Ziua Logo
  Nr. 4171 de vineri, 29 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Sindromul Ford la Antibiotice
-- Ca sa nu se loveasca din nou de o decizie nefavorabila a Comisiei Europene, Guvernul a abrogat o Hotarare privind privatizarea fabricii iesene de medicamente
Guvernul Romaniei a decis, printr-o Hotarare adoptata in sedinta de miercuri, abrogarea art. 2 a HG 1400/2007 pentru abrogarea HG 794/2000 privind strategia de privatizare a SC Antibiotice SA Iasi. Conform unui comunicat de presa al Guvernului, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va revoca oferta de privatizare a Antibiotice Iasi in cel mai scurt timp. Totusi, surse din AVAS au declarat ca privatizarea la Antibiotice va continua, prin aceeasi metoda: licitatia cu strigare. "Aceasta va putea avea loc, cel mai devreme, la sfarsitul lunii martie - inceputul lunii aprilie", au mai spus sursele citate.
De fapt, Guvernul a abrogat din actul normativ numai prevederea care se referea la utilizarea licitatiei cu strigare ca metoda de privatizare a companiei iesene. Si aceasta pentru ca sindicalistii au obtinut in instanta, la Curtea de Apel Iasi, suspendarea HG care reglementa vanzarea pachetului majoritar de actiuni prin aceasta metoda, decizia instantei fiind executorie. In aceste conditii, privatizarea Antibiotice Iasi nu se mai face printr-un act normativ special, ci se va face conform Legii Privatizarii, adica AVAS va hotari metoda de vanzare a actiunilor companiei. Practic, Guvernul a decis sa elimine orice cale prin care sindicalistii ar fi putut ataca in instanta privatizarea Antibiotice Iasi prin licitatie cu strigare. Imediat ce decizia de miercuri a Guvernului va fi publicata in Monitorul Oficial, AVAS va continua pasii necesari, in baza Legii Privatizarii, urmand ca anuntul de privatizare sa fie reluat in cel mai scurt timp. Exceptand momentul in care va avea loc licitatia cu strigare, toate celelalte proceduri raman valabile (caietul de sarcini, pretul de pornire etc).
Tot licitatie cu strigare
Autoritatea pastreaza aceeasi metoda de privatizare pentru ca, recent, Comisia Europeana (CE) a transmis Bucurestiului o scrisoare in care avertizeaza ca ar putea deschide o investigatie referitoare la privatizarea Antibiotice in cazul in care cumparatorul va primi ajutoare de stat nenotificate, prin impunerea unor obligatii referitoare la pastrarea obiectului de activitate si a clauzelor sociale. Licitatia cu strigare nu intra sub incidenta celor transmise de Comisie.
Comisia a atentionat ca daca sunt acceptate anumite conditii specifice care pot reduce pretul de vanzare, precum garantii privind productia si investitiile sau de pastrare a fortei de munca, este posibil sa fie implicat un ajutor de stat care ar trebui sa fie notificat si autorizat inainte de catre Comisie. Reamintim, Comisia Europeana a decis, in cazul privatizarii Automobile Craiova ca americanii de la Ford au primit ajutor de stat necuvenit in valoare de 27 milioane de dolari.
Temerile sindicatului
Liderul de sindicat al Antibiotice Iasi, Vasile Stanga, a declarat, recent, ca salariatii societatii nu se opun privatizarii, dar vor sa aiba garantia ca viitorul proprietar va mentine obiectul de activitate al companiei si dupa o perioada de 3, 5 sau 10 ani.
"Pana in prezent, AVAS nu ne-a informat cu privire la privatizarea Antibiotice si solicitam ca viitorul cumparator sa discute cu noi si sa-si ia angajamentul ca va pastra obiectul de activitate, sa nu ne aflam in postura salariatilor de la Terapia sau Sicomed, care dupa ce au fost privatizate nu au mai produs medicamente, ci doar realizeaza comert cu produse farmaceutice", a declarat Stanga.
