Ziua Logo
  Nr. 4165 de vineri, 22 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Guvernul cu taxa inversa
-- Dupa ce si-a pus lumea in cap impozitand cadourile de 1 iunie, 8 martie, porcul de Craciun si mielul de Pasti, ministrul Pacuraru a anuntat ieri ca prevederile contradictorii vor fi eliminate
Ordinul ministrului Muncii privind extinderea bazei de calcul pentru asigurarile sociale va fi modificat, urmand sa fie exceptate o serie de venituri salariale si materiale. Ministrul Paul Pacurau a anuntat ca prevederile, din Ordinul 92/2008, care sunt controversate vor fi eliminate, precizand ca reprezentantii Camerei Deputatilor au eliminat deja o categorie de venituri (sumele primite in baza unor conventiile civile) din Ordonanta 91/2007.
Pacuraru a promis ca va emite un nou ordin in care vor fi exceptate de la calculul contributiei asigurarilor sociale cadourile in bani oferite in beneficiul copiilor minori ai angajatilor cu ocazia Pastelui, zilei de 1 Iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor de 8 Martie sau cu alte ocazii. De asemenea, nu se vor datora contributii pentru sumele primite in baza unor conventii civile de prestari de servicii sau contracte de colaborare. Pacuraru a mai declarat ca vor fi scutite si unele venituri in natura, respectiv utilizarea oricarui bun, contravaloarea chiriei sau a unei parti din aceasta si utilitatile suportate de catre angajator, cazare, hrana, imbracaminte, personal pentru munci casnice, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit sau la un pret mai mic decat pretul pietei etc.
Pacuraru a afirmat ca a inclus la calculul contributiei la asigurari aceste prevederi deoarece sunt prevazute si in Codul Fiscal la categoria de venituri salariale brute. "Nu au fost inventate sume noi sau prevederi noi. Multe dintre prevederile Codului fiscal, desi exista, nu se aplica. Avem un CF, insa nu-l vede nimeni. Noi ne-am facut datoria, singura vina pe care o avem tine de rigurozitatea cu care am incercat sa aplicam Codul fiscal a explicat ministrul. Inclusiv cadourile in bani oferite cu diferite ocazii sunt mentionate de CF, insa ne facem ca nu stim", a declarat Pacuraru. El a explicat ca aceste prevederi ar putea fi din nou in vigoare atunci cand Codul Fiscal se va aplica cu rigoare in Romania.
Ministrul Pacuraru se lauda ieri ca datorita extinderii bazei de calcul "au fost incasari mult mai mari la bugetul asigurarilor sociale, s-a reusit sa se creeze resursele financiare necesare majorarii pensiilor si am putut devansa majorarea cu doua luni". Insa, anul trecut, la prezentarea proiectului de lege pentru majorarea pensiilor, initiat si sustinut de PNL si PSD, guvernul a sutinut ca resursele majorarii pensiilor vor fi asigurate de cresterea economica, avansul salariilor, numarul mai mare de salariati, imbunatatirea incasarilor bugetare si unele transferuri din bugetul de stat la bugetul asigurarilor sociale. Nicaieri nu se amintea ca vor fi platite biruri mai mari la bugetul asigurarilor de stat. "Guvernul isi reafirma pozitia potrivit careia exista resursele necesare majorarii pensiilor in anul 2008 cu 43% - ca o consecinta a dezvoltarii economice - precum si conditiile ca pana in anul 2013 aceasta majorare sa fie sustenabila", se arata intr-o scrisoare adresata presedinteului Basescu, semnata de ministrii Muncii si cel al Finantelor, Paul Pacuraru si Varujan Vosganian. Mai trebuie sa precizam ca pe marginea acestui proiect de majorare a pensiilor s-a discutat foarte mult, inclusiv Basescu avand mari dubii in ceea ce priveste capacitatea bugetului asigurarilor sociale de a sustine pe termen lung aceste majorari, fara sa fie nevoie de o impovarare mai mare a angajatiilor si angajatorilor.
"Ordin de rea-credinta"
Explicatia ministrului Pacuraru ca nu a vrut decat sa urmareasca prevederile CF (incluzand cadourile de Craciun, de 1 Iunie, 8 Martie) este contrazisa de Gheorghe Barbu, presedintele Comisiei de Munca a Camerei Deputatilor. "In Ordonanta 91/2007 care a extins baza de calcul pentru angajatori puteau fi mentionate foarte simplu care sunt veniturile exceptate de la calculul contributiei asigurarilor sociale. Exista in Ordonanta un articol care precizeaza asupra caror sume nu se datoreaza contributie de asigurari sociale. Daca a putut preciza ca sunt exceptate diurnele de deplasare si de delegare, participarea salariatilor la profit, prestatiile suportate din bugetul asigurarilor sociale de stat, ministrul Muncii ar fi putut sa prevada si ca vor fi scutite o serie de venituri in natura, cadourile in bani oferite in beneficiul copiilor minori ai angajatilor etc".
