Ziua Logo
  Nr. 4167 de luni, 25 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Kosovo precedent pentru Tara Secuilor?
-- Nedumerirea cu care reactioneaza unii actori politici autohtoni si votantii lor fata de "rapiditatea" cu care statele occidentale recunosc independenta Kosovo este masura expertizei lor geopolitice. Oameni obisnuiti, pe care politica ii lasa de obicei rece, au devenit Hamleti preocupati de dilema "a fi sau a nu fi" Kosovo precedent pentru Transilvania ori pentru Tara Secuilor.
Si cum sA nu devinA, din moment ce politicienii si ziarele incita la isterie colectiva? Cea mai periculoasa este pseudocompetenta geopolitica afisata de unii. Desi intreaga arhitectura a ordinii mondiale este construita pe baze logice contradictorii (principiul integritatii teritoriale vs. dreptul popoarelor la autodeterminare), maniaci ai corectitudinii (geo)politice prost intelese decreteaza ca nu exista temeiuri legale pentru independenta Kosovo.
Or, temeiurile legale au fost create acum mai bine de zece ani si au stat la baza interventiei NATO. Au fost create cand au inceput Milosevici si complicii sai ultranationalisti sarbi masacrele in Croatia, Bosnia, Kosovo, cand au ascuns mii de cadavre in gropi comune. Societatea civila de la Belgrad n-a protestat niciodata impotriva masacrelor. Independenta Kosovo a fost hotarata de mult. S-a asteptat doar momentul potrivit. Comunitatea internationala a crezut ca se va ajunge la o solutie negociata intre Belgrad si Pristina. Nu s-a ajuns.
Kosovo va fi un precedent pentru Tara Secuilor doar daca politicienii romani vor urma precedentul genocidar stabilit de Milosevici. Altminteri, secuii cer autonomia. Autonomia nu inseamna independenta. Iar daca o vor obtine de la romani sau nu, pe cale legala, negociata de comun acord, tot nu va fi independenta Kosovo un precedent. Mai ingrijorator este ca in molcoma Romanie se petrece ceva fara precedent. In 1999, a existat o impartire a clasei politice fata de interventia NATO in Serbia lui Milosevici. Pe de o parte erau cei de la putere (adica PNTCD, PNL, UDMR, PD), de cealalta parte opozitia si sustinatorii lui Milosevici (PSD si PRM). Pozitia celor de la putere, corelata insa si cu alti factori, a dus la pierderea sustinerii din partea opiniei publice, iar in final la pierderea alegerilor. La fel s-a intamplat si cu simpatia de care se bucura presedintele de atunci al Romaniei, Emil Constantinescu.
In 2008, toate partidele romAneSti s-au grupat in tabara antiindependenta, iar UDMR este singura care saluta independenta Kosova. Este o contradictie care poate duce la un conflict - or, tocmai aceasta este definitia clivajului. Abia acum poate clivajul etnic sa devina realitate, dupa ce am mai trecut pe langa acest spectru in martie 1990, la Targu Mures. Lucrurile par a se fi agravat, cand secuii cer cu glas si mai puternic decat in alte ocazii autonomia. Am spus mereu ca problema autonomiei va fi actuala in Romania doar cand romanii vor fi pregatiti sa o discute. Cat de pregatiti sunt romanii se poate vedea din reactiile recente. Drept pentru care secuii se adreseaza forurilor europene, stiind ca acestea sunt extrem de sensibile in contextul dat la problemele minoritatilor etnice.
DeSi PRM pArea un partid condamnat la insignifianta, acum asistam la o multiplicare a lui Corneliu Vadim Tudor. Il imita nu doar oportunistii, ci si politicienii aparent lucizi. Il imita nu doar Gusa, dar si Basescu, Tariceanu, Geoana, Boc, Orban si altii. Daca PRM renaste, de unde va lua voturi? Iar daca PSD redevine nationalist, de unde va lua voturi? Avem premisele unei realinieri a fortelor politice, fapt care se petrece in an electoral. Daca autonomia Tarii Secuilor devine subiect electoral, toate calculele facute la Palatele Cotroceni si Victoria vor fi date peste cap. Locul strategilor electorali poate fi luat in experti in manipularea urii nationaliste. Cu ajutorul expertilor in manipularea resentimentelor antiminoritare, Kosovo poate fi transformat in precedent. Iar daca unii politicieni vor capta si sentimentele antitiganesti, va fi fara precedent.
Dan PAVEL 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
Chiar otova...   de ovidiu 19
Mai idiotule, mai manci mult rahat la Ziua asta?   de Jean.Valjean
Iar apare catindantul ala European din USA sa va imbie la scandal pt TIMOC :-)   de Jean.Valjean
Tradare   de livache
Pericolul exista   de FB
In fata pericolelor....   de Alcor
Analiza impaciutorista.   de Socrate
Aiurea domnule Pavel...   de katty1
Excelent articol...gratulacion   de Gall Erwin
A r h i v a
  Pe cale de consecinta    2 comentarii
  Alegeri freudiene    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Falimentul lui Gigi Becali (3340 afisari)
 Scandalul Eurovision (3200 afisari)
 Moartea suspecta a unui ziarist (3199 afisari)
 Basescu i-a pus la punct pe autonomisti (2786 afisari)
 Romania in fata conflictului regional (2691 afisari)
 Fetita-sirena a trecut pe langa moarte de 150 de ori (5586 afisari)
 Scenariu pentru 2012: Rusia ocupata de Europa, SUA si China (5220 afisari)
 Tatal lui Hitler ar putea fi inmormantat la Bucuresti (2933 afisari)
 Tinutele vedetelor au avut un singur Oscar: eleganta rosie (2589 afisari)
 Culisele Oscarurilor: amanti, rivalitati si actrite insarcinate (2010 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01002 sec.