Ziua Logo
  Nr. 4182 de joi, 13 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Filiera teroristilor
-- Viktor Bout, "Negutatorul Mortii", avea legaturi cu Omar Hayssam, condamnat pentru rapirea jurnalistilor romani in Irak
Viktor Bout, cel mai mare traficant de arme din lume, arestat in Thailanda, avea legaturi cu sirianul Omar Hayssam. Firul pe care a pornit ancheta din Romania in cazul lui Bout a aparut in timpul cercetarilor facute de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) cu privire la implicarea sirianului condamnat in Romania pentru terorism in cazul rapirii celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak. Informatiile din dosar au pornit de la Mohamad Munaf, ghidul ziaristilor romani rapiti in Irak. Acesta ar fi declarat ca Omar Hayssam este implicat in traficul de armament din Siria si ca este ofiter acoperit al serviciilor secrete din aceasta tara. Munaf a retractat ulterior aceste declaratii. Procurorul Ciprian Nastasiu a sustinut ca aceste date sunt secrete pentru ca in caz apar date despre posibila implicare a unor personalitati din Romania in aceste afaceri. Nu se stie cat au avansat cercetarile in ceea ce-l priveste pe Omar Hayssam ca suspect de trafic cu armament, insa din aceasta ancheta s-a disjuns alta care il viza pe Viktor Bout. Ofiterii americani care au venit la Bucuresti au pus cap la cap informatiile pe care le detineau lor cu cele pe care le aveau autoritatile romane. Potrivit Realitatea Tv, numai in Irak, intre 2003 si 2004, una din firmele lui Bout, Irbis, a facut afaceri chiar cu americanii de milioane de dolari. Firma lui Bout reusise sa incheie contracte de livrare a echipamentelor speciale pentru firmele americane care alimentau bazele militare din Irak.
Arme pentru Nigeria si Eritreea
Anchetatorii romani detineau informatii potrivit carora � Negutatorul Mortiii, era implicat intr-o retea de trafic cu arme, in care a figurat si Shimon Naor. ( figurand in evidentele autoritatilor romane sub numele de Simon Herscovici). Potrivit Mediafax, elementul de legatura intre cei doi a fost cetateanul moldovean Ion Busuioc. Acesta, partener de afaceri cu Shimon Naor, a fost arestat la Bucuresti, in august 2007, dupa ce un an a fost cautat de autoritati pentru a fi incarcerat. In 14 iunie 2006, cererea de revizuire a sentintei lui Ion Busuioc, dar si a cetateanului romano-israelian Shimon Naor - condamnat la sapte ani de inchisoare in dosarul privind derularea, in 1998-1999, a unor operatiuni de export de arme si munitii din Romania catre tari supuse embargoului international - a fost respinsa de instanta suprema. Potrivit rechizitoriului, in perioada noiembrie 1998-august 1999, Naor, alaturi de alte patru persoane au derulat, prin intermediul unor societati comerciale straine, operatiuni de export de arme si munitii catre tari supuse embargoului international privind livrari de produse strategice. Potrivit anchetatorilor, Shimon Naor - reprezentant in Romania al societatii din Israel - a falsificat certificatele de destinatie pentru a obtine de la autoritatile romane licente pentru export de armament si munitie, produse strategice care au ajuns in final in tari asupra carora fusese impus embargou asupra livrarilor de armament, respectiv Nigeria si Eritreea. Naor a fost arestat pe 25 august 1999, fiind eliberat cateva luni mai tarziu din motive procedurale, parasind la scurt timp din Romania.
Bogdan GALCA 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Bush si Clinton, in afacerea cu COCAINA si Iran-Contras   de Giorgi_Buj
Astia ca astia , dar...   de Giorgi_Buj
A r h i v a
  Achizitiile MCC in atentia Parchetului    
  Directorul Brenac eliberat din arest    1 comentariu
  Uzul nejustificat de arma neletala constituie infractiune    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Moartea lui Stalin, bucuria romanilor (4134 afisari)
 Cioroianu, din nou in ofsaid protocolar (2615 afisari)
 Cu tristete despre generatia mea (2491 afisari)
 Magyar Zoo (2015 afisari)
 Vita de ministru (1543 afisari)
 Nu s-a ridicat doi ani de pe WC (4744 afisari)
 Desfigurata de o tumoare cumplita, asteapta de la Sarkozy acceptul de a fi eutanasiata (4078 afisari)
 Ea e prostituata care l-a dat jos pe guvernatorul New York-ului (3898 afisari)
 Ce (nu) fac vedetele pentru a avea o silueta de invidiat (2715 afisari)
 Actorul Ovidiu Iuliu Moldovan a parasit scena vietii (2522 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00915 sec.