Ziua Logo
  Nr. 4174 de marti, 4 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Carausii mortii albe
-- Romanii sunt tot mai des folositi pentru transportul stupefiantelor din cauza dreptului de a circula liber in aproape orice tara * Drogurile sunt inghitite sau ascunse in corp * Traficantii nu stiu mai nimic despre cei care i-au angajat
Traficantii de droguri au gasit noi metode prin care sa transporte stupefiantele fara sa se expuna in mod direct. Capii retelelor internationale folosesc, in ultima vreme, carausi recrutati din mai multe tari, printre care si Romania. In momentul in care acestia sunt prinsi cu drogurile asupra lor, nu pot oferi prea multe informatii care sa ajute la anihilarea retelei, deoarece nu stiu mai nimic. Sunt cooptati prin intermediari. Carausii romani sunt racolati fie in tara, fie in alte state unde ajung, initial, pentru a munci.
Totul este organizat in asa fel incat acestia, in momentul in care sunt prinsi, sa nu poata oferi anchetatorilor detalii despre traficanti sau despre retea. In cel mai bun caz sunt prinsi cei care i-au recrutat. Printre metodele folosite de carausi pentru transportul stupefiantelor se numara disimularea pe corp, inghitirea acestora sau ascunderea in diferite obiecte. Carausii au de multe ori o situatie materiala precara. Romania este una dintre cele mai bune surse de intrucat conationalii nostri pot calatori liber in aproape toate colturile lumii. Astfel, integrarea Romaniei in UE a atras interesul traficantilor de droguri. "Meseria" de caraus implica si riscuri. De exemplu, o captura de cateva kilograme de droguri in America de Sud, unde pretul este scazut, nici nu se simte, atat timp cat alte zeci trec neobservate. Capii retelelor internationale de droguri "sacrifica", dand pe mana politistilor cativa carausi, pentru a atrage atentia autoritatilor, in timp ce altii parasesc zona Americii de Sud indreptandu-se cu marfa spre Europa. De regula, romani recrutati de traficanti nu actioneaza in Romania. Insa au fost cazuri in care acestia preluau marfa din alte state pentru a o introduce in tara noastra.
Filiera sud-americana
Unul dintre cei mai cautati traficanti de droguri din Romania care a folosit carausi pentru transportul stupefiantelor este Dorel Popa, supranumit "Baronul drogurilor". Popa este capul unei filiere internationale de trafic de cocaina pe relatia Columbia - Ecuador - Romania - Ungaria. A traficat zeci de kilograme de stupefiante in valoare de milioane de euro. O mare parte din aceasta retea a fost anihilata, dar Popa, care este urmarit international, avand de executat 25 de ani de inchisoare, se pare ca se ascunde in Columbia. Dupa ce o mare parte din reteaua sa a fost anihilata in 2001, Dorel Popa, care se afla la acea vreme in Ecuador, si-a format, prin intermediul unei rude o noua retea, aceasta avand rolul de a racola carausi care, contra unor sume de bani, mergeau in Ecuador pentru a aduce cocaina. De altfel, un roman a fost prins de autoritatile ecuadoriene in timp ce avea asupra sa trei kilograme de cocaina care urmau sa ajunga in Romania. Dupa capturarea acestuia, oamenii lui Popa din Romania au racolat un alt barbat pe care l-au trimis in Ecuador. Si acesta a fost prins la intoarcere pe aeroportul din Budapesta, avand asupra sa 2,6 kilograme de cocaina, ascunse in sticle de whisky.
Prinsi in Ghana si Trinidad - Tobago
Un roman a fost condamnat la cinci ani de inchisoare cu munca silnica in Trinidad - Tobago, pentru trafic de droguri. Christian Daniel M. (26 de ani) a fost prins, in 17 iunie 2007, in aeroportul Crown Point, fiind acuzat de posesie de cocaina cu scopul de a o trafica. Romanul a pledat vinovat si a declarat in instanta ca nu folosea drogul, ci era doar caraus. Acesta avea in bagaj aproape un kilogram de cocaina, fiind prins cand se pregatea sa se urce la bordul unui avion cu destinatia Marea Britanie. Tot anul trecut, sase persoane au fost trimise in judecata in Romania, alti opt romani fiind judecati in Spania si unul in Suedia pentru trafic international de cocaina. Reteaua era formata din cetateni nigerieni si romani, acestia din urma fiind recrutati ca transportatori si dealeri de strada, care cumparau din tari precum Venezuela, Columbia si Mexic droguri, pe care le vindeau in statiunile turistice din Spania, dar si in Olanda, Norvegia si Suedia. Traficantii din aceasta retea foloseau, in special, romance. Acestea inghiteau cocaina care era ambalata in capsule. "Un caraus transporta in medie 60 - 70 de astfel de capsule, existand insa si cazuri in care o persoana a transportat si 130- 140 de capsule", declarau politistii romani. Pretul pe care carausii il primeau pentru ca transportau droguri era de zece euro pentru fiecare capsula. In perioada 2005 - 2007, carausii romani au fost recrutati de o conationala din judetul Prahova. Aceasta plecase in urma cu mai mult timp in Spania, dupa ce a obtinut o bursa de studii la Madrid. Acolo a fost cooptata de nigerienii care cumparau droguri din America de Sud pentru a le revinde in Europa. Un alt caz referitor la un caraus roman s-a inregistrat in Ghana, unde doua britanice si o romanca au fost acuzate de posesie de droguri, dupa ce autoritatile au descoperit peste zece kilograme de substante narcotice ascunse in bagajele acestora.
