Ziua Logo
  Nr. 4169 de miercuri, 27 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Lipsa de coordonare sau prognoze hazardate?
Serban ORESCU 
Atunci cand se constata inadvertente intre ceea ce guvernantii promit si ceea ce se intampla in economia reala e bine sa nu confundam lipsa de coordonare imputabila guvernantilor cu specificul economiilor de piata, aleatoriu, din care spontaneitatea si imprevizibilul nu pot fi cu totul eliminate. Spun aceasta pe marginea unor remarci ale domnului Mugur Isarescu privind politica fiscala. "La calitatea politicii fiscale suferim cel mai tare" a spus domnia sa. Tot domnul Isarescu adauga insa ca se discuta prea mult despre deficit cu toate ca mai importanta este dinamica - implicit cresterea economiei nationale. In functie de accentul pus, lipsa de coordonare devine scuzabila.
Tot guvernatorul BNR atragea deunazi atentia ca se discuta prea putin alt aspect in care Romania lasa de dorit - cheltuielile pentru infrastructura - de care depinde cresterea economica.
Altfel spus, complexitatea factorilor de care actualul guvern trebuie sa tina seama impune analistului politic prudenta in privinta etichetarilor.
Nu-i mai puTin adevArat ca Guvernul Tariceanu s-a intins mai mult decat ii permitea plapuma cu un an in urma cand a promis majorarea pensiilor cu 40 la suta. Sindicatele avertizeaza acum ca fondurile necesare sunt problematice. Cum isi propune Guvernul Tariceanu sa rezolve situatia? Pe marginea acestei intrebari cam fara raspuns a izbucnit un conflict intre premierul Tariceanu si ministrul Muncii Paul Pacuraru, ambii liberali. Un ordin recent al ministrului Muncii a impozitat primele si cadourile in bani, primite de salariati, ceea ce a starnit protestele acestora. Cateva ore mai tarziu ministrul Pacuraru a revenit eliminand din lege paragrafele respective; impresia a fost de regretabila necoordonare! Asa sa fie? Premierul Tariceanu a cerut ministrului Muncii sa anuleze ordinul cu pricina de natura sa-i contrarieze pe alegatorii de maine si sa penalizeze "functionarimea" din minister care l-a redactat... Intrebarea ramane insa mai departe: de unde isi va procura Ministerul Finantelor banii care ii lipsesc? Caci nu-i vorba atat de un deficit de coordonare in etajele de sus ale Guvernului, cat de o problema mai grava, penuria resurselor.
Problema se rezolvA daca prognoza cresterii continue (criticata la vremea respectiva, e drept, de presedintele Basescu) va deveni realitate fara a se recurge la "guma de sters" care se cheama "inflatie"...
 Afisari: 343  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Si una si alta, dle Orascu.   de costy
A r h i v a
  O tacere meschina    13 comentarii
  ET IN ABHAZIA EGO    2 comentarii
  Basescu inclina spre moderatie...    2008-02-23
  Din haos nu se trece usor la claritate    2008-02-16
  Premierul Tariceanu - slab sef de cadre    2008-02-13
  O alta gafa prezidentiala...    2008-02-09
  O tevatura juridica dezonoranta    2008-02-06
 Top afisari / comentarii 
 Vot cu scandal la Mitropolia Moldovei (4472 afisari)
 Campanie murdara cu crima si salvari (3467 afisari)
 Minciuna pensiilor (1931 afisari)
 Unica dragoste a Annei Frank (1875 afisari)
 Tinta Camatarilor (1861 afisari)
 Copilul-pasare, crescut de propria mama intr-o colivie (4046 afisari)
 Sfarsitul lumii: Pamantul va fi inghitit de Soare (3650 afisari)
 Giulio Andreotti: Putin a murit (3109 afisari)
 Adriana Saftoiu: Elena Udrea a incercat sa arda etapele (2982 afisari)
 Din Romania, Sarkozy a plecat cu un stilou, de la Vuitton, cu o geanta (2177 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.12525 sec.