Ziua Logo
  Nr. 4176 de joi, 6 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Barosso la zid
-- Socialistii din Parlamentul European il acuza pe seful Executivului UE ca s-a rupt de realitate
Liderul grupului socialist din PE Martin Schulz a transmis o scrisoare deschisa sefilor de stat si de guvern din UE in care denunta esecul de a actiona al presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pe care il acuza ca si-a "bagat capul in nisip" in ceea ce priveste problemele UE, transmite Mediafax.
Speculand situatia politica actuala, grupul socialist din PE a cerut liderilor de stat si de guvern din Uniunea Europeana sa militeze pentru actiune in cinci domenii cheie. "Presedintele Comisiei Europene continua sa ignore apelurile parlamentare spre actiune specifica", se afirma in scrisoarea lui Schulz. "Presedintele Comisiei si-a bagat capul in nisip. Ii revine asadar Consiliului European rolul de a arata cetatenilor ca UE are in vedere grijile acestora, inclusiv problemele economiei reale si nesiguranta de zi cu zi. Facem un apel la dumneavoastra sa luati o actiune convingatoare in aceste domenii si sa va asigurati ca presedintele Comisiei Europene raspunde pe deplin la dorintele reprezentantilor alesi ai cetatenilor nostri", scrie Schulz.
Provocarea Kosovo zguduie UE
O problema majora a UE o constituie in aceste zile provocarea "precedentului Kosovo". Pentru ca nu a reusit sa aiba o viziune comuna asupra fragmentarii statului sarb, UE a decis sa lase la latitudinea tarilor membre recunoasterea independentei unilaterale a provinciei Kosovo dar si sa trimita trupe incalcand practic rezolutia ONU 1244. Serbia a avut o reactie normala, avertizand initial cu intreruperea relatiilor diplomatice cu statele care vor recunoaste Kosovo, iar acum cu respingerea in totalitate a relatiilor cu entitatea politico-economica europeana, UE. Drept urmare, Bruxellesul a cerut ieri Serbiei sa confirme ca doreste in continuare consolidarea relatiilor cu blocul comunitar. Parlamentul de la Belgrad urmeaza sa adopte in curand o rezolutie conform careia urmatorii pasi ai Serbiei in sensul eventualei aderari la Uniunea Europeana ar putea fi facuti numai daca blocul comunitar actioneaza pentru a "afirma clar si fara echivoc integritatea teritoriului Serbiei".
Proiectul este sprijinit de socialisti si de partidul premierului democrat Voislav Kostunita, blamat acum, neloial - inclusiv de agentiile de presa occidentale - drept "ultranationalist".
Comisarul pentru extindere Olli Rehn - care a declarat recent, fara mandat al Consiliului European, ca UE e gata sa primeasca "Republica" Kosovo - a sugerat ca exista o "majoritate tacita" a sarbilor care doresc sa stranga relatiile cu blocul comunitar, spre deosebire de actuala guvernare. (V.R.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Anunt publicitar   de Mache
A r h i v a
  UE ataca Ucraina pe Bastroe    1 comentariu
  Imaginea Romaniei in Parlamentul European    2 comentarii
  Osetia de Sud a cerut Rusiei, ONU si UE sa ii recunoasca independenta    6 comentarii
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Lovitura de Sinod (5099 afisari)
 Eroare criminala (2026 afisari)
 Obama - Clinton duel relansat (1842 afisari)
 UE ataca Ucraina pe Bastroe (1242 afisari)
 "Reabilitarea" lui Stalin (1139 afisari)
 Boris, baiatul de pe Marte, spune ca oamenii vor trai vesnic (19009 afisari)
 O revista pentru barbati din Marea Britanie publica poze sexy cu Carla Bruni  (4310 afisari)
 Elena Basescu: Poti sa ai si esecuri, poti sa ai si succesuri (3328 afisari)
 Dmitri Medvedev catre Occident: "Va vom cumpara" (2954 afisari)
 Desi grav bolnav de cancer, Patrick Swayze nu paraseste platourile de filmare (2395 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00960 sec.