Ziua Logo
  Nr. 4180 de marti, 11 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Samanta de scandal
Statuia lui Vadim
-- C.V. Tudor era in deceniul noua (acum mai bine de 20 de ani, asadar) cam ce e azi Mihai Iovanel. Ati auzit de el?!. E un tinerel, care serveste bine la doi patroni, si la "Gandul", si la "Cultura", si da cu biciul in tot ce misca la dreapta ca sa priceapa iapa ca trebuie s-o ia la stanga.
Vine acum un tanar critic literar, Andrei Terian, mult mai bine echilibrat intelectual decat Mihai Iovanel, si ii face statuie Vadimului din acei ani '80. Cica acel Vadim ar fi fost un mare strateg cultural, care ar fi precipitat "coagularea antiprotocronistilor ca grup" (alaturi de Monica Lovinescu si contrar intereselor ei). Nimic mai fals. Nici Monica Lovinescu nu a jucat un rol direct antiprotocronist (ci unul direct anticeausist), nici Vadimul acelor ani n-a avut cap de comandant de osti. Comandantul ostirii protocroniste era altul. Acest curent cultural nationalist antilovinescian, anti-occidentalist, adica, s-a nascut in ceata de aur din capul lui Nicolae Ceausescu, autorul Tezelor din iunie (1971). Sa nu ne ploconim la Occident! - asta era directia. Locotenentii ceausisti au fost mai multi: Dan Zamfirescu si Mihai Ungheanu, in prima linie. Ei au dirijat transformarea unei carti de Edgar Papu intr-un fel de Coran al nationalismului nostru. Mai era putin si s-ar fi demonstrat ca Homer a fost influentat de Deceneu, Dante de autorul Mioritei si Shakespeare de Neagoe Basarab.
Coagularea antiprotocronista n-a fost sub comanda unor sefi culturali, fie ei si de talia Monicai Lovinescu. Orice student la filologie, inca din anul intai, isi putea da seama ca ne aflam intr-o imitatie de nationalism de tip sovietic. Ei, sovieticii, au inventat, pentru gloria lor stiintifica, ideea ca totul, focul, roata, acul si barosul, penita si stiloul, toate, toate au fost descoperite de capsoarele lor pline de votca ruseasca. Asta a fost si protocronismul, chiar daca Ungheanu umbla mai mult treaz, iar Zamfirescu era beat doar de pofta de putere.
Vadim era un sergent si el pe-acolo, care stia dureros ce e suta de lei. Tot ce a fost el in stare sa faca a fost sa umble dupa niste semnaturi (la ordinul lui Eugen Barbu, comandat de Iulian Vlad) pe un memoriu pentru scoaterea lui Eugen Lovinescu din circulatie, dar nu pentru ca n-ar fi fost un bun national, ci pentru ca li se parea lor ca a devenit un stindard al culturalilor iudaizati din presa de partid (toata era asa, de partid).
Ioan BUDUCA 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Tot cu Vadim....   de Alcor
A r h i v a
  Primavara lui Razvan Mazilu    
  Ce citeau romanii acum 68 de ani?    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Romania colcaie de teroristi (2980 afisari)
 Front maghiar pentru "Tinutul Secuiesc" (2552 afisari)
 Despre oportunism, intransigenta si ipocrizie (1712 afisari)
 Rusia ameninta asimetric (1510 afisari)
 Steaua rupta in doua! (1418 afisari)
 Celine Dion si-a "electrizat" fanii cu parul de pe picioare (3956 afisari)
 Kit-ul asasinului profesionist, gasit la Ambulanta Iasi (3666 afisari)
 Pedepsiti de parinti cu nume ciudate (3522 afisari)
 Elena Udrea, suparata pe desenele animate din emisiunea Animat Planet (3342 afisari)
  Inima Europei va fi islamizata in 15 ani (3107 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00793 sec.