Ziua Logo
  Nr. 4175 de miercuri, 5 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Sfidarea canoanelor
Dan CIACHIR 
-- L a sfarsitul saptamanii trecute a fost publicat textul scrisorii adresate la 18 februarie Patriarhului Daniel de catre Mitropolitul Bartolomeu, in care se mentioneaza intercalarea, la articolul 26 din Statutul Bisericii, a unui paragraf "inexistent in varianta ultima, aprobata de Sfantul Sinod, si anume litera s...".
In concluzie, Mitropolitul ii solicita Patriarhului "identificarea autorului" acestui fapt, eliminarea paragrafului respectiv (s), modificarea urmand sa fie tiparita cat de curand in Monitorul Oficial. Mitropolitul Bartolomeu mai spune in scrisoare ca "pana la publicarea acestei modificari, Statutul ramane inoperant".
Patriarhul n-a gAsit de cuviinta sa raspunda scrisorii Mitropolitului Bartolomeu. In schimb, Biroul de Presa al Patriarhiei a dat un comunicat care ocoleste intrebarea esentiala din scrisoare: cine si de ce a masluit articolul 26 prin introducerea paragrafului "s"? Textul comunicatului este si agramat: "Ne mira si ne uimeste aceasta reactie care, pe langa faptul ca nu este adevarata..." (O reactie nu poate fi adevarata sau falsa). Se amesteca deliberat Statutul Bisericii cu Regulamentul pentru functionarea vietii monahale, iar la sfarsit se spune ca "problema respectiva va fi inscrisa pe ordinea de zi a Sfantului Sinod din zilele de 5-7 martie..."
In "Ziua" din 29 februarie, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Parintele Constantin Stoica, declara privitor la prevederile din paragraful "s" al articolului 26: "Este vorba de o traditie canonica a Bisericii Ortodoxe Romane. Ele au existat mereu. Ba mai mult, au fost analizate, dezbatute si votate de Sfantul Sinod". Cand si unde? La capitolul "Patriarhul", volumul Legiuirile Bisericii Ortodoxe Romane (cf. pp. 16-17), tiparit in anul 2003 la Editura Patriarhiei, nu pomeneste nimic despre prerogativa Patriarhului de a infiinta stavropighii.
Sa deschidem la pagina 353 volumul I din lucrarea parintelui profesor Ioan N. Floca, Drept Canonic Ortodox - Legislatie si Administratie Bisericeasca, tiparit in 1990 la aceeasi editura patriarhiceasca, si sa citam: "Tot ca o expresie a jurisdictiei extraordinare a treptei celei mai inalte din ierarhia bisericeasca, a Patriarhatului, trebuie considerat si dreptul de stavropighie, care s-a introdus prin obicei si s-a practicat tot pe baza acestuia timp indelungat, nefiind totusi prevazut in canoane." Asadar, e vorba de o cutuma. Las la o parte ca notiunea de canon si aceea de traditie se exclud reciproc...
Sa redeschidem aceeasi lucrare la pp. 526-527, unde se spune drastic de clar: "Astazi dreptul de stavropighie de orice fel nu se mai practica decat cu aprobarea sinoadelor patriarhale sau autocefale". Asa incat prerogativa Patriarhului de-a infiinta si conduce stavropighii in termenii articolului 26 din versiunea apocrifa a Statutului Bisericii noastre este in afara si chiar in pofida canoanelor. Si tot ceea ce se abate de la lege devine ilegal. Bun si folositor lucru ar fi fost daca PF Daniel raspundea personal scrisorii Mitropolitului Bartolomeu in loc ca Biroul de Presa sa dea un comunicat care eludeaza fondul problemei si vorbeste de o "alarma falsa".
Numai cA... gura pacatosului adevar graieste. In pomenitul comunicat se spune: "Prevederea stavropighiei in Statut, cu aprobarea Sfantului Sinod (?!), nu inseamna a rapi ceva, cuiva...". C'etait le cri du coeur! Fiindca teama ierarhilor si groaza staretilor nu decurge din perspectiva ca PF Daniel ar putea infige Sfanta Cruce pe locuri neumblate si coclauri, infiintand acolo noi manastiri, ci din faptul ca a pus gand rau catorva manastiri mari din tara, pe care doreste sa le prefaca in stavropighii, schimbandu-le egumenii si dirijandu-le veniturile spre Bucuresti.
DupA ce le va fi scos de sub ascultarea episcopilor eparhioti. Asa incat alarma nu este falsa, ci cat se poate de reala. Masluirea articolului 26 din Statutul Bisericii se discuta azi in Sinod. Vom vedea daca vor invinge sobornicitatea si canonicitatea.
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
Gili, tu n-ai prieten bulgar?   de Victor Iosif
a intrat dihonia in BOR   de ostap bender
GOANA DUPA VANT   de mirnescu
Remarc interesul deosebi al mediei in trburile bisericesti   de Socrate
Rele   de iozemanu
Nitucule,am intzeles cum itzi place tzie sa fie femeile altora...   de vida clara
STAVROPIGHIA - O ANOMALIE CANONICA !!!   de haiducu'
Sfidarea lui Dumnezeu ?   de hej
Ii mai e cuiva neclar,    de Victor Iosif
Sa-i dau un rest lui shadow,care zicea ca "mila"e un sentiment ce il innobileaza...   de vida clara
Asta e ziua,sau e noapte?   de vida clara
A r h i v a
  Dictatura patriarhala    2008-02-29
  Al saselea Patriarh    2007-09-13
  Calea imparateasca    2007-07-31
  O bautura protestanta    2006-11-01
  Frustrarile unui dezrobit    2006-10-11
 Top afisari / comentarii 
 Sperietura ruseasca (4821 afisari)
 Scandalul literei "s" in Sinod (2321 afisari)
 Iliescu conspirat (2081 afisari)
 Suntem pe cai-putere (1905 afisari)
 Sfidarea canoanelor (1771 afisari)
 Bolnav de cancer, Patrick Swayze mai are cinci saptamani de trait (8180 afisari)
 Tulibu dibu douchoo (7625 afisari)
 IPS Teofan este noul Mitropolit al Moldovei (2677 afisari)
 La doar 5,5 centimetri, cel mai mic pistol din lume poate ucide un om (2119 afisari)
 Adio, paradisuri fiscale! (1970 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.21835 sec.