Ziua Logo
  Nr. 4165 de vineri, 22 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Satelitul minge de foc
-- SUA au ignorat criticile exprimate de Rusia si China si au lansat, ieri, o racheta pentru a-si distruge satelitul de spionaj aflat in deriva. Desi Pentagonul s-a grabit sa anunte succesul misiunii, rezultatul exact al acesteia va fi disponibil abia astazi
Marina SUA a lansat, ieri, de pe nava de razboi USS Lake Erie, aflata in Oceanul Pacific, o racheta SM 3 modificata pentru a distruge satelitul de spionaj aflat in deriva, ce orbita la 220 de kilometri deasupra Pamantului.
"O retea de senzori terestri, aerieni, marini si spatiali confirma ca armata SUA a interceptat un satelit al Oficiului national de Recunoastere (NRO), care nu mai functiona si se afla pe orbitele finale, inainte de a intra in atmosfera", a anuntat Pentagonul, potrivit Mediafax, precizand ca rezultatul misiunii, al carei scop anuntat a fost prevenirea combustibilului toxic - hidrazina - din rezervorul corpului ceresc sa ajunga pe Pamant, "ar trebui sa fie disponibil in decurs de 24 de ore". "Din cauza altitudinii relativ scazute a satelitului la momentul impactului, fragmente desprinse din el vor incepe sa intre in atmosfera imediat", au adaugat oficialii americani, cu mentiunea ca reziduurile "vor arde in decurs de 24-48 de ore de la intrarea in atmosfera, iar restul ar urma sa cada in decurs de 40 de zile". "Pana acum, nu am observat nimic mai mare decat o minge de fotbal", a declarat generalul James Cartwright, adjunctul comandantului Statului Major Interarme al Armatei americane. "Exista un nivel ridicat de certitudine ca am atins rezervorul de combustibil al satelitului, dar inca nu putem fi siguri de asta", a adaugat oficialul american.
Obiectiile Chinei si Rusiei
Operatiunea anuntata cu surle si trambite de americani, saptamana trecuta, a provocat criticile Chinei si ale Rusiei. Autoritatile de la Beijing, care anul trecut erau puse la zid de SUA pentru ca au distrus, in acelasi mod, un satelit meteorologic, au cerut acum Statelor Unite informatii suplimentare despre misiunea de ieri, transmite BBC.
Oficialii chinezi au solicitat americanilor sa ofere comunitatii internationale informatiile necesare si date relevante legate de operatiunea de ieri, cat se poate de curand. La randul sau, Rusia a afirmat ca distrugerea satelitului spion nu este altceva decat o operatiune de acoperire a unui test anti-satelit din cadrul programului american de aparare anti-racheta. In acelasi timp, numerosi experti au apreciat ca distrugerea satelitului problema reprezinta, de fapt, o reactie a SUA, la demersul similar al Chinei din 2006. Oficialii americani au negat insa faptul ca operatiunea de ieri ar constitui o astfel de replica la adresa Chinei, fapt care a provocat deja temeri privind o noua cursa a armelor spatiale. Totodata, Statele Unite au negat si acuzatiile conform carora doresc prin distrugerea satelitului spion sa previna ca unele componente ale satelitului spion sa cada in mainile unor puteri straine inamice. Washingtonul a respins in repetate randuri propunerea ruso-chineza privind o interdictie la nivel global a armelor spatiale, intrucat acest lucru nu ar mai permite americanilor sa instaleze un interceptor anti-racheta in Republica Ceha si in Polonia.
Alexandru COMAN 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Satelitul minge de foc Rusia, China-USA interceptarea spatialelor arme in Cehia si Polonia   de Atamild
Ei bine puilor e vorba despre ALTCEVA !!!!!   de Ghita Bizonu'
si cu "treaba"asta lumea a primit un mensaj;   de fericire
China a facut altceva   de Tractoristu
Diferenta   de indel
Ultima noutate   de Crusader
Foarte bine   de vlad_tzepesch
A r h i v a
  Du-te-vino ex-sovietic    1 comentariu
  Gazprom pune mana pe Moldovagaz    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 La Piovra inhata Romania (2487 afisari)
 Operatii estetice extreme (1682 afisari)
 Razboi intre greii modei (1593 afisari)
 Moartea baroniadei. Baronii se intorc (1511 afisari)
 Kosovo si interesul national (1453 afisari)
 Ricky Martin de nerecunoscut (2408 afisari)
 Semne obscene marca Ceausescu (1960 afisari)
 Surprins cand abuza sexual... o vaca gestanta (1897 afisari)
 Adrian Nastase, "cantecul de lebada" al "papagalului" Geoana (1658 afisari)
 ULTIMA ORA: Fiul vitreg al Elenei Udrea, implicat intr-un grav accident rutier (1633 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01276 sec.