Ziua Logo
  Nr. 4164 de joi, 21 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Adio, Patria
-- Cinematograful din inima Capitalei isi traieste ultimele clipe inainte de a fi demolat pentru a face loc unui complex de locuinte de lux * Ministrul Iorgulescu si RomaniaFilm pregatesc instrainarea altor 30 de cinematografe in actiunea "Marele Jaf"
Continuam dezvaluirile despre "Marele jaf" al cinematografelor din patrimoniul Regiei Autonome a Distributiei si Exploatarii Filmului "Romania Film" (RADEF).
In urma cu o saptamana, aratam cum sute de spatii in care functionau sali de cinema au primit alte destinatii, de la cazinouri pana la sedii ale unor firme. A doua zi, ni s-a trimis la redactie un drept la replica din partea Ministerului Culturii si Cultelor in care se preciza ca ministrul Adrian Iorgulescu nu este responsabil de starea dezastruoasa si instrainarea cinematografelor. Lucrurile nu stau insa intocmai. Si rezultatele incep sa se vada. Una dintre cele mai vanate sali de cinema este "Patria", situata intr-un bloc din centrul Capitalei marcat cu "bulina rosie", din cauza riscului ridicat de prabusire in cazul unui cutremur. Acest spatiu reprezinta o prada imobiliara de aproximativ 30 de milioane de Euro, desi valoarea contabila de patrimoniu este de doar 1.230 de RON.
In martie-aprilie 2008, "Patria" va fi in reexpertiza si, cel mai probabil, specialistii vor indica daramarea cladirii. Fostul director general al RADEF, Mihai Tintea, ne-a spus ca, in 2006, a fost contactat de catre cei de la Institutul Proiect Bucuresti, castigatorul licitatiei pentru consolidarea cinematografului "Patria". RADEF ii revenea 34% din valoarea cheltuielilor pentru consolidarea intregii cladiri. Tintea a discutat cu cei de la Proiect Bucuresti sa transforme "Patria" intr-un mini-mall dotat cu mai multe sali de cinema si bistrouri. Pentru acest proiect, fostul director general al RADEF a luat acceptul secretarului de stat la MCC din acea perioada, Ioan Onisei. Desi aproape toate detaliile fusesera stabilite, inclusiv ca sursa de finantare pentru mini-mall-ul "Patria" sa fie un parteneriat public-privat, pana la urma proiectul a murit. In prezent, circula mai multe zvonuri potrivit carora pe locului cladirii urmeaza sa se construiasca un complex imobiliar ultramodern de 20 de etaje. "Am auzit si eu o serie de zvonuri cum ca la cinema Patria o sa se faca un complex imobiliar, dar nu stiu nimic mai mult", ne-a precizat si Mihai Tintea, cel care urmeaza sa fie repus in functia de director general al RADEF dupa ce a castigat procesul.
"Nu e treaba MCC"
In episodul trecut am dezvaluit ca numai Iorgulescu a dat gratuit 17 cinematografe catre autoritatile locale.
Ulterior, Biroul de presa al MCC ne-a corectat spunandu-ne ca de fapt au fost predate 18 si nu 17 sali de cinema. "Conform H.G. 1792/2006, au fost date 18 sali, conform anexei la hotarare, din care s-au predat efectiv 16 sali, mai putin salile Republica din Cluj si Victoria din Covasna", preciza MCC. Dintre acestea, isi mai pastreaza domeniul initial de activitate "doar sala Republica din Cluj, care nu a fost predata". Instrainarea cinematografelor va continua si in 2008. Ministerul Culturii si Cultelor se pregateste sa dea catre primarii, tot cu titlu gratuit, alte 30 - 31 de sali de cinema. Lucru recunoscut chiar de catre Ministerul Culturii si Cultelor intr-un raspuns acordat ZIUA.
Grav este ca in acest moment, nici la MCC, nici la RADEF nu exista un departament care sa urmareasca daca cinematografele isi pastreaza sau nu domeniul de activitate. Raspunsul MCC este edificator pentru felul in care se comporta un proprietar, reprezentant al statului roman: "Este treaba celor care au preluat cinematografele sa respecte legea si a persoanelor interesate sa sesizeze eventualele incalcari ale acesteia. Pe de alta parte, nici unele dintre cinematografele apartinand RADEF si inchiriate sau ramase in patrimoniu nu si-au pastrat domeniul de activitate. Se vede insa ca sindicatul de la RADEF este mai putin preocupat de soarta acestora".
