Ziua Logo
  Nr. 4180 de marti, 11 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Fermierii au raportat un milion de hectare in plus la subventii
Taranii umfla tara
-- Agricultorii risca sa ramana fara subventii daca nu-si declara corect suprafetele de teren pentru care primesc sprijin comunitar. Sanctiunile se pot intinde pe trei ani, astfel incat Uniunea Europeana sa aiba timp sa-si recupereze paguba.
De altfel, declaratiile neconforme cu realitatea au dus la alte intarzieri pentru alocarea subventiilor, pe langa deficientele de functionare ale programului informatic. Suprafata de referinta agricola a Romaniei, notificata la Bruxelles, este 8,7 milioane de hectare. Adica, pentru aceasta suprafata primeste tara noastra subventii de aproximativ 50 de euro/ha. "Declararile facute de fermieri au totalizat 9,7 milioane ha, cu un milion de hectare in plus, ceea ce a determinat cresterea ratei de control pe teren", a declarat Dan Gherghelas, directorul general al Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA). "Daca, in mod normal, in UE, supradeclararile sunt de pana in 2%, in Romania au ajuns la aproximativ 14%. Pentru fiecare procent in plus, trebuie verificati 12.000 de fermieri, pentru a putea accesa fondurile comunitare. Reverificarile determinate de supradeclarari au necesitat trei luni", a precizat Gherghelas. In urma verificarilor, suprafata declarata se inscrie in cea de referinta, astfel ca valoarea subventiei nu va fi diminuata.
Uniunea Europeana a pus la punct un sistem de sanctiuni pentru fermierii care nu-si declara corect suprafetele pentru care ar putea primi subventii. Pentru un plus de maximum 3% in declaratii, fermierul nu este sanctionat. Intre 3-30% supradeclarari, fermierul va fi penalizat cu dublul subventiei primite in plus fata de cat era corect. Pentru terenuri declarate in plus cu 30-50% fata de suprafata corecta, fermierul este exclus de la subventie in anul pentru care s-a solicitat subventie.
Cea mai dura sanctiune este pentru fermierii care declara suprafete de teren cu mai mult de 50% fata de suprafata corecta. In acest caz, fermierii sunt exclusi de la subventie pe anul respectiv, urmand ca in urmatorii trei ani sa se recupereze subventia alocata.
Pe de alta parte, si nedeclararea unei parcele se sanctioneaza, cu 1-3% din suma de incasat.
Deja datori
Uniunea Europeana da mare importanta exactitatii suprafetelor de teren pentru ca subventiile se dau tocmai in functie de marimea terenului detinut. De aceea, in Romania sistemul de subventii - plata la hectar - se aplica pentru ferme mai mari de un hectar, care poate fi format din maximum trei parcele, care nu pot fi mai mici de 0,3 ha. Aceste conditii au avut menirea de a determina marirea suprafetelor cultivate, in vederea obtinerii unor ferme cu potential economic.
De remarcat, aproape de finalizarea reverificarilor, s-a constatat ca peste 31.300 de fermieri si-au declarat suprafete de teren cu peste 50% mai mari. Acestea totalizeaza aproape 185.000 ha, iar valoarea subventiei solicitate in plus reprezinta peste 9 milioane de euro, suma ce trebuie recuperata in urmatorii trei ani. Unii dintre acestia si-au anuntat decizia de a nu mai solicita subventii in 2008.
Luminita MOROIANU 
 Afisari: 429  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
asa este cand tara este condusa de oameni incompetenti   de ionescu nicolaie
A r h i v a
  Laptarii mulsi de iaurgii    2 comentarii
  Sindicatele rup Pactul lui Basescu    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Romania colcaie de teroristi (2980 afisari)
 Front maghiar pentru "Tinutul Secuiesc" (2552 afisari)
 Despre oportunism, intransigenta si ipocrizie (1712 afisari)
 Rusia ameninta asimetric (1510 afisari)
 Steaua rupta in doua! (1418 afisari)
 Celine Dion si-a "electrizat" fanii cu parul de pe picioare (3956 afisari)
 Kit-ul asasinului profesionist, gasit la Ambulanta Iasi (3666 afisari)
 Pedepsiti de parinti cu nume ciudate (3522 afisari)
 Elena Udrea, suparata pe desenele animate din emisiunea Animat Planet (3342 afisari)
  Inima Europei va fi islamizata in 15 ani (3107 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00829 sec.