Ziua Logo
  Nr. 4165 de vineri, 22 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Kosovo si interesul national
Zoe PETRE 
-- Agitatia pe tema Kosovo s-a calmat in presa internationala, preocupata acum de succesiunea lui Castro si de criza creditelor ipotecare. La noi, ea persista, fara ca o dezbatere pe tema viitorului apropiat sa se contureze.
Emfaza descinsA direct din retorica lui Farfuridi cu care toti se suspecteaza reciproc de tradarea unui interes national pe care nimeni nu se oboseste sa-l defineasca inflameaza spiritele.
PAnA Si dl. Iliescu s-a molipsit de la succesorul sau, folosind vorbe grele, ca "scarnavie", impotriva Uniunii Europene - deci si a noastra, care suntem la fel de UE ca si orice alt stat membru. Abia acum intelegem pe deplin ce s-ar fi intamplat in 1999 daca dl. Iliescu ar fi putut decide atunci cum il indemna inima.
Am o senzaTie ciudatA de deja vu cand constat ca si mediile politice, si cele de informare, dau dovada de aceeasi partinire - rareori inocenta - cand se inflacareaza in favoarea Serbiei, dar uita sa vorbeasca de greaua responsabilitate a nationalistilor sarbi din clica Milosevici pentru secesiunea kosovara. Asta nu anuleaza raspunderea UCK, dar e parte dintr-un diptic tragic de care prea putini vor sa-si aduca aminte. De pilda, nu ma bucur sa-l aud pe reprezentantul sarbilor din Romania in Parlament declarand ca D-sa este si ramane neconditionat fidel fata de Serbia si de interesul national al Serbiei. Va rog sa va imaginati ce furtuni ar fi starnit o declaratie simetrica a oricarui parlamentar UDMR. Si asa, in clipa in care dl. Marko a formulat o opinie separata, dl. Funar voia mintenas sa-l aresteze.
PAnA Si PreSedintele BAsescu ne indeamna la calm. Dar, in goana dupa voturi sau dupa rating (nu vad prea clar deosebirea dintre o goana si cealalta), nimeni - nici macar Domnia Sa, cand se jura ca Romania nu va recunoaste niciodata independenta Kosovo, sau cand face presiuni pentru a precipita caderea Guvernului - nu vrea sa se calmeze. Cu exceptia concetatenilor nostri secui, care au tratat cu o sanatoasa indiferenta incercarile politicianiste de a le instrumenta aspiratiile.
Am scris Si In "Ziua", si in alte publicatii, ca independenta Kosovo nu e o solutie, si cu atat mai putin o solutie buna, nici pentru Balcanii de Vest, nici pentru securitatea europeana in genere. Persist in a o considera o grava eroare, datorata mai ales modului simplist si distant in care judeca starea de fapt cancelariile occidentale. Iar diplomatia noastra, fie ea oficiala sau informala, nu a stiut, nu a vrut sau nu a putut sa-si convinga aliatii sa renunte la cliseele maniheiste cu care opereaza. Dar acum, ca sa zic asa, laptele s-a branzit, si ne pierdem vremea plangandu-l. Sa-l lasam pe venerabilul domn Iliescu sa-si descarce frustrarile de unul singur, si sa privim inainte mai inteligent decat am facut-o pana ieri.
In viziunea mea, interesul national al Romaniei este acela de a progresa ca stat democratic si ca societate libera si prospera, in interiorul unei Aliante atlantice functionale, care sa-i sustina securitatea si integritatea, si in interiorul unei Uniuni Europene clar articulate si viabile. Acest interes major are nevoie neaparat si de o vecinatate stabila si cat mai cordiala. Acelasi interes ne impune deci sa facem tot ce omeneste este posibil pentru ca samanta de vrajba pe care a sadit-o independenta Kosovo sa nu rodeasca.
Kosovo independent rAmAne o eroare, dar nu vad, in afara unui razboi mondial, vreo cale pentru a reveni la statu quo ante. Pornind de aici, cred ca e bine sa fim prietenii Serbiei, dar ar fi foarte rau sa devenim dusmanii Kosovo. Nu recunoastem Kosovo: prea bine, dar sa nu participam la competitia masurilor de retorsiune. Tot incercand sa izolam pe altii, riscam sa ne izolam pe noi insine. Nu e bine sa copiem vocabularul Kremlinului - in absenta unei constitutii universale, independenta Kosovo nu e "ilegala", iar Carta ONU nu favorizeaza, dar nici nu interzice in mod absolut secesiunea. Cat despre moralitate, sa-l lasam pe presedintele Putin sa o judece, e un expert.
 Comentarii: 21 Afiseaza toate comentariile  
efectul de bumerang sau domino sau cine prefera politica strutzului   de nellu
Inalta si joasa administratie   de BeDeii vechi si NOI
TREBUIE SA RECUNOASTEM! Dupa ce is umplut de banet pe caraghiosi, USA se lasa cumparata   de cercetas
Filozofule...! Nu abservi principalul tel: distrugerea ONU!!!   de BeDeii vechi si NOI
corect se scrie Cosovo cu C de la   de cercetas
Pia daca e vorba de interes national sa nu uitam CA TOTI SI-LURMARESC PE AL LOR !!!   de Ghita Bizonu'
POLITICA EXTERNA   de Nituc
Interesul national nu e ceea ce pare a fi   de sandutza
Sa fim prieteni cu sarbii, dar nu dusmanii kosovarilor   de balota
completare...   de BeDeii vechi si NOI
Demonstrati pt. frustrati!   de alex dalaion
SE MISCA FORTA DIN UMBRA ?   de saccsiv
Parca de Kosovo ne doare pe noi romanii'n pai'spe!   de giculuca
KSVO si problemele de familie    de BeDeii vechi si NOI
Agitatia pe tema Kosovo s-a calmat ???   de georgems
Pana una-alta ...   de Liviu2002j
Asta da logica!   de Tudor190
ONU vs. NWO   de vlad_tzepesch
Corect.   de JohnGreen1
Exista o cale de iesire din situatie - non-violenta    de Socrate
In ultimii exact 100 de ani, nu s-a invatat nimic din istorie.   de Zenn
A r h i v a
  Moartea baroniadei. Baronii se intorc    4 comentarii
  Morala si stil    2008-02-15
  A fost sau n-a fost?    2008-02-09
  Arabica sau nechezol    2008-02-01
  Politica si delicatese    2008-01-25
  Nume de cod: Profesorul    2008-01-18
 Top afisari / comentarii 
 La Piovra inhata Romania (2487 afisari)
 Operatii estetice extreme (1682 afisari)
 Razboi intre greii modei (1593 afisari)
 Moartea baroniadei. Baronii se intorc (1511 afisari)
 Kosovo si interesul national (1453 afisari)
 Ricky Martin de nerecunoscut (2408 afisari)
 Semne obscene marca Ceausescu (1960 afisari)
 Surprins cand abuza sexual... o vaca gestanta (1897 afisari)
 Adrian Nastase, "cantecul de lebada" al "papagalului" Geoana (1658 afisari)
 ULTIMA ORA: Fiul vitreg al Elenei Udrea, implicat intr-un grav accident rutier (1633 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.13285 sec.