Ziua Logo
  Nr. 4170 de joi, 28 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Abuz de Nastase
-- Imediat ce s-a inscaunat in fruntea PSD, fostul premier si-a convins colegii deputati sa voteze o modificare a Codului de procedura penala extrem de peri-culoasa pentru sistemul juridic, dar perfecta pentru starea lui de urmarit penal
Deputatul PSD Valer Dorneanu a pretins ieri, intr-o declaratie pentru ZIUA, ca initiatorii pesedisti ai propunerii care permite aparatorilor invinuitilor si inculpatilor sa participe la efectuarea tuturor actelor de urmarire penala, nu s-au gandit ca avocatul poate asista si la ascultarea telefoanelor propriului client.
"Nu m-am gandit"
Propunerea PSD care a operat o modificare a Codului de Procedura Penala ridica mari semne de intrebare deoarece unul dintre initiatori, ex-premierul Adrian Nastase, este vizat de dosare de urmarire penala.
"Noi (initiatorii PSD n.r.) am vrut sa stabilim un principiu, ca de regula, aparatorul sa participe la toate actele de urmarire penala. Va marturisesc ca nu m-am gandit la ascultarea telefonului. Si asta poate fi o exceptie", a marturisit Dorneanu. El a specificat ca, in aceast sens, ii da dreptate secretarului de stat in Ministerul Justitiei, Katalin Kibedi, care a precizat: "Ar fi hilar ca aparatorul celui suspectat ca a incalcat legea sa fie instiintat in legatura cu data si ora acestui act de urmarire penala, deoarece acesta poate sa-i spuna infaptuitorului." Dorneanu a sustinut insa ca pesedistii au avut intentii bune. "Am vrut sa schimbam regula. Pentru ca acum regula este ca nu participa avocatul decat dupa ce fac ei tot materialul. Il cheama pe om ca sa-i prezinte materialul, cand nu mai poate face nimic.
Senatul si CSM s-au opus
Aceasta a fost motivatia propunerii noastre", a explicat deputatul. Dorneanu a fost in perioada 1995-2000 presedintele Consiliului Legislativ. Ulterior, timp de patru ani, a fost presedintele Camerei.
Aparatorul unui invinuit sau inculpat va putea sa asiste la efectuarea oricarui act de urmarire penala, nu doar la actele care implica audierea sau prezenta invinuitului, au decis marti deputatii. Proiectul de modificare a Codului de Procedura Penala a fost initiat de pesedistii Adrian Nastase, Eugen Nicolicea, Florin Iordache, Valer Dorneanu, George Baiesu si Dumitru Bentu. Camera Deputatilor, camera decizionala, a dat verde propunerii pesediste desi initiativa a fost respinsa de Senat si a primit aviz negativ de la Consiliul Superior al Magistraturii. Modificarea CCP a fost adoptata cu o larga majoritate, 175 de deputati votand "pentru", 69 "impotriva", in timp ce doar patru deputati s-au abtinut.
Textul propus de deputatii PSD la articolul 172 alineatul 1 din Codul de Procedura Penala prevede ca: "In cursul urmaririi penale aparatorul invinuitului sau inculpatului are dreptul sa asiste la efectuarea oricarui act de urmarire penala si poate formula cereri si depune memorii. Lipsa aparatorului nu impiedica efectuarea actului de urmarire penala daca exista dovada ca aparatorul a fost instiintat de data si ora efectuarii actului. Incunostintarea se face prin notificare telefonica, fax, Internet sau prin alte asemenea mijloace incheindu-se in acest sens un proces verbal".
Razvan GHEORGHE, Bogdan GALCA 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
zenn fratie cu ce te-a suparat???iti trebuie nervi de platina acolo   de BeDeii vechi si NOI
De ce nu-l trimiteti p-asta la Guantanamo?   de Zenn
Intre el si Basescu incape comparatie?   de DIK
Nastase-nepotul corupt   de Mona G.
Periculos de Destept   de Mahacicala
Nastase,daca vrei sa ajuti Romania, sustine aceasta ipoteza.   de sarkizian
A r h i v a
  STS intra la apa    6 comentarii
  Initiativa, criticata de juristi    1 comentariu
  Codul disputat si la Senat    
  Argumentele PSD    
  Pact pentru Educatie    4 comentarii
  Alocatia electorala    1 comentariu
  Obiectivele PNL    
  Lefuri romanesti, preturi europene    11 comentarii
  Geoana si Miki-Spaga dati afara din vile    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 STS intra la apa (2586 afisari)
 Abuz de Nastase (2445 afisari)
 Kosovo ii vine manusa lui Basescu (1915 afisari)
 Lefuri romanesti, preturi europene (1666 afisari)
 Cenzura in armata (1519 afisari)
 Rusii testeaza masina timpului (8339 afisari)
 Noi fotografii socante cu atrocitatile de la Abu Ghraib (6951 afisari)
 Suveranitatea Moldovei "amenintata" de o melodie populara (3420 afisari)
 Pensionarul care si-a pastrat muschii din tinerete  (2971 afisari)
 PREMIERA MONDIALA: Un barbat si-a tatuat ochiul (1921 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01174 sec.