Ziua Logo
  Nr. 4166 de sambata, 23 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
10.000 de euro pentru Cozma
-- Curtea de Apel Bucuresti a respins ieri cererea fostului lider al minerilor prin care acesta solicita patru milioane de euro pentru perioada cat a stat in inchisoare dupa anularea decretului de gratiere
O zi de libertate
Miron Cozma a dat in judecata statul roman pe motiv ca a fost detinut ilegal 178 de zile, in perioada decembrie 2004 - iunie 2005, dupa ce a fost gratiat de Ion Iliescu.
In 16 decembrie 2004, in ultimele zile de mandat prezidential, Iliescu l-a gratiat pe "Luceafarul Huilei", pentru cei 18 ani de inchisoare la care acesta a fost condamnat. A fost emis Decretul de gratiere nr. 1164 din 16.12.2004 prin care au fost iertate de pedepsele cu inchisoarea 41 de persoane, printre care si Cozma. Acesta, ca si majoritatea persoanelor de pe lista cu gratiati, a fost pus imediat in libertate. Reactia opiniei publice a fost extrem de dura, astfel incat Ion Iliescu a emis un alt decret de revocare al celui anterior. Cozma a fost retinut, dupa numai 24 de ore de libertate, fiind reincarcerat.
Instanta bucuresteana a incheiat saptamana trecuta procesul lui Miron Cozma impotriva statului roman, in care acesta cerea despagubiri de patru milioane de euro pentru ca ar fi stat ilegal in detentie 178 de zile, ieri pronuntand decizia de respingere a solicitarii acestuia.
Decizia CAB poate fi atacata la Curtea Suprema. Prin respingerea apelului fostului lider al minerilor, acesta ramane cu suma de 10.000 de euro acordata de Tribunalul Bucuresti.
Cozma a dat in judecata statul roman pentru reincarcerarea sa, solicitand daune de patru milioane de euro despagubiri pentru perioada de inchisoare executata in urma anularii ordinului de gratiere semnat de Ion Iliescu in decembrie 2004. Ministerul de Finante a fost de acord ca instanta sa-i dea lui Cozma despagubiri, insa in nici un caz patru milioane de euro, aceasta suma fiind considerata prea mare. Procurorul a spus la randul sau ca este de acord ca instanta sa-i dea despagubiri fostului lider al minerilor, dar ca nu poate indica o suma exacta. Mai mult, procurorul de sedinta a tinut sa precizeze ca Miron Cozma nu a reusit sa depuna la dosar probe pentru dovedirea prejudiciului cerut. La jumatatea lunii aprilie a anului trecut, Tribunalul Bucuresti i-a dat castig de cauza lui Cozma, dispunand despagubirea acestuia cu 10.000 de euro. Decizia a fost atacata la Curtea de Apel Bucuresti, din cauza valorii despagubirilor considerata prea mica, apelul fiind insa respins ieri de instanta.
Miron Cozma a declarat, in urma cu o saptamana, ca Ion Iliescu a fost amenintat cu puscaria pentru a reveni asupra deciziei de gratiere a sa, fara sa precizeze insa cine a fost persoana care l-a amenintat pe fostul presedinte. In replica, Iliescu a precizat ca nu a primit amenintari atunci cand era sef de stat, pentru a renunta la gratierea fostului lider al minerilor.
Andrei GHICIUSCA 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Cozma teroristul si cu Voinea procurorul ,,frati de cruce"   de Ene Viorel
A r h i v a
  Amendamente CSM la Codul penal    
  Romani prin "adoptie"    3 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Cariera de exceptie ruinata de un set de poze porno (4682 afisari)
 Romania sub presiunea Kosovo (2797 afisari)
 Rusia ameninta cu forta militara (2644 afisari)
 Regina-mama Elena, "Dreapta a popoarelor" (2213 afisari)
 Retelele musulmane de informatii din Kosovo (2209 afisari)
 Guvernul Ungariei sprijina pretentiile autonomiste ale secuilor (2647 afisari)
 Pantofi cu toc fara toc la numai 4.000 de euro (2443 afisari)
 Cu plagiatul la Eurovision (2125 afisari)
 Nastase: Boc, un papagal cu cravata portocalie, ce repeta ce spunea Basescu acum patru ani (1792 afisari)
 Hitler picta tablouri cu Alba ca Zapada si cei sapte pitici (1708 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00943 sec.