Ziua Logo
  Nr. 4182 de joi, 13 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Mitropolitul Clujului isi sfatuieste preotii sa nu candideze
-- "Pentru protejarea titlului de noblete duhovniceasca pe care il presupune uniforma sacerdotala, preotii sunt sfatuiti sa se abtina de la implicarea lor in organismele politice ale statului, cum sunt Consiliile locale si judetene", se arata intr-o scrisoare trimisa de Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului catre preotii din Mitropolie.
Documentul aduce la cunostinta clericilor care decid totusi sa candideze, regulile impuse de Sfantul Sinod. Astfel, preotii trebuie sa faca o cerere scrisa care sa cuprinda o declaratie, atestata de protopop si de inspectorul eparhial, ca sunt la zi cu obligatiile pastorale. "Preotul candidat isi va face campania electorala pe spese proprii, fara sprijinul moral sau financiar, direct sau indirect, al vreunui partid politic si fara implicarea energiilor parohiale sau a altor preoti locali sau vecini", se precizeaza in scrisoare. In cazul in care un cleric castiga alegerile, activitatea acestuia va fi urmarita in continuare de catre Chiriarhul care i-a acordat aprobarea de a candida.
Preotul isi va informa Chiriarhul
Preotul este obligat ca, dupa fiecare sedinta a Consiliului local sau judetean, sa aduca la cunostinta Chiriarhului temele votate de acesta pro sau contra. Daca Chiriarhul constata ca prezenta sau activitatea preotului intr-un astfel de consiliu este neproductiva sau daunatoare, el ii poate retrage aprobarea, iar acesta trebuie sa-si dea demisia", avertizeaza documentul. In plus, clericii ar putea avea probleme si in situatia in care candideaza fara succes. Potrivit scrisorii, lipsa voturilor necesare castigarii cursei electorale "se considera un vot de blam din partea societatii", care ii ofera invinsului "un prilej de reflectie pe viitor". Sfantul Sinod a decis, pe 6 martie, ca preotii pot candida din postura de independenti la Consiliile locale si judetene.
In situatia in care sunt alesi consilieri, daca se constata ca se abat de la conduita morala impusa de Biserica, vor pierde sprijinul ierarhului si vor fi obligati sa demisioneze, a precizat Sfantul Sinod. Implicarea preotilor in politica a fost posibila pana in 2004, perioada in care acestia au putut candida la locale. Interdictia de a intra in cursa electorala a fost votata la propunerea IPS Bartolomeu Anania, la vremea respectiva arhiepiscop. Mai recent, Mitropolitul Clujului a apreciat ca, prin alegerea lor drept consilieri, clericii vor putea fi astfel "in misiune in serviciul cetatii". (R.I.P.)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
SMERENIA POPILOR   de KARINA
Sutanele   de Mona G.
A r h i v a
  Magyar Zoo    13 comentarii
  Bucurestii sub asediu    10 comentarii
  Vita de ministru    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Moartea lui Stalin, bucuria romanilor (4134 afisari)
 Cioroianu, din nou in ofsaid protocolar (2615 afisari)
 Cu tristete despre generatia mea (2491 afisari)
 Magyar Zoo (2015 afisari)
 Vita de ministru (1543 afisari)
 Nu s-a ridicat doi ani de pe WC (4744 afisari)
 Desfigurata de o tumoare cumplita, asteapta de la Sarkozy acceptul de a fi eutanasiata (4078 afisari)
 Ea e prostituata care l-a dat jos pe guvernatorul New York-ului (3898 afisari)
 Ce (nu) fac vedetele pentru a avea o silueta de invidiat (2715 afisari)
 Actorul Ovidiu Iuliu Moldovan a parasit scena vietii (2522 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00846 sec.