Ziua Logo
  Nr. 4176 de joi, 6 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Romania votului uninominal
-- Traian Basescu a impus ca miza politica a mandatului actualului Parlament adoptarea legii votului uninominal. Dupa ce initial Partidul Democrat a fost de acord cu varianta Codului Electoral propus de Pro Democratia, s-a raliat apoi pozitiei Partidului Social Democrat si, mai ales, celei a presedintelui Traian Basescu.
In fapt, care este misterul pentru care Traian Basescu sustine votul uninominal ca miza politica personala? Una dintre explicatii este cea legata de modelul sau de succes politic, succes datorat in primul rand charismei personale si capacitatii de a comunica eficient cu electoratul. Acceptiunea pe care o da Traian Basescu puterii politice este una simpla si clara - trebuie sa ai atata putere cate voturi ai capatat. Acceptiunea este corecta din perspectiva didactica. Insa are si ceva pericole intrinseci. In primul rand, comunicarea "directa" cu poporul elimina din start elitele capabile sa creeze si sa comunice strategii ceva mai sofisticate si pe termen mai lung. Iar eliminarea elitelor "nevotate" din jocul puterii poate duce la aparitia sistemului populist, la escaladarea promisiunilor de tip pokerist. Astfel, putem fi martorii politicii de tip hic et nunc, in care politicienii sunt preocupati sa rezolve problemele punctuale ale electoratului, fara a dezvolta viziuni si prioritati, de multe ori neconvenabile pentru prezent, dar cu rezultate remarcabile pe termen mediu si lung.
Unde insa are presedintele Basescu dreptate este ca avem o clasa politica bazata pe nepotisme si relationari dintre cele mai pernicioase, iar meritocratia este departe... Are dreptate daca vom constata ca aceasta clasa politica nu a fost in stare sa conceapa si sa construiasca o strategie de dezvoltare si de pozitionare a Romaniei in Uniunea Europeana.
Romania votului uninominal, mult promovata ca
formula de schimbare radicala a clasei politice, va arata cu siguranta altfel. Omul politic isi va trage seva puterii in primul rand din voturile obtinute. Iar costul politic al votului va fi transformarea politicianului in "masina de comunicare cu electoratul", de plimbat prin circumscriptie, de cunoscut oameni si rezolvat problemele lor. Iar asta ii va afecta timpul si capacitatea de a se corela cu probleme de un ordin mai inalt de tipul strategiilor pentru securitate, strategiilor energetice, problemelor internationale. Iar pentru a face fata si acestor probleme, politicianul va trebui sa aiba in preajma specialisti, experti, elite in domenii de competenta sofisticate. Astfel, managementul global al Romaniei va incapea pe mana unor grupuri de experti, unei elite, nevotate, dar cu influenta majora in actele decizionale.
Politicianul de cabinet, dornic sa studieze legislatia europeana, sa inteleaga si sa formuleze pozitii legitime in probleme generale va disparea incet, incet. Vor aparea insa alte tipuri de personaje.
Schimbarea treptata a clasei politice se va modifica si din prisma resurselor de finantare a campaniilor electorale. Finantarile nu se vor mai face pe partide, ci pe oameni si, mai ales, pe proiecte. Votul uninominal va asigura o importanta mai mare comunitatilor locale si sponsorilor zonali. Importanta lor se va vedea in numarul si in valoarea proiectelor locale care se vor genera.
Prin urmare, macar doua lucruri vom castiga: lucrurile generale vor fi filtrate de elita de experti, iar comunitatile locale vor fi mai puternice si, cu siguranta, mai prospere.
Vom pierde prin faptul ca cei care vor vorbi intr-adevar despre proiecte nu vor fi si cei care le-au gandit. Oamenii politici aducatori de voturi vor fi cei care vor interpreta un rol atat de solicitant, incat nu vor avea niciodata timp sa intervina pe propriul scenariu. Acesta va fi scris integral de altcineva. Iar daca totusi se vor ambitiona sa si-l gandeasca singuri, atunci va fi un hei-rup continuu care va rezolva ce se vede, nu ceea ce este.
Horia MIHALCESCU 
 Afisari: 737  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
CV ul Candidatului din Diaspora Constantin Timoc   de Constantin Timoc
Gili,eu te-am rugat sa ne spui tu care e varianta,fara vot.   de vida clara
Ce prolific esti,   de Aladin
Pai,ce patzesti tu s-ar putea numi "votare prin ricoseu".   de vida clara
Nu stiu cat de benefic...   de Alcor
Mai gili,daca votul e cel mai prost sistem de selectzie a valorilor (democratice)...   de vida clara
Si totusi ...   de gili
Vrabia domnule Mihalcescu cum inchide ochii se si vede in virful castronului cu malai , n'asa ?   de gili
A r h i v a
  Pun in umbra politicienii romani pe Machiavelli?    6 comentarii
  Editorialul cititorului    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Lovitura de Sinod (5099 afisari)
 Eroare criminala (2026 afisari)
 Obama - Clinton duel relansat (1842 afisari)
 UE ataca Ucraina pe Bastroe (1242 afisari)
 "Reabilitarea" lui Stalin (1139 afisari)
 Boris, baiatul de pe Marte, spune ca oamenii vor trai vesnic (19009 afisari)
 O revista pentru barbati din Marea Britanie publica poze sexy cu Carla Bruni  (4310 afisari)
 Elena Basescu: Poti sa ai si esecuri, poti sa ai si succesuri (3328 afisari)
 Dmitri Medvedev catre Occident: "Va vom cumpara" (2954 afisari)
 Desi grav bolnav de cancer, Patrick Swayze nu paraseste platourile de filmare (2395 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01025 sec.