Ziua Logo
  Nr. 4167 de luni, 25 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Roman in scandalul CIA
-- Washington Post sustine ca un oficial roman ramas anonim ar fi recunoscut participarea Bucurestiului la programul "extradarilor extraordinare"
Scandalul privind transferul secret, de catre avioane ale CIA, al suspectilor de terorism revine. Cotidianul american Washington Post prezinta afirmatia unui oficial roman de rang inalt, care, sub acoperirea anonimatului, sustine ca a fost martor la un schimb de "pachete" suspecte, la baza americana de la Mihail Kogalniceanu, despre care crede ca erau suspecti de terorism.
Declaratiile sale, negate de oficiali de la Bucuresti, apar la doua zile dupa ce Comisia Europeana a cerut Romaniei si Poloniei sa-si clarifice presupusa implicare in transferul aerian al unor detinuti suspectati de terorism.
Martor incomod
Oficialul roman pretinde ca a fost martor atunci cand, de trei ori in 2004 si de doua ori in 2005, un avion a aterizat si s-a intalnit cu un autobuz, moment in care au fost schimbate pachete misterioase de mari dimensiuni, informeaza ziarul american. Familiar cu operatiunile de la baza, romanul sustine si ca avioanele ar fi plecat apoi catre Africa de Nord, impreuna cu incarcatura si cu doi agenti CIA. Descrierea pe care acesta a facut-o pentru Associated Press se adauga suspiciunilor privind implicarea Romaniei in programul SUA de "extradari extraordinare" ale suspectilor de terorism, noteaza Washington Post. Publicatia aminteste si momentul stanjenitor prin care a trecut Marea Britanie, joi, cand a admis ca americanii au utilizat insula Diego Garcia, din Oceanul Indian, pentru transferarea, in secret, a suspectilor de terorism. Oficialul roman sustine ca pilotii americani inregistreaza in mod constant zboruri false, sau nu le inregistreaza deloc, si se indreapta catre destinatii nedeclarate. De asemenea, spune el, avioane de transport Cargo C-130 si o alta aeronava americana vin din Irak in mod periodic intr-o zona restrictionata din apropierea pistei, pretinzand ca au probleme tehnice si raman sub paza mai mult timp, asteptand reparatii care nu au loc niciodata. Trei cladiri din zona militara a bazei sunt interzise accesului romanilor, dar sunt frecventate si controlate de americani. "Totul este aranjat si simulat sa arate ca o activitate normala. Credeti-ma ca este foarte neobisnuit", a declarat oficialul, care sustine ca are nevoie sa i se respecte anonimatul pentru a se proteja. "Daca esti la circa 50 m distanta, ai impresia ca sunt "pachete", afirma el. "Dar cred ca erau oameni (in avion) si cred ca erau bine infasurati", a mai spus oficialul roman.
Romania a respins aceste acuzatii, asigurand ca nu a gazduit niciodata centre de detentie secrete ale CIA si subliniind ca a invitat experti si jurnalisti sa viziteze siturile in cauza, aminteste AFP. Ieri, comandantul bazei aeriene Mihail Kogalniceanu, Adrian Vasile, a respins aceste acuzatii, asigurand ca nici un avion CIA nu a aterizat la aceasta baza. Si presedintele Traian Basescu a declarat, citat de Mediafax, ca nu are cunostinta despre presupusul schimb de "pachete" suspecte de la baza Mihail Kogalniceanu. Fostul consilier prezidential pentru securitate, Ioan Talpes, a declarat, de asemenea, ca nu stie despre nimic legat de asa ceva.
Luciana POP 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Precis ca informantul a fost...   de Jean.Valjean
Abureli..   de Pacuraras
Nimic nou. Lucrurile acestea erau cunoscute inainte de alegerile din 2004   de valentin vasilescu
Deci nu stie precis ?   de Tractoristu
A r h i v a
  Ofensiva turca in nordul Irakului    3 comentarii
  Cuba, alegeri cu final asteptat    4 comentarii
  Kazahstanul vrea sa lege Europa de China    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Falimentul lui Gigi Becali (3340 afisari)
 Scandalul Eurovision (3200 afisari)
 Moartea suspecta a unui ziarist (3199 afisari)
 Basescu i-a pus la punct pe autonomisti (2786 afisari)
 Romania in fata conflictului regional (2691 afisari)
 Fetita-sirena a trecut pe langa moarte de 150 de ori (5586 afisari)
 Scenariu pentru 2012: Rusia ocupata de Europa, SUA si China (5220 afisari)
 Tatal lui Hitler ar putea fi inmormantat la Bucuresti (2933 afisari)
 Tinutele vedetelor au avut un singur Oscar: eleganta rosie (2589 afisari)
 Culisele Oscarurilor: amanti, rivalitati si actrite insarcinate (2010 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00976 sec.