Ziua Logo
  Nr. 4174 de marti, 4 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Celebri
Cele mai faimoase betii din istorie
Istoria a pastrat pentru posteritate nu numai evenimentele eroice sau politice, ci si intamplari sau incidente mai "picante" care au facut deliciul vremii. Printre aceste intamplari memorabile se numara, pe langa povestile de dragoste, aventurile, duelurile si balurile, si chefurile, existand chiar si un top al celor mai faimoase betii din istorie. Istoricii care au intocmit acest top inedit au pomenit cinci betii "istorice" care au facut ocolul lumii.
5. Raidul elefantilor
Nu este de mirare ca nu se vinde bere la circ, pentru ca se pare ca ar bea-o elefantii pe toata. Legenda spune ca o unitate militara indiana, care se afla in jungla Bagdogra a fost atacata acum ceva vreme de un grup de elefanti care cautau mancare. In loc de mancare, animalele au descoperit ratiile de rom ale militarilor, care erau pastrate pentru iarna si pe care le-au devastat. De atunci, pachidermele apareau regulat la baza militara in cautare de rom, nimeni si nimic neputandu-i opri. Soldatii au incercat fara succes sa-si monteze garduri electrice sau ziduri inalte.
Potrivit cotidianului britanic The Daily Telegraph, "un ofiter a explicat ca elefantii aveau chiar o metoda deosebit de inteligenta de a se servi cu alcool. Spargeau gatul sticlei cu trompa, dupa care dadeau romul pe gat. Dupa ce se imbatau se intorceau in jungla". Preferinta animalelor pentru alcool nu e rara. Este cunoscut faptul ca sunt animale care stiu sa caute si sa consume fructe care au inceput sa fermenteze. Antropologii sunt de parere chiar ca omul a descoperit alcoolul urmarind comportamentul caraghios al animalelor cherchelite.
4. "Sangele lui Nelson"
In 1805, amiralul britanic Horatio Nelson a fost ucis in timpul bataliei de la Trafalgar. Majoritatea marinarilor care mureau in misiune erau aruncati in mare, insa, fiind amiral, Nelson a trebuit sa fie dus in Anglia, pentru a avea parte de funeralii oficiale. Pentru a conserva trupul amiralului in timpul calatoriei spre casa, secundul a decis sa bage ramasitele in rezervorul cu rom al navei, restrictionand astfel consumul de alcool al marinarilor pe durata calatoriei. Legenda spune ca atunci cand au ajuns in port, oficialii au descoperit ca rezervorul in care se afla trupul lui Nelson era uscat pentru ca se pare ca marinarii bausera, in secret, tot romul. Dupa aceasta intamplare, romul marinarilor s-a numit "Sangele lui Nelson".
3. Pactul cu indienii
In 1609, olandezii l-au trimis pe exploratorul englez Henry Hudson intr-o a treia incercare de a cauta noi cai de navigatie. O revolta l-a determinat pe Hudson sa -si modifice traseul, si astfel s-a intalnit cu membrii tribului de indieni Delaware. Pentru a se imprieteni cu seful de trib, Hudson a impartit sticlele sale de brandy cu seful de trib, care curand s-a imbatat crita si a adormit. Imediat ce s-a trezit, incantat de senzatiile pe care le traise, i-a cerut lui Hudson sa dea de baut la toti membrii tribului, rezultand un chef general. De atunci, indienii au denumit locul unde s-au imbatat Manahachtanienk, ceea ce ar insemna un soi de "insula a betiei". Manahachtanienk este Manhattan-ul zilelor noastre, si majoritatea sunt de acord ca si acum i se potriveste numele de "The High Island".
2. Baronii berii din 1814
Revolutia industriala nu a insemnat numai motoarele cu abur si industria textila. Productia de bere a crescut si ea exponential. Din fericire, cererea acoperea oferta si cantitatile uriase de bere produse erau consumate imediat. Astfel, patronii fabricilor de bere au devenit rapid "baroni ai berii" si au inceput sa-si cheltuie averile intr-o maniera veche de cand lumea: sa incerce sa petreaca cat mai mult si mai fastuos decat vecinul.
Astfel, in 1814, Fabrica de Bere Meux's Horse Shoe din Londra si-a construit un rezervor de bere urias, inalt de aproape sapte metri, cu un diametru de peste 18 metri. In acel rezervor puteau lua masa 200 de persoane - ceea ce s-a si intamplat. (De ce 200? pentru ca fabrica rivala construise un rezervor in care incapeau 100 de persoane).
Dupa masa, oamenii au iesit din rezervorul care a fost umplut cu bere la capacitate maxima. Foarte impresionant, numai ca rezervorul nu a putut face fata cantitatii uriase de bere si a explodat, ceea ce a dus la explozia si celorlaltor rezervoare. Martorii vremii au afirmat ca zgomotul a putut fi auzit pe o distanta de cinci kilometri.
Milioane de litri de bere neagra s-au revarsat pe strazi, distrugand doua cladiri si ucigand noua oameni care "s-au inecat, au fost raniti sau au murit de beti" conform ziarelor vremii. Povestea devine si mai incredibila. Se pare ca echipele de salvare nu au putut ajunge rapid la fata locului pentru ca mii de oameni au navalit in zona si au inceput sa bea bere direct de pe strada. Cand supravietuitorii au ajuns in final la spital, mirosul de bere a dus la o mica revolta, pentru ca ceilalti pacienti au fost convinsi ca se da bere gratis si ca numai lor nu le da nimeni. S-a iscat o bataie generala in care au mai fost raniti si alti oameni. Din nefericire, evenimentul se pare ca nu a fost suficient de tragic incat sa fie comemorat anual.
1. Cheful amiralului
Cine spune ca bea ca un marinar ar trebui sa se gandeasca de doua ori la ce spune. Conform istoriei, recordul celei mai mari petreceri apartine lordului britanic, amiralului Edward Russell. In 1694, el a dat o petrecere pentru ofiteri pentru care a transformat fantana arteziana din gradina intr-un imens bol de punch.
Cocktailul continea o mie de litri de brandy, aproape 500 de litri de vin de Malaga, sapte sute de kilograme de zahar, 2500 de lamai, 80 de litri de suc de lime, si doua kilograme de nucsoara.
Prin bazinul fantanii, intr-o micuta barca de lemn, se plimbau barmanii, care aveau ca sarcina sa umple paharele invitatilor. Barmanii lucrau in schimburi de 15 minute ca sa nu se imbete de la aburii alcoolului si sa cada peste bord.
Petrecerea a durat o saptamana, fiind intrerupta numai de cateva ploi scurte, timp in care fantana era acoperita cu o husa. Festivitatile au tinut pana cand fantana arteziana a fost secata complet. (B.M.)
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
O bautura fina.   de Aladin
betii !!!!!!!!!!!!   de filatelistu
Recorduri faine   de Olga Khan
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Metallica la Bucuresti pe 26 iulie (3630 afisari)
 Consiliul Europei respinge "conceptul natiunii" (3518 afisari)
 Cele mai faimoase betii din istorie (1752 afisari)
 Unealta lui David (1564 afisari)
 Rapid la amanet (1557 afisari)
 Fiica lui Elvis Presley cantareste aproape 100 de kg (8244 afisari)
 Dacia Sandero a fost lansata la Salonul Auto de la Geneva (3840 afisari)
 Opera londoneza i-a miscorat "barbatia" pe un poster  (2503 afisari)
 De miercuri, frigul si ploile revin in toata tara (1584 afisari)
 Produsul Intern Brut al Romaniei a crescut cu 6% in 2007 (1437 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01055 sec.