Ziua Logo
  Nr. 4177 de vineri, 7 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Patriarhul in corzi
-- Sfantul Sinod a luat in discutie controversata litera "s" introdusa la articolul 26 al Statutului BOR, care ii da dreptul Intaistatatorului sa transforme manastirile si schiturile in stravropighii, lacasuri aflate sub controlul sau direct
Patriarhul Daniel a suferit in urma cu doua zile o grea infrangere in Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. In mod cu totul surprinzator, IPS Teofan, un adversar al PF Daniel, a fost ales ca mitropolit al Moldovei si Bucovinei in detrimentul PS Casian, un apropiat al Patriarhului.
Dupa acest episod, PF Daniel este foarte aproape sa inregistreze un nou esec. Sfantul Sinod a luat ieri in discutie completarea articolului 26 din Statutul Bisericii Ortodoxe Romane prin introducerea literei "s" care ii confera Patriarhului dreptul de a controla manastirile si schiturile din tara, inclusiv averile acestora, ridicandu-le la rangul de stavropighii. Litera "s" a starnit nemultumirea mai multor inalti ierarhi, in frunte cu IPS Bartolomeu Anania, mitropolitul Clujului, care au cerut eliminarea paragrafului. Pana la inchiderea editiei, Sfantul Sinod nu luase inca nici o decizie.
Articolul 26 din Statutul BOR a fost completat cu litera "s" in care se precizeaza ca Patriarhul, "conform traditiei ortodoxe, are dreptul de a infiinta stavropighii patriarhale si de a le conduce prin delegatii sai, in limitele competentelor stabilite prin decizie patriarhala, aducand la cunostinta chiriarhului locului acesteia". Completarea incalca un principiu ecleziologic ortodox fundamental, conform caruia episcopul titular administreaza nestingherit propria eparhie, iar Sfantul Sinod intreaga Biserica. Mai mult, ea a fost facuta fara acordul si stiinta Sfantului Sinod. In urma cu aproximativ o saptamana, IPS Bartolomeu Anania a atras atentia asupra faptului ca acest paragraf anuleaza autonomia eparhiilor si a cerut eliminarea lui. Ieri, Mitropolitul Clujului si-a exprimat punctul de vedere si in cadrul Sfantului Sinod. Astfel, IPS Bartolomeu Anania, in numele ierarhilor nemultumiti, a prezentat mai multe variante prin care s-ar putea rezolva problema paragrafului ce ii confera Patriarhului puteri prin care poate sa-si impuna controlul personal asupra manastirilor si schiturilor din tara. O solutie ar fi eliminarea totala a literei "s" si redactarea unui nou articol referitor la infiintarea de stavropighii in conformitate cu prevederile canonice. O alta varianta ar fi reformularea de catre Sfantul Sinod a paragrafului incriminat in sensul de a se permite Patriarhului sa infiinteze noi stavropighii, dar nu prin transformarea unor manastiri si schituri existente, ci prin ridicarea unor asezaminte monahale de la zero. De asemenea, s-a mai luat in calcul ca problema sa fie solutionata printr-o expertiza a Comisiei Canonice a Sfantului Sinod care sa stabileasca sub ce forma se poate reformula litera "s", pentru ca acest paragraf sa corespunda traditiei si canoanelor Bisericii Ortodoxe. Aceasta ultima solutie nu este agreata de ierarhii nemultumiti, intrucat ar presupune ca problema sa nu se rezolve in aceasta sesiune. Or, IPS Bartolomeu Anania si alti inalti ierarhi si-au exprimat dorinta ca Sfantul Sinod sa se pronunte in cadrul actualei sesiuni a Sfantului Sinod. Conform surselor noastre, continutul articolului 26 nu va ramane neschimbat. Cel mai probabil, solutia ce va fi adoptata este cea care prevede infiintarea stavropighiilor de la zero. In cazul in care Sfantul Sinod nu va lua o decizie sau va alege varianta Comisiei Canonice, presiunea asupra PF Daniel va ramane aceeasi.
Pe urmele lui Teoctist
Eliminarea sau modificarea literei "s" ar insemna o noua infrangere a Patriarhului Daniel. Asta dupa ce, in mod surprinzator, IPS Teofan a castigat alegerile pentru scaunul de mitropolit al Moldovei si Bucovinei invingandu-l pe PS Casian, episcop al Dunarii de Jos si apropiat al PF Daniel. Primul a adunat 32 de voturi, in timp ce contracandidatul sau a primit doar 13 voturi din totalul celor 45. De remarcat este ca PF Daniel a fost parasit de aliatii sai. Astfel, dupa primul tur de scrutin, IPS Teofan adunase 20 de voturi, PS Casian 16, PS Ioan 7, iar PS Calinic 2. In al doilea tur, pe langa voturile lui PS Calinic, IPS Teofan a beneficiat si de cele ale PS Ioan, si el un apropiat al Patriarhului. De asemenea, trei dintre cei care in primul tur votasera cu PS Casian au trecut de partea IPS Teofan.
