Ziua Logo
  Nr. 4179 de luni, 10 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Serbia in deriva
-- Belgradul se pregateste de anticipate in timp ce Moscova da semne ca s-ar putea razgandi in privinta recunoasterii provinciei Kosovo
Tensiunile acumulate in cadrul coalitiei aflate la guvernare in Serbia in urma recentei declaratii unilaterale de independenta a Kosovo au rabufnit la finalul saptamanii trecute, seful Executivului de la Belgrad, Voislav Kostunita (foto dreapta), anuntand, sambata, scurt-circuitarea Cabinetului sau. Electoratul sarb este asteptat, astfel, la urne, in mai, pentru a decide, intr-un scrutin legislativ anticipat, daca Serbia va continua sau nu dialogul cu UE care s-a grabit, in mare parte, sa recunoasca independenta provinciei. Intr-un gest cel putin neasteptat pentru Belgrad, Moscova aliata a inceput sa dea semne cum ca s-ar putea alatura celor 20 si mai bine de capitale care discuta, in prezent, cu Pristina, de la egal la egal.
Premierul sarb, Voislav Kostunita a anuntat sambata incapacitarea Cabinetului sau si a cerut convocarea de alegeri anticipate, dupa ce o rezolutie care privea atitudinea Guvernului fata de UE nu a fost admisa de majoritatea membrilor coalitiei. "Un Guvern care nu are de o strategie comuna nu poate functiona. Acesta este sfarsitul Executivului, trebuie sa oferim mandatul poporului", a declarat Kostunita in cadrul unei conferinte de presa sustinute, sambata, la Belgrad. "Toate partidele vor ca Serbia sa se alature UE, insa intrebarea este cum - cu sau fara Kosovo?", a mai spus seful Executivului sarb. Seful statului sarb, Boris Tadici, a acceptat solicitarea de a convoca alegeri anticipate, Executivul fiind asteptat sa se reuneasca, astazi, pentru a discuta dizolvarea Parlamentului si organizarea scrutinului ce va avea loc cel mai probabil pe 11 mai.
Surpriza de la Rasarit
Tot sambata, presedintele Vladimir Putin a declarat, dupa o intalnire cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, ca Rusia ar putea recunoaste independenta Kosovo.
"Aceasta varianta exista, dar depinde de legislatia internationala", a precizat liderul de la Kremlin, citat de RIA Novosti, adaugand ca stabilirea unui dialog intre Moscova si Pristina s-ar putea produce "cu consimtamantul tuturor partilor, in acest caz Serbia". "Daca se va ajunge la un astfel de compromis, vom fi de acord cu el", a mai spus Putin. (A.M.L.)
"Precedentul Kosovo" in TIME
Rusia profita de "precedentul Kosovo" pentru a-si readuce in sfera de influenta fostii sateliti sovietici confruntati, acum, cu tendinte separatiste, indepartandu-i de Occident, noteaza revista americana Time in editia din luna martie.
"Consolidarea legaturilor cu Serbia", prin semnarea acordului de realizare a gazoductului South Stream si preluarea pachetului majoritar a celei mai importante companii petroliere locale, "atinge doua scopuri strategice ale Rusiei: preluarea controlului asupra resurselor energetice nationale ale statelor europene, respectiv prevenirea atragerii aliatilor de odinioara ai Uniunii Sovietice in randurile Occidentului", scrie publicatia citata, facand aluzie la punctele nevralgice din Republica Moldova (Transnitria), Georgia (Abhazia si Osetia de Sud) si Azerbaidjan (Nagorno-Karabakh). (A.M.L.)
Alte articole
  Serbia spune adio UE si NATO pentru Kosovo    (Externe, 2007-12-28)
  Serbia se va judeca pentru Kosovo    (Eveniment, 2007-12-21)
  Serbia nu exclude razboiul pentru Kosovo    (Externe, 2007-12-06)
  Serbia nu cedeaza Kosovo    (Externe, 2007-11-30)
  Serbia si NATO fata in fata pentru Kosovo    (Externe, 2007-09-27)
  Intifada sarbeasca    (2008-02-21 15:28)
  Serbia multumeste Romaniei in problema Kosovo    (2008-02-20 16:51)
  Prejudiciul Belgradului in urma separarii Kosovo, estimat la 220 de miliarde de dolari    (2008-02-18 16:34)
  Serbia, pregatita sa "anuleze" independenta Kosovo    (2008-02-12 09:14)
  Serbia a votat pentru Europa, dar si pentru Rusia    (2008-02-05 16:24)
 Afisari: 1285  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
serbia   de filatelistu
Serbia nu este in deriva.   de Socrate
A r h i v a
  Obama o bate iar pe Hillary    3 comentarii
  Sarko a dat Franta pe Carla    9 comentarii
  Spania, speriata de bombe    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Cui foloseste rastignirea Serbiei (4248 afisari)
 Camera de luat vederi care vede pe sub haine (2463 afisari)
 Aplauze pentru balbe (2152 afisari)
 Noaptea negocierilor (2043 afisari)
 Serbia in deriva (1285 afisari)
 Michael Douglas trebuie sa-si mai faca urgent o operatie estetica  (3239 afisari)
 Actrita Goldie Hawn "intinereste" alaturi de un print musulman de 25 de ani (3177 afisari)
 In direct la TV: Prezentator luat pe sus de vijelia despre care relata (2548 afisari)
 CIA, asasinarea lui Aldo Moro si teoria conspiratiei (2392 afisari)
 Blugii stramti impiedica violul (2109 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01634 sec.