Ziua Logo
  Nr. 4174 de marti, 4 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Ilegalitati in cazul inhumarii Ceausestilor
-- Ministerul Apararii a savarsit o fapta ilicita prin neprecizarea locului in care au fost inhumati sotii Ceausescu, arata judecatorii in motivarea deciziei prin care a dispus ca MAp sa dovedeasca, prin acte, daca cei doi sunt inmormantati in cimitirul Ghencea.
Magistratii Tribunalului Bucuresti au retinut ca Ministerul Apararii a savarsit, prin organele sale de conducere, o fapta, care atrage raspunderea civila. Potrivit judecatorilor, fapta s-a consumat prin "ascunderea si, ulterior, neaducerea la cunostinta reclamantei Ceausescu Zoia Elena (in prezent decedata) si, mai departe, succesorului sau sot supravietuitor, reclamantul Oprean Ioan Mircea, a locului in care a fost inmormantat cuplul dictatorial dupa executarea pedepsei cu moartea". Instanta a mai aratat ca abtinerea de la orice precizare a MAp reprezinta o imixtiune in viata familiei Ceausescu. "Neaducerea la cunostinta membrilor familiei a locului inhumarii sotilor Ceausescu constituie o ingerinta a Ministerului Apararii in dreptul la viata de familie", se arata in motivarea Tribunalului Bucuresti.
Inmormantarea ilegala
Magistratii au stabilit ca MAp s-a ocupat de inhumarea cadavrelor sotilor Ceausescu si ca, in lipsa unei confirmari a locului de inmormantare, doar s-a presupus ca cei doi ar fi inhumati in cimitirul Ghencea, unde exista doua morminte marcate cu cruci, pe care sunt inscrise numele celor doi defuncti. De asemenea, potrivit NewsIn, in motivare se precizeaza faptul ca inmormantarea nu s-a facut cu respectarea normelor legale, in sensul ca nu au fost prezentate certificatele de deces si adeverintele de inhumare, aceasta avand loc fara instiintarea si acordul administratiei cimitirului. "Pentru cele doua morminte nu exista acte de concesiune, nefiind marcate in planul cimitirului", mai arata instanta. Totodata, Tribunalul retine, in motivarea deciziei civile, ca Zoia Ceausescu, in calitate de fiica a sotilor Ceausescu, nu a fost instiintata sa participe la funeraliile parintilor sai, si nici nu i s-a spus, ulterior, unde ar fi acestia inhumati. In consecinta, cand Zoia s-a adresat Administratiei cimitirului Ghencea, dupa sapte ani, in vederea deshumarii pentru efectuarea unor slujbe religioase, a fost refuzata pe motiv ca inmormantarea nu este mentionata in registrele cimitirului. Magistratii au retinut, astfel, ca MAp a ingradit drepturile fundamentale ale unui membru al familei, ca urmare a imposibilitatii de a prezenta dovezi cu privire la locul de inhumare al celor doi soti si a incalcat astfel prevederi legale din Constitutie si Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
Magistratii arata ca MAp a retinut, pana in 1998, registrele de stare civila ale Primariei Sectorului 1 Bucuresti, in care erau inregistrate actele de deces ale lui Nicolae si al Elenei Ceausescu, si a impiedicat-o pe Zoia sa obtina certificatele de deces ale parintilor sai. In consecinta, Tribunalul Bucuresti a admis, in data de 5 februarie 2008, apelurile declarate de Mircea Oprean, sotul Zoiei Ceausescu, si fratele acesteia, Valentin, si a dispus ca Ministerul Apararii sa prezinte dovada certa ca Elena si Nicolae Ceausescu sunt sau nu inmormantati in cimitirul Ghencea. In data de 28 ianuarie 2008, reprezentantii MAp si ai Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane au sustinut in fata instantei ca nu detin nici un act prin care sa faca dovada faptului ca cei doi sunt inmormantati in cimitirul Ghencea. Mai mult, un reprezentant al MAp a afirmat ca e posibil ca acestia sa nu se afle acolo, dat fiind ca nu exista nici un inscris doveditor al locului de inhumare.
Andrei GHICIUSCA 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Si ce vreti, sa se descompire ?   de Aladin
A r h i v a
  Sentinta in dosarul Mihailesti    
  Atac la summit-ul NATO    
  Predoiu a inceput sa lucreze    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Metallica la Bucuresti pe 26 iulie (3630 afisari)
 Consiliul Europei respinge "conceptul natiunii" (3518 afisari)
 Cele mai faimoase betii din istorie (1752 afisari)
 Unealta lui David (1564 afisari)
 Rapid la amanet (1557 afisari)
 Fiica lui Elvis Presley cantareste aproape 100 de kg (8244 afisari)
 Dacia Sandero a fost lansata la Salonul Auto de la Geneva (3840 afisari)
 Opera londoneza i-a miscorat "barbatia" pe un poster  (2503 afisari)
 De miercuri, frigul si ploile revin in toata tara (1584 afisari)
 Produsul Intern Brut al Romaniei a crescut cu 6% in 2007 (1437 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00895 sec.