Actiuni in scadere
Antibiotice Iasi a fost lansata la privatizare la finele anului trecut, licitatia cu strigare urmand sa aiba loc la 18 martie 2008, la un pret de pornire de 136 milioane de euro. AVAS a anuntat in luna ianuarie ca a primit 53 de scrisori de intentie de la investitori interesati de preluarea pachetului de 53,0173% din actiunile producatorului de medicamente. Cotatia actiunilor producatorului de medicamente Antibiotice Iasi a scazut cu 5,62% la reluarea tranzactionarii, dupa ce Guvernul a anulat miercuri hotararea privind vanzarea companiei prin licitatie cu strigare. Titlurile Antibiotice au fost suspendate, joi, de la tranzactionare, timp de jumatate de ora, pentru informarea corecta a investitorilor.
Subcomisie parlamentara
Deputatii din Comisia de sanatate au cerut Biroului Permanent al Camerei Deputatilor sa constituie o subcomisie pentru anchetarea privatizarii Antibiotice. Parlamentarii vor sa afle informatii privind oportunitatea si modalitatea de privatizare a societatii.
"Ce este mai ingrijorator este graba cu care se face aceasta privatizare. Suntem ingrijorati de ce se intampla cu medicamentele si nu putem sa dam o decizie cu multa usurinta pentru vanzarea ultimei nave amiral care produce antibiotice si prin care am putea controla preturile de pe piata", a declarat presedintele Comisiei de sanatate din cadrul Camerei Deputatilor, Mircea Ifrim. In plus, PDL ar putea initia o motiune simpla in cazul privatizarii societatii Antibiotice, daca AVAS nu va modifica procedurile privind vanzarea pachetului majoritar de actiuni prin licitatie cu strigare, a anuntat, recent, si vicepresedintele Comisiei pentru Sanatate din Camera Deputatilor, Petru Movila.
Domeniu strategic
Si Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) respinge privatizarea Antibiotice Iasi prin licitatie cu strigare, aratand ca productia de medicamente din Romania ar putea fi pusa in pericol, si propune vanzarea la bursa a unor pachete de actiuni in mai multe transe, pe o perioada de doi-trei ani. "Contrar angajamentelor Guvernului, metoda de privatizare aleasa poate pune in pericol productia de medicamente din Romania, domeniu strategic, fiind vorba de sanatatea populatiei. Indiferent de asa-zisele conditii contractuale, presiunile si profiturile din domeniul imobiliar vor face ca si aceasta productie de maxima importanta sa dispara, favorizand cresterea importului de medicamente", se arata intr-un comunicat recent al AOAR. Conform sursei citate, prin vanzarea unor pachete de actiuni pe piata de capital vor fi eliminate si discutiile, suspiciunile si acuzele Comisiei Europene privind privatizarea companiei.
Pagina realizata de Gabi MOROIANU 
 Afisari: 447  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Nu ne vindem tara, noi o facem cadou.   de Socrate
nu ne vindem tara   de cosor ion
A r h i v a
  Pumnul lui Daniel    23 comentarii
  Imperiul KGB-Gazprom    9 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Pumnul lui Daniel (4794 afisari)
 UE contrariata de vizele SUA (1986 afisari)
 Dictatura patriarhala (1835 afisari)
 Goana dupa alocatii (1183 afisari)
 Imperiul KGB-Gazprom (1134 afisari)
 Cum arata Bach fara peruca (1829 afisari)
 Marian Predoiu, noul ministru al Justitiei (1671 afisari)
 Pentru realizarea South Stream, Moscova trebuie sa ceara acordul Ucrainei si Romaniei (1384 afisari)
 Liberalii, suparati ca nu au fost consultati in legatura cu numirea lui Predoiu (1376 afisari)
 Rogozin: Putin cunoaste planurile Aliantei Nord Atlantice inainte sa vina la Bucuresti (1258 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01153 sec.