Ziua Logo
  Nr. 4166 de sambata, 23 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Muzeu-fantoma pe site-ul Summit-ului NATO
Un nimic cu paza
Daca faceti o plimbare virtuala pe site-ul summit-ului NATO (www.summitbucharest.ro) care se va desfasura in aceasta primavara la Bucuresti (2-4 aprilie), veti descoperi ca, pentru cei care s-au ocupat de prezentarea atractiilor culturale ale Capitalei, prezentul este foarte flexibil.
La secTiunea "Arta si cultura", unde sunt prezentate muzeele bucurestene, este strecurat la un moment dat "Muzeul Ceramicii si Sticlei", a carui colectie ar fi adapostita de Palatul Stirbei de pe Calea Victoriei. Citam integral prezentarea de pe site: "Muzeul Ceramicii si Sticlei- Palatul Stirbei; Adresa: Calea Victoriei nr. 107; Tel: 315 43 94; Palatul Stirbei, care in prezent adaposteste Muzeul Ceramicii si Sticlei, a fost construit in anul 1835, in stil neoclasic, dupa planurile arhitectului francez Sanjouand. Cladirea este extrem de eleganta, avand si elemente arhitecturale grecesti. A apartinut o vreme si familiei princiare Barbu Stirbei, ca palat de ceremonii. Muzeul Ceramicii si Sticlei a fost inaugurat aici in 1985."
CA a fost inaugurat in 1985 este adevarat, dar nu incercati sa sunati la numarul de telefon de mai sus pentru ca nu va va raspunde nimeni. Muzeul a fost inchis acum aproximativ 15 ani. Iar daca cei care s-au ocupat de prezentarea muzeelor bucurestene pe site-ul mai sus mentionat s-ar fi deplasat la fata locului, Calea Victoriei, nr. 107, ar fi descoperit, intr-adevar, una dintre cele mai frumoase cladiri ale Bucurestiului, dar inchisa de mult vizitatorilor si aflata intr-o vizibila stare de degradare. Din discutia cu portarul ar fi aflat, cum am aflat si noi, ca muzeul nu mai este acolo de ani buni si ar fi vazut ca nu exista nici macar o placuta pe care sa scrie ca muzeul s-a inchis si intre ce ani a functionat in acea cladire.
Victime ale dezinformarii se infiinteaza aproape zilnic la poarta inchisa cu lant a cladirii, cautand un muzeu-fantoma. (Asta cu atat mai mult cu cat majoritatea site-urilor turistice ale Bucurestiului prezinta muzeul ca functionand in prezent). Iar cei mai multi dintre ei sunt straini, dupa cum ne-a spus paznicul cladirii. "Vine, face poze si pleaca. Si mai e astia mai batrani care vine si-mi spune: Domnule, pai cum era odata cladirea asta, ce frumos, ca era muzeu inauntru. Dar eu sincer va spun ca nu stiu. Eu sunt aici de mai bine de doi ani si nu stiu de nici un muzeu. De cand sunt eu aici n-a fost nici un muzeu. Inauntru e gol-golut. Si n-ai unde dom�le, e coscovit, uita-te si mata cum arata statuile alea. Asta trebuie daramat si facut altul. Ce sa mai faci cu el. Dar cica nu le da voie sa-l darame. Va zic eu ca te costa mai mult sa il refaci pe-asta decat sa-l darami si sa faci altul. Ca ati vazut ce repede se face acuma. E mai usor, materiale se gaseste, asta e o harabaie. Dar va spun sincer, mie-mi convine ca nu e muzeu. Mare raspundere n-am, e proprietate privata, si ce pazesc? Nimic..."
Cam aSa se prezinta situatia in Calea Victoriei, nr.107. Cladirea eleganta cu cariatide de teracota, construita in secolul al XIX-lea n-a avut un destin prea fericit. Ambele muzee care au functionat aici, unul de Etnografie, in anii 70, si cel al Ceramicii si Sticlei au parasit de mult cladirea, care a fost retrocedata fostilor proprietari, mostenitorii familiei. Lanturi la poarta, tencuiala cazuta, o curte plina cu gunoaie si cativa caini sunt toata "colectia" pe care cei curiosi o vor gasi la fata locului.
Si pentru ca tacamul sa fie complet, cei care au alcatuit pagina de prezentare a Bucurestiului pentru summit-ul NATO au mai strecurat un muzeu, de data aceasta aflat in renovare, Muzeul "Theodor Aman", in dreptul caruia se precizeaza chiar si orele de vizitare...
Monica ANDRONESCU 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Cum merg muzeele la Bucuresti   de roy
Ce bine   de Giorgi_Buj
A r h i v a
  Julien Green, moralistul    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Cariera de exceptie ruinata de un set de poze porno (4682 afisari)
 Romania sub presiunea Kosovo (2797 afisari)
 Rusia ameninta cu forta militara (2644 afisari)
 Regina-mama Elena, "Dreapta a popoarelor" (2213 afisari)
 Retelele musulmane de informatii din Kosovo (2209 afisari)
 Guvernul Ungariei sprijina pretentiile autonomiste ale secuilor (2647 afisari)
 Pantofi cu toc fara toc la numai 4.000 de euro (2443 afisari)
 Cu plagiatul la Eurovision (2125 afisari)
 Nastase: Boc, un papagal cu cravata portocalie, ce repeta ce spunea Basescu acum patru ani (1792 afisari)
 Hitler picta tablouri cu Alba ca Zapada si cei sapte pitici (1708 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01140 sec.