Ziua Logo
  Nr. 4182 de joi, 13 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Actuale
Beethoven cu Valentin Gheorghiu
-- Nu Stim cAt de "actuale" sunt cele zece sonate pentru pian si vioara de Beethoven, nici nu vrem sa facem asocieri si comparatii dintre cele mai extravagante in aceste timpuri pline de "succesuri".
LuAm realitatea aSa cum este, fara sa dorim sa crestem neaparat numarul de accesari si tirajul unei publicatii prin raportarea la personaje "cu cota de piata" si mici cancanuri cu note de scandal. Vrem sa evidentiem faptul ca la Ateneul Roman din Bucuresti se consuma, fara prea mult tamtam mediatic, un mare eveniment muzical. Violonista Mariana Sarbu interpreteaza alaturi de pianistul Valentin Gheorghiu, pe parcursul a trei concerte rasfirate in acest inceput de primavara 2008 - 9, 12 si 15 martie - integrala sonatelor pentru pian si vioara de L.v.Beethoven.
Un adevArat tur de forTA, cu atat mai mult cu cat peste putine zile marele maestru al pianului, Valentin Gheorghiu, va implini 80 de ani. Vom spune cateva cuvinte despre prestigioasa cariera si vom evoca personalitatea distinsului muzician roman la timpul potrivit. In aceste zile am vrea sa atragem atentia asupra acestor trei concerte. Incepute sambata trecuta cu trei lucrari, printre care si mult iubita sonata a 5-a, a primaverii, continunand cu alte patru sonate in concertul de ieri seara si urmand ca sambata ce vine sa audiem alte trei sonate, printre care si "Kreutzer", mult mai bine cunoscuta si datorita popularizarii ei de catre povestirea lui Tolstoi. Minunate ore de muzica, splendid efort al celor doi muzicieni de a reda exemplar pagini celebre dintr-un ciclu de mare prestigiu al muzicii camerale. Invitam pe cei care chiar doresc sa aiba parte de o seara deosebita la concertul de inchidere al acestui ciclu, care marcheaza si izbanda unui muzician precum Valentin Gheorghiu in lupta cu timpul si propriul sau destin.
Aniversarea lui Valentin Gheorghiu va avea loc tot la Ateneul Roman, intr-un concert omagial, cu un program alcatuit exclusiv din lucrarile muzicianului roman. Se poate trai si altfel decat vedem noi la televizor. Zi de zi. Nici macar nu e complicat.
Bedros HORASANGIAN 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
La multi ani   de doctorul
A r h i v a
  Traditii in Parcul National    
  Leonard Cohen vine pe 14 iulie la Bucuresti    
  Problema evreiasca    3 comentarii
  Ce citeau romanii acum 68 de ani?    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Moartea lui Stalin, bucuria romanilor (4134 afisari)
 Cioroianu, din nou in ofsaid protocolar (2615 afisari)
 Cu tristete despre generatia mea (2491 afisari)
 Magyar Zoo (2015 afisari)
 Vita de ministru (1543 afisari)
 Nu s-a ridicat doi ani de pe WC (4744 afisari)
 Desfigurata de o tumoare cumplita, asteapta de la Sarkozy acceptul de a fi eutanasiata (4078 afisari)
 Ea e prostituata care l-a dat jos pe guvernatorul New York-ului (3898 afisari)
 Ce (nu) fac vedetele pentru a avea o silueta de invidiat (2715 afisari)
 Actorul Ovidiu Iuliu Moldovan a parasit scena vietii (2522 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00891 sec.