Ziua Logo
  Nr. 4172 de sambata, 1 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Bunastare pentru rate
-- Pentru ca nu sunt bani, Romania a cerut UE o amanare pentru asigurarea conditiilor de "bunastare" pentru animale * Orataniile vor mai trai inghesuite pana in 2016
Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, s-a intalnit, ieri, cu reprezentantii asociatiilor patronate din domeniu pentru a stabili ultimele detalii privind pozitia Romaniei fata de masurile de reforma preconizate de UE. Concluzia generala - sa se schimbe, dar nu in punctele esentiale. Pentru ca suntem prea saraci ca sa suportam socul schimbarii. Cel mai greu s-ar parea ca o s-o duca dobitoacele, pentru ca toti participantii au fost de acord ca masurile de bunastare a animalelor sa fie aplicare cu cinci ani mai tarziu decat se preconiza.
Ministerul Agriculturii sustine amanarea implementarii cerintelor privind bunastarea animalelor din Romania pana in 2016, cand nivelul platilor la hectar se va alinia la cel european. El a aratat, in cadrul unei dezbateri pe tema politicii agricole a Uniunii Europene, ca aceasta amanare este oportuna, intrucat alinierea la standardele de bunastare animala necesita investitii importante, esalonate in timp, informeaza Mediafax. Presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari din Romania (UNCPR), Ilie Van, a declarat, in cadrul aceleiasi intalniri, ca amanarea este benefica pentru producatorii din acest sector. "In aceasta zona, in care Romania are tehnologie invechita, este nevoie de investitii mari pentru a respecta aceste standarde de bunastare animala", a declarat Van. De exemplu, "suprafata locuibila" a custilor pentru gainile ouatoare ar trebui sa creasca cu aproximativ 50%, ceea ce presupune inlocuirea tuturor bateriilor cu astfel de custi existente la ora actuala.
Dupa reforma politicii agricole comune (PAC) in 2003, tarile membre trebuie sa respecte diverse obligatii in ceea ce priveste sanatatea publica sau animala si protectia mediului, daca vor sa primeasca ajutoarele financiare la care au dreptul. Compromisul incheiat prevede ca o parte din norme (mediu, identificarea animalelor si carnii) sa intre in aplicare in 2009 (2012 pentru Bulgaria si Romania). Celelalte vor trebuie aplicate in 2011 (2014 pentru Romania si Bulgaria).
Subventii la liber
Romania nu este de acord cu initiativa europeana de a limita subventiile acordate fermelor mari, intrucat aceasta masura ar putea conduce la divizarea artificiala a exploatatiilor, a declarat, ieri, la intalnirea cu asociatiile de producatori, ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos. Totodata, Romania nu este de acord nici cu cresterea suprafetei minime pe care un agricultor trebuie sa o lucreze pentru a primi plati din fonduri UE, stabilita in prezent la un hectar. Propunerile de limitare a subventiilor pentru fermele mari si de crestere a suprafetei minime pentru care sunt acordate plati au fost formulate de Comisia Europeana in cadrul procesului de reformare a politicii agricole comunitare.
Romania sustine totodata o crestere graduala a cotei de lapte, de 2,5-3% pe an, pana in 2015, cand sistemul cotelor va fi eliminat. O alta propunere a tarii noastre este infiintarea unui fond de gestionare a riscurilor la nivel european, care ar urma sa acopere o parte din costurile de asigurare ale fermierilor.
Luminita MOROIANU 
 Afisari: 197  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Kosovo: Baza "Bondsteel", petrolul caspic si resursele (3224 afisari)
 Teorii antiromanesti: vlahismul si moldovenismul (2758 afisari)
 Litera "s" agita Biserica (2445 afisari)
 Capcana Bucuresti (1743 afisari)
 Soti otraviti cu antigel (1535 afisari)
 Petre si Mioara Roman s-ar putea impaca  (4342 afisari)
 I-a pus otrava sotiei in mancare pentru a-si ucide copilul nenascut (3701 afisari)
 Monstrul din Atlantic (2588 afisari)
 Radu Berceanu: Mihai Voicu ar putea fi confundat cu un cersetor (1459 afisari)
 David Beckham, in bratele unei blonde misterioase (1365 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00871 sec.