Ziua Logo
  Nr. 4180 de marti, 11 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Rusia ameninta asimetric
-- Apropierea summit-ului NATO de la Bucuresti incinge spiritele la Washington si Moscova
Pozitiile dintre SUA si Rusia raman in continuare divergente, pe masura apropierii summit-ului NATO de la Bucuresti. Pornind de la pozitia ca Putin urmeaza "sa impartaseasca adevarul partenerilor sai", ambasadorul rus la NATO, nationalistul Dmitri Rogozin (foto dreapta), a anuntat o vizita fulminanta a lui Putin la Bucuresti. Diplomatul rus a avertizat ca Moscova pregateste o riposta "asimetrica" la apropierea NATO de granitele sale. De cealalta parte, secretarul american de stat Condoleezza Rice sustine ca decizia asupra unei eventuale extinderi Aliantei Nord-Atlantice va fi luata in ultimul moment.
Moscova nu asteapta o decizie majora
Moscova nu se asteapta la decizii majore adoptate in cursul Consiliului NATO-Rusia, a declarat ambasadorul rus la Alianta Nord-Atlantica, Dmitri Rogozin, intr-un interviu acordat postului de televiziune Vesti, transmite Mediafax. El a recunoscut sambata ca relatiile dintre Rusia si NATO sunt "destul de reci" in ultima perioada. "Totusi, ne asteptam in primul rand la un dialog deschis", a adaugat diplomatul rus. "Va avea loc un dialog sincer pe numeroase teme recente deoarece multe dintre acestea nu pot fi rezolvate nici macar la nivelul diplomatilor de rang inalt", a afirmat el. "Aceasta este competenta sefilor de state", a declarat Rogozin.
Rogozin anticipeaza ca "presedintele rus va discuta in mod sigur" despre cursa inarmarilor, deoarece "fara voia noastra echipamentul greu al armatei americane va incepe sa fie amplasat in apropierea granitelor noastre, iar excavatoarele americane vor sapa transee pentru radarele lor care vor scana teritoriul nostru iar asa-numitele rachete antiracheta vor fi instalate". In cazul in care lucrurile evolueaza astfel, "Rusia nu se mai poate in mod clar considera vizata de nici un acord", iar raspunsul "va fi mai eficient si mai putin costisitor decat toate planurile americane". Un astfel de raspuns "va fi asimetric si va permite asigurarea securitatii", a conchis acesta.
Georgia si Ucraina raman in carti
Secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, a declarat la sfarsitul consultarilor cu ministrii de Externe ai statelor NATO ca "am avut discutii asupra problemelor legate de extinderea NATO, am revazut progresele Albaniei, Croatiei si Macedoniei. Evident, asupra nici uneia dintre aceste probleme nu a fost o intalnire decisiva. Deciziile vor fi luate la Bucuresti". Referitor la acordarea statutului de tari candidate pentru Georgia si Ucraina, Rice a subliniat ca ministrii de Externe NATO au cazut de acord sa continue consultarile. Problema viitoarei aderari la NATO a Ucrainei si Georgiei a scos la iveala dezacordurile din cadrul Aliantei, la reuniunea ministrilor de Externe ce a avut loc joi, 6 martie, la Bruxelles. Unele tari si-au exprimat rezerva privind acceptarea celor doua state pentru a nu supara Rusia, noteaza The Washington Times. Unii aliati doresc sa ofere Ucrainei si Georgiei "un plan de actiune in vederea obtinerii calitatii de membru", calea formala de pregatire pentru a deveni membre.
George DAMIAN 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Rusie KK....................   de Mos Grigore
Un punct crucial...   de Rhodos
A r h i v a
  O noua biserica romaneasca in Valea Timocului    1 comentariu
  Obama nu se vrea sub Hillary    26 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Romania colcaie de teroristi (2980 afisari)
 Front maghiar pentru "Tinutul Secuiesc" (2552 afisari)
 Despre oportunism, intransigenta si ipocrizie (1712 afisari)
 Rusia ameninta asimetric (1510 afisari)
 Steaua rupta in doua! (1418 afisari)
 Celine Dion si-a "electrizat" fanii cu parul de pe picioare (3956 afisari)
 Kit-ul asasinului profesionist, gasit la Ambulanta Iasi (3666 afisari)
 Pedepsiti de parinti cu nume ciudate (3522 afisari)
 Elena Udrea, suparata pe desenele animate din emisiunea Animat Planet (3342 afisari)
  Inima Europei va fi islamizata in 15 ani (3107 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01752 sec.