Ziua Logo
  Nr. 4183 de vineri, 14 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Facultatea de Stramb
Zoe PETRE 
-- Nu stiu altii cum sunt, vorba lui Creanga, dar eu una m-am cutremurat citind, in trei numere consecutive ale "Romaniei Libere", marturiile unui fost procuror, de la care aflam ca, inainte de 1989, nici un procuror nu avansa intr-o functie de raspundere daca nu era instruit la scoala Securitatii de la Bran, unde invata sa fabrice probe, sa-i santajeze pe judecatori si pe avocati, sa se prefaca a nu observa torturarea si nu odata chiar uciderea celor anchetati. Interviul are toate sansele de a evoca o cumplita realitate.
Am tot deconspirat informatori, am tot incercat sa aflam cine ii recruta si ii exploata. Acum constatam insa ca un punct strategic al acestui univers subteran al violentei de partid si de stat ne era practic necunoscut. Nu e vorba de un procuror sau altul, ci de intregul sistem, pervertit in insasi esenta lui de un hatis de complicitati oficiale care l-au transformat intr-o devalmasie de ofiteri acoperiti, tortionari in uniforma si tortionari in civil.
Societatea civila si institutiile statului de drept trebuie sa-si uneasca fortele pentru desecretizarea imediata a documentelor referitoare la aceasta grava siluire a Justitiei, si asta din cel putin trei motive. Cel mai important este acela ca, in masura in care afirmatiile la care ma refer se dovedesc adevarate (eu nu am dubii de fond, altii poate le au, sau se prefac a le avea), ele probeaza anihilarea principiilor insesi ale Justitiei in regimul comunist. E ca si cand ai spune ca orice jurist de succes a urmat nu Facultatea de Drept, ci Facultatea de Stramb. A invatat nu cum sa judece in functie de probe, ci in dispretul acestora, nu cum sa pedepseasca falsul, ci cum sa-l comita. E ca si cand facultatile de medicina ar pregati ucigasi in serie, iar seminariile teologice - profanatori profesionisti. Caracterul orwellian al acestui univers unde injustitia defineste justitia, tot asa cum Ministerul Adevarului defineste minciuna, se adauga cu o forta de convingere superlativa celorlalte dovezi cu privire la caracterul criminal al regimului comunist. Nimeni n-ar mai putea pretinde alt raport stiintific pentru a se lasa convins sa-l condamne.
In al doilea rand, asemenea cercetari ar putea pune capat legendei dupa care caracterul represiv al acestui regim s-ar fi limitat la "obsedantul deceniu". Toate ororile pe care le evoca amintirile scolarizarii la Bran apartin perioadei de dupa amnistia din 1964, epocii de glorie in care Ceausescu inca nu intinase - stiti dvs. ce, anilor in care urca voios in ierarhie dl. Iliescu insusi. Probele erau falsificate de procurori nu in vremea lui Dej, care nu se sinchisea prea mult de probe, ci in vremea resurgentei "patriotice" a lui Ceausescu, spre care privesc cu imbecila nostalgie atatia contemporani; atunci erau oponentii regimului internati la balamuc - ba chiar, sustine intervievatul, otraviti cu droguri halucinogene; inainte, ei ar fi fost, simplu si popular, trimisi la Canal.
In fine, dar nu in ultimul rand, o asemenea investigatie ne-ar permite sa discernem cati dintre elevii scolii lui Dracula de la Bran functioneaza inca in sistem, si in folosul cui. De trei zile, am inteles de ce a fost atat de sistematic blocat procesul tortionarilor lui Gheorghe Ursu: daca unul dintre ei, Tudor Stanica, era un fel de manual pe doua picioare de la care invatau toti juristii de varf cum sa tortureze fara sa lase prea multe semne, de ce ne-am mai mira ca a fost protejat? Si iarasi, de ce ne-am mira de decizia Curtii Constitutionale referitoare la legea de deconspirare a politiei politice, cand raportor a fost dl. N. Cochinescu, procuror cu o coplesitoare experienta? E drept, CV-urile colegilor d-sale sunt cu mult mai discrete cu privire la "mapa profesionala" a acestor domni - si doamna - inainte de 1989, asa ca nu putem afirma, ci doar banui unde si-au completat studiile. Astept cu nerabdare ca documentele sa ajunga la CNSAS si sa-mi spulbere - sau nu - banuielile.
 Comentarii: 12 Afiseaza toate comentariile  
Starea de fapt   de George de Ro
Cerem...   de Ion Caramache
deocamdata nu...   de MarcX
E de mirare ca nu v-ati cutremurat si la sentintele date de justitie   de Ion Ionescu de la Brad
   de Viorel
Atitudinea morala a unui intelectual normal   de Changeman
Iacat-o... Coana Joitico!   de Onesti
Doamna Zoetico   de cosor ion
Lasa, Tante, ca nici cu ai lui matale nu imi e rusine..   de mafalda
Mos Teaca nu s-a putut abtine si s-a dovedit securist si de aceasta data. E normal    de Razvratitul
n-o sa vedeti nici pe dracu   de danie1
Frustrarea in politica   de Alex.Pandrea
A r h i v a
  Astrograme    2008-01-11
  Kosovo    2007-12-21
  Iuppiter Tonans    2007-12-14
  Cineclub SF    2007-10-19
  Complimente presedintelui    2007-09-14
 Top afisari / comentarii 
 Partidul Penal Maghiar (3030 afisari)
 Culisele afacerii Kosovo (2788 afisari)
 Ati pierdut ce n-ati avut! (2369 afisari)
 Facultatea de Stramb (1799 afisari)
 Hillary lovita de sex si rasism (1779 afisari)
 Dovezi matematice ale existentei lui Dumnezeu (4557 afisari)
 Poveste de dragoste intre o eleva si directorul scolii la Colegiul Tehnic Traian din Capitala (3104 afisari)
 Fetita cu doua fete venerata ca un zeu (2717 afisari)
 Cel mai gras om din lume, dus cu platforma la o intalnire romantica (2581 afisari)
 Meteoriti dintr-un alt sistem solar descoperiti in Antarctica (2113 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.15404 sec.