Retea internationala condusa de doua romance
Doua surori romance care au condus o retea internationala de trafic de cocaina au fost trimise in judecata de procurorii DIICOT. Anchetatorii au stabilit ca, in perioada 2003 - 2004, cele doua surori au organizat, coordonat si finantat o retea de trafic ilicit de droguri de mare risc, recrutand si finantand plecarea unor carausi in state vest-europene si in America de Sud, acestia transportand zeci de kilograme de cocaina.
Drogurile erau transportate prin inghitire, disimulare pe corp sau ascunse in bagaje, unul dintre carausi fiind prins pe Aeroportul International din Amsterdam, venind din Venezuela, in timp ce transporta in bagaje 2,85 kilograme de cocaina. "O regula de baza respectata de traficantii de droguri era ca stupefiantele si banii care reprezentau contravaloarea lor, nu trebuiau sa se afle niciodata impreuna in acelasi loc", arata Parchetul General. Potrivit procurorilor, carausii erau in general cetateni straini proveniti din Europa de Est, inclusiv Romania, precum si din Africa, saraci, casatoriti si neinstruiti.
Persoanele cu atributii de racolare, organizare si finantare a carausilor erau cu o situatie financiara buna, cu un nivel de instructie superior (studii liceale sau chiar superioare), cunoscatori ai unor limbi de circulatie internationala (in principal engleza). Cele doua surori inculpate recrutau persoane carora le plateau transportul in Olanda, pe ruta aeriana, de unde acestea erau preluate de catre alti membri ai gruparii de traficanti de droguri de mare risc, de origine nigeriana, care ii trimiteau apoi pe carausi sa transporte drogurile din Venezuela in Olanda si alte tari din Europa, inclusiv in Romania.
Filiera spaniola
In Spania, autoritatile au descoperit la domiciliul unui imigrant roman din localitatea Torrelavega un tip de cocaina necunoscut pana in prezent, fara miros. Romanul era membru al unei retele de traficanti de droguri formata in majoritate din cetateni din tara noastra.
Autoritatile spaniole au mentionat posibilitatea ca drogurile sa fi fost achizitionate in Tara Bascilor. De asemenea, politia spaniola a arestat la Madrid doua femei de nationalitate romana asupra carora au fost descoperite 16,5 kilograme de "cocaina neagra", care fusese introdusa in tara din Brazilia. Cele doua femei, care se intorceau de la carnavalul de la Rio, au sosit la Madrid dupa o escala in Portugalia. Stupefiantele proveneau din Brazilia si fusesera transformate de experti, printr-un proces chimic complex, ce le modifica in totalitate aspectul, mirosul si textura. Cocaina devine astfel de culoare neagra, iar mirosul caracteristic ii dispare si capata o forma solida, similara cauciucului. Tot in Spania, anul trecut au fost arestate opt persoane, intre care si romani, fiind confiscate 3,5 tone de hasis. Organizatia era formata din spanioli, marocani si romani, iar drogurile erau aduse in Spania prin Huelva, cu ajutorul unor barci pneumatice. Ulterior, stupefiantele erau distribuite in toata tara. La Sevilla, Garda Civila a anihilat o retea formata din sase persoane, dintre care trei romani, capturand 7000 de de kilograme de hasis, pe care acestia le introdusesera in tara din nordul Africii. Un alt caz de acest gen s-a petrecut in Maroc, unde trei romani si cinci marocani au fost arestati in orasul Mohammedia pentru trafic de droguri, asupra acestora fiind gasite aproape 200 de kilograme de stupefiante. Acestia intentionau sa duca drogurile in strainatate.
Pagina realizata de Bogdan GALCA 
 Afisari: 1203  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Rapid la amanet    1 comentariu
  Unealta lui David    1 comentariu
  Consiliul Europei respinge "conceptul natiunii"    12 comentarii
  Metallica la Bucuresti pe 26 iulie    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Metallica la Bucuresti pe 26 iulie (3630 afisari)
 Consiliul Europei respinge "conceptul natiunii" (3518 afisari)
 Cele mai faimoase betii din istorie (1752 afisari)
 Unealta lui David (1564 afisari)
 Rapid la amanet (1557 afisari)
 Fiica lui Elvis Presley cantareste aproape 100 de kg (8244 afisari)
 Dacia Sandero a fost lansata la Salonul Auto de la Geneva (3840 afisari)
 Opera londoneza i-a miscorat "barbatia" pe un poster  (2503 afisari)
 De miercuri, frigul si ploile revin in toata tara (1584 afisari)
 Produsul Intern Brut al Romaniei a crescut cu 6% in 2007 (1437 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01439 sec.