specifica valoarea contractului. Loteria s-a obligat si sa suporte toate costurile pentru plata oricaror taxe, inclusiv TVA si sa tipareasca programele si sa le distribuie agentiilor.
Procentele care revin creditorilor sunt de 13% in primii trei ani, 11,5% urmatorii doi ani, iar apoi, pana la finalul contractului 10,5 %. Restul clauzelor sunt aproape identice cu primul contract.
Constantinos Antonopoulos
Caracatita Lotrom
Vicepresedintele Intracom este Konstantinos Tsoukalidis, presedintele Consiliului de Afaceri Romano-Elen. Acesta este actionar si la firma Lotrom. La fel cum este si presedintele de la Intralot, Constantinos Antonopoulos, care in plus ocupa si functia de administrator al Lotrom.
Presedintele Intracom este Socrate Kokkalis, personaj care a fost trimis in judecata sub acuzatiile de "spionaj in favoarea STASI, spalare de bani si insusire de bunuri date spre pastrare". El este si presedinte al clubului sportiv Olympiakos Pireu. Printre actionarii Lotrom se regaseste si Petre Ion, partener de afaceri a lui Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea, in firma "Centrul de evaluare medicala a fortei de munca". De asemenea, printre administratorii Lotrom se numara si Mihai Liviu Gherman, fiul lui Oliviu Gherman.
Pagina realizata de Mihnea TALAU 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
sugestie   de usla
Exista diferite metode de a capusa economia   de Socrate
fratele geaman al lui tsoukalidis   de bizant
JUmatate din bugetul Romaniei se scurge prin acesti hoti in Grecia.   de ionion
Pai nu e greceasca Loteria asta ?   de alwis46
casa de avocatura Coltuc   de coltuc
Un nejucator   de talion
Fereste-te   de fericire
Desfiintarea   de FILIP
incredibil dar adevarat   de cosor ion
A r h i v a
  Basescu pune paie pe focul presei    18 comentarii
  Prada ICPE    2 comentarii
  Legea locuintei    
 Top afisari / comentarii 
 Planeta Terra. Populatie 0 (5334 afisari)
 Cele trei mesaje ale lui Basescu (2704 afisari)
 Capusele Loto (2566 afisari)
 Legea locuintei (2516 afisari)
 "In numele Tatalui". Apararea lui Basescu (2324 afisari)
 Culturismul, sport extrem (5005 afisari)
 Connie, ingerul din Marea Britanie (2816 afisari)
 Un ofiter britanic a suportat operatii estetice si de schimbare de sex pentru a deveni femeie (2816 afisari)
 Maghiarii din Voivodina vor sa urmeze exemplul Kosovo (2163 afisari)
 Bateristul trupei ABBA a fost gasit mort (2160 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01587 sec.