Ziua Logo
  Nr. 4180 de marti, 11 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Suspiciuni de fals la bratarile dacice
-- Cele noua obiecte vor fi supuse unei noi verificari deoarece unii experticonsidera ca nu sunt autentice
Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) va alcatui o comisie de specialisti care sa reexpertizeze cele noua bratari dacice din aur recuperate de statul roman, in ultimii doi ani, din cele 15 despre care se spune ca au fost sustrase de la Sarmizegetusa Regia.
Potrivit ministrului Culturii, Adrian Iorgulescu, decizia a fost luata pentru a se elimina suspiciunile aparute in legatura cu obiectele din aur masiv, in ciuda faptului ca bratarile au fost deja expertizate in momentul aducerii lor in tara. "Am luat aceasta decizie pentru ca am fost solicitat din mai multe parti, in special din presa. Au aparut fel de fel de comentarii si vreau sa inchid acest subiect", a spus Iorgulescu.
La momentul recuperarii bratarilor - care au ajuns in posesia autoritatilor romane pe parcursul anului trecut - au existat voci care au sustinut ca acestea nu ar fi unele autentice si ca nu ar avea nici o legatura cu cele sustrase din situl Sarmizegetusa Regia. Potrivit Realitatea Tv, bratarile dacice de aur recuperate de statul roman au uimit lumea istoricilor si arheologilor, care de 200 de ani erau convinsi ca dacii lucrau doar cu argint. Unii experti in domeniu considera ca cele noua obiecte din aur masiv recuperate de autoritatile romane intr-un ritm alert, sunt doar niste falsuri. Mai mult, exista pareri potrivit carora bratarile ar fi fost fabricate si "plantate" in zona Orastiei de traficantii de obiecte de arta. De asemenea, potrivit aceleiasi surse, analizele fizico-chimice carora au fost supuse bratarile nu pot dovedi momentul prelucrarii aurului, iar cei care au declarat originalitatea podoabelor dacice s-ar fi bazat pe faptul ca aurul este de origine transilvana.
Probe judiciare
De constituirea comisiei se va ocupa Mircea Angelescu, directorul general al Directiei patrimoniu cultural national din MCC. "Comisia va fi formata din experti straini si din istorici romani, care nu au mai facut parte din comisiile de expertiza anterioare. Acestia vor face un raport din punct de vedere stiintitic, in care isi vor motiva parerea si vor trece aspecte legate de greutatea acestora, marimea lor", a declarat Mircea Angelescu, precizand ca, in momentul de fata, nu s-a stabilit nici componenta comisiei, nici data la care se va face verificarea autenticitatii bratarilor. "Pana in luna iunie, am vrea sa expertizam cele noua bratari aduse deja in tara si, in conditiile in care va fi adusa si cea de-a zecea, o sa o analizam si pe aceasta", a mai explicat Angelescu. El a precizat, potrivit Mediafax, ca "dificultatile majore" in privinta expertizei sunt legate de faptul ca bratarile dacice sunt probe judiciare in procesul derulat la Alba Iulia pentru identificarea persoanelor care au instrainat aceste obiecte. Cele noua bratari se afla, in prezent, in patrimoniul Muzeului National de Istorie al Romaniei (MNIR). O alta bratara dacica din aur ar putea fi adusa in luna martie in Romania, din SUA, in prezent autoritatile romane fiind in negocieri pentru rascumpararea ei, dupa cum au anuntat reprezentantii MCC.
Andrei GHICIUSCA 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
O sa rad o saptamana daca se dovedesc false !   de Ratacitul
A r h i v a
  14 persoane urmarite penal in dosarul BIR    
  Accident grav in Capitala    
  Directorul Brenac cere eliberarea    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Romania colcaie de teroristi (2980 afisari)
 Front maghiar pentru "Tinutul Secuiesc" (2552 afisari)
 Despre oportunism, intransigenta si ipocrizie (1712 afisari)
 Rusia ameninta asimetric (1510 afisari)
 Steaua rupta in doua! (1418 afisari)
 Celine Dion si-a "electrizat" fanii cu parul de pe picioare (3956 afisari)
 Kit-ul asasinului profesionist, gasit la Ambulanta Iasi (3666 afisari)
 Pedepsiti de parinti cu nume ciudate (3522 afisari)
 Elena Udrea, suparata pe desenele animate din emisiunea Animat Planet (3342 afisari)
  Inima Europei va fi islamizata in 15 ani (3107 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00791 sec.