Ziua Logo
  Nr. 4165 de vineri, 22 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Justitia chemata la Guvern
-- Tariceanu si-a asumat rolul de coordonator al relatiilor Parchetelor, CSM si ANI cu UE
Seful Executivului i-a atentionat pe responsabilii din Justitie sa respecte termenele si sa rezolve problemele semnalate de Comisia Europeana, invocand faptul ca Guvernul este facut responsabil pentru deficiente. La discutiile de ieri, de la Palatul Victoria, au fost chemati: presedintele CSM, procurorul general al Romaniei, seful DNA, presedintele Instantei Supreme, vicepresedintele ANI, fostul si actualul ministru de Justitie. Dintre acestia, doar ministrul Justitiei ii este subordonat premierului.
"Lucrurile stau foarte simplu: interlocutorul roman pentru Comisia Europeana este Guvernul, si noi suntem tinuti responsabili de toate cand, in realitate, stiti foarte bine ca lucrurile nu stau chiar asa, deoarece exista un cadru administrativ. Aceasta reuniune este dedicata modului in care noi colaboram pentru a reusi sa indeplinim conditionalitatile pe care le avem si pentru a reusi in final sa incheiem acest mecanism european de cooperare si verificare", le-a spus Tariceanu participantilor la intalnire, conform Mediafax. El a aratat ca o justitie solida, independenta si credibila necesita un proces de reforma. "Suntem o tara membra UE si cred ca ar trebui sa existe capacitatea interna, politica si institutionala ca aceste reforme si modificari sa le putem face singuri, sa nu existe cineva care sa ne arate drumul cel bun. Vreau sa va spun ca, in acest sens, am o oarecare experienta, pentru ca in 2005, cand am preluat mandatul de prim-ministru, Romania era tot condusa de Fondul Monetar International si Banca Mondiala, dar le-am demonstrat ca putem sa facem aceste lucruri si singuri. Ca tara europeana, cred ca trebuie sa ne mentinem aceasta responsabilitate", a spus Tariceanu.
Afacerile Europene
Guvernul a decis, prin Hotararea 112 din 30 ianuarie 2008, infiintarea Consiliului pentru Afaceri Europene, organism care are ca atributii pregatirea, formularea si adoptarea pozitiei Romaniei in cadrul Consiliului Uniunii Europene si institutiilor subordonate acestuia. In articolul 2 al Hotararii se arata ca de coordonarea procesului de adoptare a deciziilor in ceea ce priveste afacerile europene se ocupa Guvernul si Consiliul pentru Afaceri Europene, fiind excluse Presedintia si Parlamentul. La lucrarile Consiliului pot participa si reprezentanti ai structurilor asociative ale administratiei locale. Doar unele din hotararile adoptate se trimit Parlamentului care poate sa-si exprime un punct de vedere.
Surpriza Monicai Macovei
In iunie 2005, la cateva luni dupa arestarea si eliberarea liberalului Dinu Patriciu, premierul Tariceanu a chemat-o in cabinetul sau pe Monica Macovei, ministru al Justitiei la acea vreme.
Spre surpriza acesteia, la intalnire era prezent si omul de afaceri liberal, desi ministrul nu fusese informat de acest fapt. Motivand invitatia lui Macovei la intalnirea cu Patriciu, premierul a sustinut ca "este bine" ca ministrul Justitiei sa afle direct de la presedintele Rompetrol despre intentia de a da in judecata statul roman. Tariceanu a negat ca scopul intrevederii s-ar fi dorit a fi o presiune la adresa lui Macovei vizavi de cercetarea lui Patriciu.
Anca HRIBAN 
A r h i v a
  Ratoi trage la mal    
  CNCD in pericol de desfiintare    2 comentarii
  Basescu si Tariceanu, la raport    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 La Piovra inhata Romania (2487 afisari)
 Operatii estetice extreme (1682 afisari)
 Razboi intre greii modei (1593 afisari)
 Moartea baroniadei. Baronii se intorc (1511 afisari)
 Kosovo si interesul national (1453 afisari)
 Ricky Martin de nerecunoscut (2408 afisari)
 Semne obscene marca Ceausescu (1960 afisari)
 Surprins cand abuza sexual... o vaca gestanta (1897 afisari)
 Adrian Nastase, "cantecul de lebada" al "papagalului" Geoana (1658 afisari)
 ULTIMA ORA: Fiul vitreg al Elenei Udrea, implicat intr-un grav accident rutier (1633 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00875 sec.