Ziua Logo
  Nr. 4180 de marti, 11 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Medicina de Cartel
-- Amenzi de aproape 25 de milioane de euro pentru intelegeri ilegale intre firme de pe piata dializei si antidiabeticelor
Consiliul Concurentei a amendat ieri companiile Fresenius Medical Care Romania, Alsifcom Intermed si Opremi Medfarm, care activeaza in domeniul dializei, cu o suma totala de 5,94 milioane de lei (peste 1,5 milioane euro), pentru ca s-au inteles sa participe cu oferte trucate la o licitatie din anul 2003. Decizia vine la numai cateva zile dupa ce Consiliul a sanctionat cu o amenda de 22,6 milioane de euro o intelegere similara intre companii activand pe piata medicamentelor antidiabetice.
"In urma investigatiei derulata pe piata produselor si serviciilor pentru dializa din Romania, autoritatea de concurenta a constatat ca intre societatile Fresenius Medical Care Romania, Alsifcom Intermed si Opremi Medfarm s-a incheiat o intelegere de tip cartel, avand ca obiect participarea, in mod concertat, cu oferte trucate, la licitatia organizata de Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate in anul 2003, in cadrul subprogramului national de nefrologie - dializa", se arata intr-un comunicat al Consiliului Concurentei.
Consiliul Concurentei a constatat, in urma investigatiei, ca Ministerul Sanatatii Publice a incalcat dispozitiile legii, in calitate de autoritate a administratiei publice centrale in domeniul sanatatii publice, intrucat nu a organizat anual, in perioada 2004-2006, licitatii pentru realizarea Programului, inlaturand astfel posibilitatea de manifestare a concurentei pe piata produselor pentru dializa din Romania.
La inceputul lunii martie, Consiliul Concurentei a sanctionat cu amenzi in valoare de 83,7 milioane lei (22,6 milioane euro) producatorul Eli Lilly si distribuitorii A&A Medical, Relad Pharma si Mediplus Exim, pentru incheierea unei intelegeri anticoncurentiale pe piata medicamentelor antidiabetice.
Vinovati sunt "fostii"
Amenzile aplicate de Consiliul Concurentei unor firme de medicamente care au "alterat concurenta" confirma faptul ca exista anumite probleme in acest sector, iar interventiile conducerii Ministerului Sanatatii pentru blocarea pretului la medicamente au fost corecte.
Demnitarul a explicat ca, in anul 2004 - fostul ministru al Sanatatii, Ovidiu Branzan, nu a facut licitatie, in 2005 - fostul ministru Mircea Cinteza nu a facut licitatie, in 2006 - a fost schimbata legea privind reforma in sanatate "si ca atare din toamna lui 2006, impreuna cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, au fost declansate procedurile de organizare a licitatiei pentru programele nationale de sanatate". "Din pacate, au fost foarte multe contestatii si licitatia s-a terminat, din punct de vedere al procedurilor, abia in semestrul I din 2007. Dar ne-am dat seama ca, din pacate, oricat de multe licitatii ar fi tot ar putea fi trucate si atunci cea mai buna masura ar fi sa renuntam la distorsionarea concu0rentei", a mai spus Nicolaescu.
Florin BARBUTA 
A r h i v a
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Romania colcaie de teroristi (2980 afisari)
 Front maghiar pentru "Tinutul Secuiesc" (2552 afisari)
 Despre oportunism, intransigenta si ipocrizie (1712 afisari)
 Rusia ameninta asimetric (1510 afisari)
 Steaua rupta in doua! (1418 afisari)
 Celine Dion si-a "electrizat" fanii cu parul de pe picioare (3956 afisari)
 Kit-ul asasinului profesionist, gasit la Ambulanta Iasi (3666 afisari)
 Pedepsiti de parinti cu nume ciudate (3522 afisari)
 Elena Udrea, suparata pe desenele animate din emisiunea Animat Planet (3342 afisari)
  Inima Europei va fi islamizata in 15 ani (3107 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00948 sec.