Primaria vrea "Corso"
Printre autoritatile locale care doresc spatiile RADEF se numara si Primaria Capitalei.
Astfel, vicepremierul Razvan Murgeanu, in numele institutiei pe care o conduce, a trimis scrisori oficiale atat la RADEF, cat si la Ministerul Culturii si Cultelor pentru a prelua, cu titlu gratuit, cinema "Corso", a carui valoare de inventar este de 9500 RON. Murgeanu a mentionat in solicitarea trimisa catre MCC ca vrea sa faca la "Corso" un "centru multicultural pentru activitati culturale si artistice". O motivatie care, curios, apare pentru inca alte cateva sali de cinema din Bucuresti cerute de la RADEF. Viceprimarul ne-a asigurat ca nu doreste schimbarea destinatiei acestor sali, asa cum s-a intamplat in alte cazuri. "Mai demult am facut aceasta cerere. Pana la urma, nu s-a mai facut nimic. A fost o discutie, la un moment dat, despre cinematografele care stateau sa cada, sa le luam si sa vedem ce facem cu ele ca aveam bani sa le consolidam. Pana la urma nu s-a mai facut nimic. Sincer sa fiu nu s-a mai facut nimic pentru ca trebuia initiata o hotarare de Consiliu Local si nu s-a mai initiat. Eu am vrut sa le reabilitez si sa le repun in functiune. Vad ca nimeni nu a fost interesat, asta e, eu am vrut s-o fac. Vroiam sa le refac si sa le redau circuitului de filme, sa fac niste multiplexuri, sa bag niste bani in ele. Nu vroiam sa fac un cinematograf de ala cu proiectie vechi. Imi pare rau. Cred ca totusi cinematografele sunt o sursa de cultura inca!", ne-a declarat Razvan Murgeanu.
Ministrului Iorgulescu nu i-a pasat de legi
Ministrul Iorgulescu a contribuit din plin la dezastrul RADEF si prin refuzul vehement de a transforma regia in societate pe actiuni. Liberalul a ignorat un proiect de Hotarare de Guvern din 2006, redactat de fostul secretar de stat al MCC, Ioan Onisei, si de fostul director general al RADEF, Mihail Tintea.
Documentul prevedea transformarea regiei in societate pe actiuni si norme de vanzare a salilor de cinema. De asemenea, trebuie spus ca nici Legea nr. 577 din 14 decembrie 2004, ce prevedea transformarea RADEF in societate pe actiuni, nu a mai fost pusa in aplicare dupa cele 45 de zile legale pentru ca, intre timp, conducerea PSD a Ministerului Culturii fusese schimbata de Mona Musca.
Interesant este ca transformarea RADEF in societate pe actiuni este una dintre masurile cerute de catre Autoritatea de Control a Guvernului in Raportul din 2006 privind marile nereguli de la RADEF. "Prevederile proiectului de hotarare de Guvern trebuie sa faca referire stricta la transformarea regiei in societate comerciala, urmand ca privatizarea acesteia sa se faca de catre institutia cu atributii in domeniul privatizarii, respectiv de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului", se precizeaza in Raportul Autoritatii de Control a Guvernului.
Pagina realizata de Dan Mircea CIPARIU 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Mare rusine!   de Polina
Unde-i lege nu-i tocmeala!   de Olga Khan
A r h i v a
  DNA la cimitir    11 comentarii
  Guvernul Taxareanu    9 comentarii
  Serbia ridica poporul    4 comentarii
  Eurociobani in Fagaras    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Un iepuras scos din basca (3772 afisari)
 DNA la cimitir (3360 afisari)
 Serbia ridica poporul (1425 afisari)
 Apare rivalul lui Raul Castro (1398 afisari)
 Scandal Primaria Brasov -ANS (1351 afisari)
 Lui Demi Moore ii cade fata (3326 afisari)
 ULTIMA ORA: A luat foc Belgradul (2434 afisari)
 ULTIMA ORA: Rusia felicita Romania pentru ca nu a recunoscut independenta Kosovo (2177 afisari)
 Mutu acuzat in Italia! (2102 afisari)
 SUA: O femeie a fost batuta cu bestialitate de un politist (1926 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01455 sec.