Ziua Logo
  Nr. 4180 de marti, 11 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Motorul politic in doi timpi
Sorin ROSCA STANESCU 
-- De cate ori au existat carteluri electorale vizand alegerile parlamentare ori chiar prezidentiale, primele intelegeri au fost perfectate mult mai devreme. Inainte de declansarea alegerilor locale. Din simplul motiv ca dovada bunei credinte a partidelor este data de comportamentul de la locale.
Din aceasta perspectiva, discutiile purtate la sfarsitul saptamanii trecute de Calin Popescu Tariceanu cu Adrian Nastase si Ion Iliescu par a prefigura o viitoare coalitie care poate merge pana la formarea primului guvern de dupa alegeri. Daca asa stau lucrurile, atunci supozitiile pe care le-am lansat in ultimul editorial se confirma mai devreme decat am crezut. Numai ca realitatea nu este chiar atat de simpla. Este adevarat ca PSD face jocurile. Avand cea mai mare capacitate de a se alia cu unul dintre ceilalti doi mari jucatori politici. Este la fel de adevarat ca realitatea impusa de optiunile previzibile ale electoratului impune un joc al aliantelor. Si, in consecinta, este la fel de adevarat ca orice politica de acest gen presupune realizarea unui motor in doi timpi. Timpul unu fiind reprezentat de anumite intelegeri pentru alegerile locale, iar timpul doi de modul de desfasurare a celor parlamentare. Dupa care ar exista, teoretic vorbind, si posibilitatea timpului trei, al prezidentialelor. Dar PSD nu este de nimeni si de nimic impiedicat ca, urmarind cu consecventa o asemenea strategie, sa joace la doua capete. Ne putem astepta si la o intalnire la fel de putin secreta intre lideri PSD si lideri PDL. De data aceasta, smecheria ar fi ca reprezentantul primului partid ar fi Mircea Geoana si, eventual, Corlatean. Sau Diaconescu. Ce semnificatie are, pana la urma, aceasta strategie PSD pe care imi permit sa o cataloghez drept motor politic in doi timpi?
In conditiile in care electoratul roman este la fel de divizat si la fel de antagonizat ca la alegerile precedente si doar eventualele aliante se pot schimba, este clar ca PSD, pentru a-si indeplini obiectivul de a face parte din viitorul guvern, trebuie sa opteze definitiv, inaintea alegerilor locale, pentru o formula sau alta. Se va alia fie cu PNL, fie cu PDL. In prima varianta, are certitudinea ca ar putea conduce urmatorul executiv, in cea de-a doua rezultatul este incert, depinzand de punctajul obtinut in alegeri in comparatie cu PDL. In al doilea rand, Capitala devine cel mai interesant experiment politic, nu numai pentru localele din acest an, ci si pentru parlamentare. Sub aspect psihologic, chiar si pentru prezidentiale. Se cunosc unii dintre principalii candidati la Primaria Generala a Capitalei, pana acum un fief al dreptei. Sunt Sorin Oprescu - PSD, Ludovic Orban - PNL, ramanand inca un mister reprezentantul PDL. Indiferent cine va fi acesta din urma, este limpede ca nimeni nu poate castiga in primul tur de scrutin. O intelegere politica in acceptiunea motorului in doi timpi presupune sprijinirea celui mai bine plasat in al doilea tur. Daca PSD bate palma cu PNL si, sa spunem, doctorul Sorin Oprescu obtine in primul tur punctajul maxim, atunci, in mod explicit, manifest, suta la suta transparent, electoratul PNL va fi chemat in al doilea tur de scrutin sa-l sprijine pe reprezentantul PSD. Intr-o intelegere de aceeasi natura PSD - PDL, scenariul s-ar putea repeta. Dar, dat fiind faptul ca, prin opozitia pe care o face actualei guvernari, PDL este perceput de bucuresteni drept un partid de dreapta, s-ar putea ca cel mai bine plasat sa fie candidatul acestui partid. Ceea ce nu ar fi la fel de convenabil pentru PSD.
Scenariul de mai sus poate fi aplicat in toate localitatile. Ceea ce inseamna ca finala marii confruntari politice a inceput saptamana trecuta. Pentru PDL, o alianta a celorlalti doi ar putea avea efecte devastatoare. Dar, repet, chiar daca va exista un motor politic in doi timpi, modul in care va fi el construit ramane inca sub semnul intrebarii.
 Comentarii: 13 Afiseaza toate comentariile  
Istoria are exemple.   de LENIO
Nu te opreste nimeni,gili...   de vida clara
Gili,am citit "cunostintzele" tale in ce si cum trebuie sa fie un partid.   de vida clara
Fara pic de rusine , de la inaltimea fonctiei si a celor150 de cm ,    de gili
Indiferent....   de cehow
Din documentele Aliantei DA - 21 decembrie 2004.   de alwis46
Sa te aliezi cu fauritorii unei gauri negre...   de alwis46
Aliante   de Mona G.
Draji forumisti   de filatelistu
toti suntem egali in fata legi dar nu si-n fata constitutii iliesciene   de cosor ion
Orice scenariu este posibil   de george nemteanu
TZARA hotzilor pentru hotzi ...   de jan dinu
Socoteala de acasa si socoteala din targ   de Alex.Pandrea
A r h i v a
  Blestemul familiei    2008-03-07
  Eroare criminala    2008-03-06
  Capcana Bucuresti    2008-03-01
  Un iepuras scos din basca    2008-02-21
  Gherila de la Bucuresti    2008-02-14
 Top afisari / comentarii 
 Romania colcaie de teroristi (2980 afisari)
 Front maghiar pentru "Tinutul Secuiesc" (2552 afisari)
 Despre oportunism, intransigenta si ipocrizie (1712 afisari)
 Rusia ameninta asimetric (1510 afisari)
 Steaua rupta in doua! (1418 afisari)
 Celine Dion si-a "electrizat" fanii cu parul de pe picioare (3956 afisari)
 Kit-ul asasinului profesionist, gasit la Ambulanta Iasi (3666 afisari)
 Pedepsiti de parinti cu nume ciudate (3522 afisari)
 Elena Udrea, suparata pe desenele animate din emisiunea Animat Planet (3342 afisari)
  Inima Europei va fi islamizata in 15 ani (3107 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.13275 sec.