Pacuraru a explicat ca Ordinul ministrului din 8 februarie a aparut in urma incercarii de a identifica in Codul fiscal, pe baza definitiilor din lege, venituri care pot fi baza pentru contributie, pentru a putea fi aplicata corect Legea 250/2007. Mai exact, prin Legea 250/2007 se modifica Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii, se stabileau majorarile pensiilor din 2008 si din 2009 si se extindea baza de calcul a contributiilor pentru angajati. Ordonanta 91/2007, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2008, venea sa corecteze o greseala a legii extinzand baza de calcul a contributiei la sistemul de asigurari sociale pentru angajatori. Astfel, in 2008 angajatorii au cerut sa li se explice sintagma "venit brut realizat" din OUG 91 si astfel a aparut controversatul Ordin al ministrului Muncii.
Incurcaturile provocate de lege si ordonanta
"Toate veniturile cu caracter salarial care nu se suporta din fondul de salarii, sunt si ele supuse contributiei de asigurari sociale. Ordonanta a modificat baza de impozitare in sensul ca la fondul de salarii clasic, la sporurile care erau supuse contributiei, s-au adaugat toate celelalte venituri care pana acum nu erau impozitate - prime, stimulente, sporuri sau orice venit cu caracter salarial care nu era pana atunci impozitat", afirma miercuri Pacuraru.
"Asta a facut ca la nivelul casei de pensii, odata cu aplicarea acestui act normativ, sa se creeze resursele financiare necesare platii majorarii pensiilor", adauga ministrul. Insa ordonanta la care face referire Pacuraru a intrat in vigoare abia la 1 ianuarie si nu a avut influenta asupra incasarilor bugetului de asigurari sociale, asa cum avea impresia ministrul Muncii. In plus, veniturile suplimentare au fost incasate doar din buzunarele angajatilor, baza de calcul fiind largita din august odata cu aplicarea Legii 250. Daca angajatorii au fost rigurosi si au calculat contributiile asupra tuturor sumelor prevazute de CF, asa cum ar fi vrut ministrul Muncii, potrivit reprezentantilor Casei Nationale de Pensii, vor trebui trebui sa-si refaca calculele si sa-si regularizeze conturile cu bugetul asigurarilor. O alta problema este aceea ca, pentru cinci luni, angajatorii au avut o baza de calcul diferita fata de cea a angajatilor, ceea ce va crea, pentru cele cinci luni ale anului 2007, dificultati in calculul punctajului de pensie al angajatului.
Povara viitorului Cabinet
Guvernul PNL a stabilit ca la sfarsitul anului 2008, mai precis, incepand cu 1 decembrie 2008, contributiile angajatorilor la bugetul asigurarilor sociale vor fi reduse de la 19% la 17,5%, fapt ce pune sub semnul intrebarii capacitatea bugetului asigurarilor sociale de a sustine majorarile pensiilor.
"Nu poate fi sustinuta si cresterea atat de mare a pensiilor si o diminuare a contributiilor la bugetul asigurarilor sociale. Trebuie sa luam in calcul ca si contributiile angajatilor se vor diminua cu 0,5 puncte procentuale anual pentru a fi transferate pilonului II de pensii. Mai mult, in acest an au fost luate deja doua puncte procentuale din contributia angajatilor", ne-a declarat Gheorghe Barbu, fostul ministru al Muncii. Intrebat daca viitorul Guvern va gasi resurse in 2009 pentru sustinerea pensiilor, Pacuraru a afirmat ca "va depinde de politica acelui Guvern si daca va considera ca pensiile sunt o prioritate". El a recunoscut ca in 2009 "va fi nevoie de transfer de la bugetul de stat pentru sustinerea bugetului de asigurari sociale". Precizam ca prin Legea 250 "valoarea punctului de pensie, nu poate fi mai mica de 37,5% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, incepand cu 1 ianuarie 2008, respectiv de 45% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, incepand cu 1 ianuarie 2009". Majorate cu doua luni mai devreme, pensia medie a crescut din noiembrie cu 40% fata de valoarea inregistrata in 2007.
Pagina realizata de Corina SCARLAT 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Sunteti mici copii....   de Ratacitul
painea e scumpa, circul e gratis   de betty boop
A r h i v a
  La Piovra inhata Romania    7 comentarii
  Mesagerul    7 comentarii
  Un milion de protestatari la Belgrad pentru Kosovo    59 comentarii
  PNL prefera Nastase    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 La Piovra inhata Romania (2487 afisari)
 Operatii estetice extreme (1682 afisari)
 Razboi intre greii modei (1593 afisari)
 Moartea baroniadei. Baronii se intorc (1511 afisari)
 Kosovo si interesul national (1453 afisari)
 Ricky Martin de nerecunoscut (2408 afisari)
 Semne obscene marca Ceausescu (1960 afisari)
 Surprins cand abuza sexual... o vaca gestanta (1897 afisari)
 Adrian Nastase, "cantecul de lebada" al "papagalului" Geoana (1658 afisari)
 ULTIMA ORA: Fiul vitreg al Elenei Udrea, implicat intr-un grav accident rutier (1633 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01417 sec.