Imediat dupa anuntarea rezultatelor, mitropolitul Olteniei s-a aratat mirat de victoria sa. Cu toate acestea, el a lasat sa se inteleaga ca in viitor isi doreste sa ii calce pe urme PF Teoctist, al carui discipol a fost, si sa ocupe scaunul de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Inaltul ierarh a aratat ca PF Teoctist a avut acelasi traseu ca si el, inainte de a fi desemnat Patriarh ocupand functia de mitropolit al Olteniei si apoi pe cea de mitropolit al Moldovei si Bucovinei. "Am speranta ca voi primi ajutor din partea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel care amintea ca aceasta lucrare nu poate fi considerata altfel decat lucrarea Duhului Sfant si in acelasi timp cred ca celalalt moldav, Preafericitul Parinte Patriarh Teoctist de care am fost atat de puternic duhovniceste legat a fost prezent in sala sinodala astazi, pentru ca este mai prezent cineva plecat dintre noi decat suntem noi unii in fata altora, si el, Preafericitul Parinte Patriarh Teoctist, care a pastorit atat la Craiova, cat si la Iasi ma va ocroti acolo sus cu rugaciunile sale", a spus noul mitropolit al Moldovei si Bucovinei.
Cine e IPS Teofan
IPS Teofan, pe numele de mirean Dumitru Savu, s-a nascut la 19 octombrie 1959, in comuna Corbi, judetul Arges. A terminat seminarul teologic din Craiova in 1979 si a absolvit Institutul Teologic Universitar din Bucuresi in 1984, obtinand titlul de doctor in Teologie de la Institutul Teologic "Saint Serge" din Paris (1986-1990).
A fost monah in Schitul Crasna (judetul Prahova) din 1984, primind numele de Teofan, apoi, intre 1987 si 1990, a fost duhovnic la Manastirea "Acoperamantul Maicii Domnului" din Bussy en Othe din Franta si secretar al Cabinetului Patriarhal (1990-1991). A devenit episcop-vicar patriarhal in 1991, responsabil, printre altele, cu relatiile externe bisericesti, legatura Patriarhiei Romane cu comunitatile romanesti din jurul granitelor si din diaspora. Din 1994 este secretar al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. In 2000 a fost desemnat arhiepiscop al Craiovei si mitropolit al Olteniei. IPS Teofan a scris articole si studii in reviste si ziare din Romania si din strainatate, in domenii ca teologie patristica, spiritualitate ortodoxa, ecumenism sau analize ale fenomenului religios actual. In 2000, Presedintia l-a decorat cu Ordinul pentru Merit "Mare Cruce".
S-au ales si episcopii
In afara desemnarii noului Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, Sfantul Sinod i-a ales, miercuri seara, si pe cei sapte episcopi care vor ocupa scaunele vacante ale episcopiilor din tara si strainatate.
PS Visarion Rasinareanu (foto), episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, va fi episcop al Tulcei. El a castigat cu 39 de voturi in fata contracandidatului sau, PS Irineu Slatineanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ramnicului, care a obtinut doar sapte din cele 45 de voturi posibile. PS Sebastian Ilfoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, a fost ales episcop al Slatinei, in detrimentul PS Corneliu Barladeanu, arhiereu vicar al Episcopiei Husilor. PS Petroniu Salajanul, arhiereu vicar al Episcopiei Oradiei, a fost ales episcop al Salajului. Pentru acest scaun a mai candidat si PS Irineu Bistriteanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului. PS Siluan Marsilianul, episcop vicar al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, a fost ales episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei, el fiind unicul candidat. Preacuviosul parinte arhimandrit Mihail Filimon, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucurestilor, a fost ales episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane pentru Australia si Noua Zeelanda. Preacuviosul protosinghel Macarie Dragoi a fost ales episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane pentru Europa de Nord, iar Preacuviosul parinte arhimandrit Timotei Lauran a fost ales episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane din Spania si Portugalia.
Pagina realizata de George TARATA si Andrei GHICIUSCA 
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
Citeva consideratii (b)   de HERUT
Citeva consideratii (a)   de HERUT
Precedent istoric   de Livius Chilian
BOR se vrea in politica dar inca nu s-a luat decizia finala.   de Topor
Pentru dl Maxim   de ANASTASIA.
d-lui JMJ   de Zaharia2
pentru romanul   de doctorul
Ce vreti oameni buni ca Daniel in loc sa fie cu credinciosii de Sf. Nicolae pe 6 dec. era cu masonii   de romanul
Revistei Ziua. Anotimp naiv   de Atamild
E , care vas'zica putem afirma cu deplin temei si mindrie patriotica ca ...   de gili
Sa acorde mai multa onoare Sfintei Fecioare Maria si vor ajunge sa se inteleaga   de JMJ
A r h i v a
  Raiul organelor    7 comentarii
  Atac la hipermarketuri    7 comentarii
  Raport pentru romanii timoceni    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Patriarhul in corzi (2423 afisari)
 Raiul organelor (1741 afisari)
 Elena Farago, poeta varstei de aur (1570 afisari)
 Blestemul familiei (1570 afisari)
 Casa de 30.000 de dolari (1480 afisari)
 ATENTIE, IMAGINI SOCANTE! Despagubire de 6.000 de euro pentru un bulgar violat in inchisoare (2903 afisari)
 Incredibil! A scapat teafara dupa ce a fost atacata de un leu de 200 de kg (2429 afisari)
 Politistii romani, spaima infractorilor din Italia (1813 afisari)
 Talharie cu violenta la Bistrita: Un caine i-a furat banii de pensie (1602 afisari)
 Desi admis la numai opt ani la facultate, nu e primit pentru ca... n-are gimnaziul (1193 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01309 sec.