Ziua Logo
  Nr. 4176 de joi, 6 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Cosmarul gazelor
-- Razboiul energetic purtat de Rusia cu Europa afecteaza de fiecare data si Romania * Moscova a micsorat, pentru al treilea an consecutiv, volumul de gaz livrat Ucrainei
Bucurestiul spera la realizarea conductei sprijinite de UE si SUA Nabucco, proiect ramas deocamdata in pana. Previziunile energetice pentru Romania sunt sumbre atat in perspectiva santajului energetic rusesc, cat si din punct de vedere al pretului la gaze ce va trebui aliniat la cel din UE. In plus, guvernarile de la Bucuresti n-au reusit sa stabileasca o politica energetica coerenta pe termen lung.
Francezii de la Distrigaz Sud au anuntat ca vor cere o noua crestere a pretului la gaze, in 2008, cu pana la 12%.
Ordin de la Iuscenko
Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko s-a intalnit, in luna februarie, cu omologul sau rus Vladimir Putin negociind un acord pentru lichidarea datoriilor inregistrate de Ucraina catre Gazprom in valoare de 600 milioane dolari, reprezentand contravaloarea a 1,9 miliarde metri cubi de gaze "disparute" din conductele ce tranziteaza Ucraina. In ianuarie 2006, Gazprom a suspendat livrarile de gaze catre Ucraina cerand plata datoriilor, iar in ianuarie 2007 au fost intrerupte livrarile de gaze catre Belarus - marcandu-se astfel o traditie in politica rusa de folosire a "armei energetice" in relatiile internationale. Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko i-a cerut premierului Iulia Timosenko sa reia urgent negocierile cu Moscova, dupa ce compania ruseasca Gazprom a redus la jumatate volumul de gaz livrat Ucrainei, relateaza Mediafax. Gazprom a amenintat cu reduceri si mai mari daca nu se va rezolva problema datoriilor si a semnarii contractului pe 2008. Premierul Iulia Timosenko a declarat ca Ucraina isi va respecta obligatiile privind exportul gazului rusesc catre Europa si ca ramane un partener de incredere.
Compania ruseasca Gazprom a anuntat ieri ca Ucraina a avertizat ca va retine din gazul destinat Europei, care tranziteaza teritoriul sau, pentru a compensa reducerea volumului de gaz care ii este furnizat de Rusia. Purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov, a declarat ca volumul de gaze pe care Ucraina intentioneaza sa il retina din conductele de tranzit se ridica la 60 de milioane de metri cubi pe zi. "Acesta este volumul pe care consumatorii europeni nu il vor primi", a precizat el, adaugand ca, pana in prezent, observatorii Gazprom nu au inregistrat reducerea nivelului de exporturi catre Europa. Ucraina primeste 70 de milioane de metri cubi de gaz zilnic incepand de marti, cu 50 la suta mai putin decat nivelul obisnuit, dupa ce Gazprom si-a redus livrarile din cauza unei dispute legate de plata datoriilor.
Conflict la Kiev
Conflictul dintre grupul rus Gazprom si Kiev este o "consecinta directa" a divergentelor dintre presedintele ucrainean Viktor Iuscenko si premierul Iulia Timosenko, apreciaza presa rusa de ieri, informeaza Mediafax. "La Kiev, se spune direct ca aceasta agravare a (crizei) gazelor este o consecinta directa a divergentelor dintre premierul Iulia Timosenko si presedintele Iuscenko", scrie cotidianul Kommersant. Conform publicatiei, Timosenko a aprobat "prin vorbe" acordul incheiat la 12 februarie la Moscova de Iuscenko si presedintele rus Vladimir Putin, care prevedea simplificarea schemei de livrare a gazelor, insa la 20 februarie ea a sosit in Rusia pentru a "ingropa" acest acord. Dupa "esecul" sau, premierul "a inceput sa blocheze executarea deciziilor presedintelui prin toate mijloacele la dispozitia sa", in special prin societatea ucraineana de gaz Naftogaz, care este controlata de Guvernul condus de Iulia Timosenko, apreciaza Kommersant.
Compania rusa Gazprom a redus ieri livrarile de gaze naturale catre Ucraina cu 50%, in cadrul celui de-al treilea razboi al gazelor purtat de Moscova. Presiunea a fost restabilita dupa intense negocieri ruso-ucrainene. Efectul oricarui razboi pe aceasta tema nu poate fi decat unul singur pentru Romania: cresterea pretului la gaze. In prezent, tara noastra este ocolita de toate rutele majore de transport.
Ucraina, partener nesigur
Ucraina este un factor cheie in siguranta energetica a Uniunii Europene, fiind o importanta tara de tranzit, dar daca nu va da dovada pe viitor de mai multa transparenta si deschidere, UE ar putea fi tentata sa o ocoleasca, a estimat vineri expertul american Keith Smith, in cadrul lucrarilor Celui de-al Doilea Forum Europa-Ucraina, desfasurat in februarie la Kiev, informeaza Rompres.
