Ziua Logo
  Nr. 4182 de joi, 13 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Celebri
Codul de frumusete al lui Da Vinci
-- Conform unui studiu, canoanele de frumusete din perioada Renasterii au ramas aceleasi si in secolul XXI
Leonardo da Vinci si ceilalti mari maestri ai vremii stiau, se pare, formula secreta a frumusetii perfecte si aveau grija sa o dea mai departe si generatiilor urmatoare de artisti, se arata intr-un studiu realizat recent de catre istorici. Acel "cod" abstract, care fusese creat pentru a le ghida pensulele atunci cand doreau sa picteze o frumusete absoluta, a trecut testul timpului, desi la prima vedere frumusetile prezentului par a nu mai avea nici o legatura cu frumoasele Renasterii. Oamenii de stiinta au stabilit ca cinci din cele sase criterii neo-clasice pe care artistii renascentisti le respectau pentru a defini un chip perfect s-au dovedit a fi actuale, fapt dovedit de privitorii care au evaluat mai multe portrete. Printre criteriile frumusetii absolute se afla si cel care spune ca latimea fetei trebuie sa fie de patru ori latimea nasului, si ca dimensiunile fruntii, nasului si partii de jos a fetei sa fie egale. Singura regula care se pare ca nu s-a mai pastrat este raportul dintre gura si nas. De asemenea, cercetatorii au descoperit, de exemplu, ca in vremea Renasterii, erau mai apreciate buzele mai putin carnoase.
Veridicitatea "codului de frumusete" a fost testata aratand unui grup de 36 de voluntari imaginile a 420 de oameni, dintre care 32 erau celebritati.
Astfel, Meg Ryan a fost considerata cea mai atragatoare, obtinand scorul de 8,4 din 10, Rock Hudson a obtinut nota 7,8, Keanu Reeves, care a iesit pe locul trei, a totalizat 7,3 puncte, iar Greta Garbo a fost urmatoarea in top, cu 7 puncte.
Eternul feminin
Printre nominalizati au mai aparut si patru chipuri anonime, insa au totalizat mai putine puncte decat starurile de film. Echipa de biostatisticieni de la Universitatea din Nebraska a descoperit ca, in ceea ce priveste femeile, "barbiile mai mici sunt considerate a fi mai atractive, la fel ca si nasul. Mai sunt apreciate o distanta mai mare intre ochi sau o gura mai mica. In ceea ce priveste chipurile barbatilor, raportul de simetrie dintre buze si nas este vazut ca fiind atractiv. Daca fata unui barbat poate fi <<impartita>> in trei parti verticale simetrice, atunci acesta este cu certitudine un individ atractiv". Atat barbatii, cat si femeile au fost de acord in general in ceea ce priveste criteriile de frumusete, insa barbatii au avut tendinta de a fi mult mai generosi in notele pe care le-au dat femeilor din imaginile care li s-au pus la dispozitie.
Mai mult decat atat, femeile din imaginile expuse studiului au primit note mai mari atat de la subiectii barbati, cat si de la femei, ceea ce inseamna ca, in general, femeile sunt vazute mai atractive decat barbatii.
Interesant este ca - in final - s-a concluzionat ca gurile mici sunt atragatoare, ceea ce contrasteaza puternic cu tendinta din moda unde gurile generoase sunt considerate a fi un criteriu clar de frumusete. Nu trebuie sa uitam ca atractivitatea este un aspect complex si ca implica foarte multi factori, in afara geometriei". (B.M.)
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Moartea lui Stalin, bucuria romanilor (4134 afisari)
 Cioroianu, din nou in ofsaid protocolar (2615 afisari)
 Cu tristete despre generatia mea (2491 afisari)
 Magyar Zoo (2015 afisari)
 Vita de ministru (1543 afisari)
 Nu s-a ridicat doi ani de pe WC (4744 afisari)
 Desfigurata de o tumoare cumplita, asteapta de la Sarkozy acceptul de a fi eutanasiata (4078 afisari)
 Ea e prostituata care l-a dat jos pe guvernatorul New York-ului (3898 afisari)
 Ce (nu) fac vedetele pentru a avea o silueta de invidiat (2715 afisari)
 Actorul Ovidiu Iuliu Moldovan a parasit scena vietii (2522 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00833 sec.