Smith a reamintit ca majoritatea proiectelor energetice propuse fie de Rusia, fie de Uniunea Europeana - Nord Stream (catre Germania, prin Marea Baltica) si South Stream (prin Bulgaria, catre Austria si Italia), respectiv Nabucco (din Turcia pana in Italia) ocolesc Ucraina, chiar daca in prezent ea este un important stat de tranzit (un sfert din gazele importate de UE tranziteaza teritoriul ucrainean) si de stocare a gazelor naturale si petrolului. Acest lucru s-ar datora, in opinia expertului, lipsei de transparenta in acordarea licentelor de operare si de deschidere (participarea investitorilor straini in sectorul energetic este limitata prin lege) a Ucrainei. Asa se face ca desi Ucraina dispune de o retea de transport foarte vasta si de facilitati de stocare, in absenta investitiilor corespunzatoare acestea se invechesc si devin inutilizabile. Europarlamentarul austriac Hannes Swoboda a aratat ca Uniunea Europeana este dispusa sa coopereze cu Ucraina in proiecte ce vizeaza consolidarea infrastructurii energetice, dar a invocat si el necesitatea unei mai mari transparente si reciprocitati din partea Ucrainei. (G.D.)
Francezii de la Distrigaz Sud vor o noua scumpire cu 12%
Reprezentantii Distrigaz Sud considera ca tariful gazelor naturale din import ar trebui sa creasca, in trimestrul al doilea, la 420 de dolari pe mia de metri cubi, fata de nivelul actual de 370 de dolari, ceea ce ar determina o noua majorare a pretului la populatie cuprinsa intre 8 si 12%.
Ultima crestere a pretului la gaze, cu 8,5%, a avut loc la 1 februarie. "Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) s-a bazat in primul trimestru pe un pret al gazelor din import de 370 dolari/1000 mc. Pretul petrolului a crescut la peste 103 dolari/baril, iar leul s-a depreciat in raport cu dolarul american, ceea ce va conduce la o crestere a pretului gazelor din import", a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, directorul general adjunct al Distrigaz Sud (DGS), Marc Hirt (foto). El a precizat ca, in conformitate cu estimarile DGS, influenta in pretul gazelor, incepand cu luna aprilie, ar putea fi de circa 100 lei/1000 mc. In perioada de iarna, din totalul gazelor furnizate de DGS, circa 44-46% provin din import, media anuala ajungand la 30-33%. Importurile in Romania se realizeaza prin compania mixta ruso-germana Wintershall, care are contract cu Gazprom (unicul exportator de gaze in Romania) pana in anul 2030. "In prezent negociem cu producatorii interni, Romgaz - un contract pe o durata de 3 ani, si Petrom - un contract pe un termen mai lung", a spus Hirt. "Ne asteptam la cresteri ale preturilor gazelor din import de la 1 aprilie, iar anumite calcule arata ca acestea pot ajunge chiar si la 420 dolari/1000 mc", a aratat directorul general al Directiei Preturi si Tarife in domeniul gazelor naturale din cadrul ANRE, Gabriel Sarbu, transmite Rompres. Totusi, el a precizat ca, in ceea ce priveste pretul gazului platit de populatie incepand cu 1 aprilie, ANRE inca analizeaza factorii care vor influenta aceste preturi, urmand ca o decizie finala sa luata spre sfarsitul lunii martie. Reamintim, anul acesta au loc alegeri locale si parlamentare, ceea ce face putin probabila o majorare semnificativa a pretului gazelor pentru populatie, mai ales ca deja a avut loc una. In prezent, pretul gazelor naturale furnizate consumatorilor casnici din categoria B1 (consum anual de pana la 2400 mc) este de 989,55 lei/1000 mc in cazul Distrigaz Sud, respectiv 983,10 lei/1000 mc in cazul EON Gaz Romania, preturi ce nu contin TVA.
George DAMIAN, Gabi MOROIANU 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Cum e Mache cu convingerea ta ca Moskva n-o sa atinga robinetu'? Ah!???   de Zenn
Ceva e neclar   de miki de la kapital
Un scenariu alternativ   de Mache
Traditionala arma energetica....   de Alcor
Situatia in context    de marin2
Si mie imi taie gazele   de Giuseppe Cocos
A r h i v a
  Lovitura de Sinod    16 comentarii
  Obama - Clinton duel relansat    33 comentarii
  Biserica Universala de la cinema Cosmos    
  "Reabilitarea" lui Stalin    14 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Lovitura de Sinod (5099 afisari)
 Eroare criminala (2026 afisari)
 Obama - Clinton duel relansat (1842 afisari)
 UE ataca Ucraina pe Bastroe (1242 afisari)
 "Reabilitarea" lui Stalin (1139 afisari)
 Boris, baiatul de pe Marte, spune ca oamenii vor trai vesnic (19009 afisari)
 O revista pentru barbati din Marea Britanie publica poze sexy cu Carla Bruni  (4310 afisari)
 Elena Basescu: Poti sa ai si esecuri, poti sa ai si succesuri (3328 afisari)
 Dmitri Medvedev catre Occident: "Va vom cumpara" (2954 afisari)
 Desi grav bolnav de cancer, Patrick Swayze nu paraseste platourile de filmare (2395 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01389 sec.