Ziua Logo
  Nr. 4164 de joi, 21 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Sport
Scandal Primaria Brasov -ANS
-- Terenurile pe care se afla stadionul, patinoarul si Hotelul Caraiman din incinta CSN Poiana Brasov au fost castigate de fostii proprietari
Avalansa retrocedarilor de terenuri loveste din plin sportul romanesc de mai multi ani, numeroase baze sportive fiind vizate prin sute de actiuni depuse la instantele de judecata din intreaga tara de fostii proprietari. Cap de lista la acest capitol a ajuns Complexul Sportiv National Poiana Brasov (CSNPB), situat in cea mai renumita statiune montana, care poate pierde prin sentinte definitive o suprafata de peste trei hectare. Asta, in cazul in care ANS si Primaria Brasov nu gasesc o solutie urgenta de despagubire a proprietarilor de drept.
Dornici sa-si recupereze pamanturile, vechii proprietari sau mostenitorii acestora au declansat o batalie juridica in baza Legii 10/2001 impotriva Primariei si Prefecturii Brasov pentru terenuri aflate in incinta CSNPB. Teoretic, in momentul de fata, singurul teren nerevendicat din incinta CSNPB, de 10.438 mp, este cel pe care se afla Hotelul Olimpic, conform extraselor de Carte Funciara, in vreme ce restul suprafetei de 41.000 mp a fost castigat sau face obiectul unor dosare aflate pe rol in instantele de judecata. Lipsa unui registru al bazelor din patrimoniul sportului, cat si lipsa de comunicare si colaborare dintre administratiile locale si forul conducator al sportului, au facut ca diverse baze sa dispara dupa decembrie '89. In cazul CSNPB, procesele de revendicare a terenurilor au continuat firesc in favoarea fostilor proprietari, care si-au castigat drepturile prin sentinte definitive si irevocabile, numai ca, actualii administratori ai celei mai moderne baze sportive din tara, CSNPB, invoca faptul ca Primaria si Prefectura nu i-au adus ca intervenienti in instanta. "Speram sa ajungem la o intelegere asupra terenurilor din cadrul bazei, iar fostii proprietari sa fie despagubiti cu bani reprezentand echivalentul proprietatilor lor la pretul pietei ori cu terenuri echivalente in valoare in alte zone", a spus directorul CSNPB, Vasile Ungureanu.
"Sala Ruia", statut incert
Un prim exemplu in acest caz este stadionul pe care s-au pregatit zeci de campioni olimpici, construit pe 3.600 mp si a carui pista atletica uzata n-a mai fost schimbata deoarece terenul a fost deja impartit pe hartie in mai multe parcele revendicate si castigate in instanta de familiile Tatusescu, Diaconescu si Cacialopol. Intr-o situatie similara se afla patinoarul artificial, inaugurat cu surle si trambite de MTS, si care n-a mai fost acoperit tot din cauza cererilor de retrocedare. Nici Hotelul Caraiman, renovat anul trecut in totalitate de ANS, nu sta pe roze, situatia sa si a terenului aferent, de 5.000 mp, nefiind foarte clara, desi familia Gogonea a castigat in prima instanta procesul de revendicare. In inventarul CSNPB se mai afla si Sala Ruia, folosita in special pentru pregatirea loturilor olimpice de box, lupte, haltere si judo, care are un statut ciudat. Construita in urma cu cinci decenii de ONT Carpati, sala a fost donata CNEFS fara acte, printr-un simplu ordin de partid, iar dupa decembrie '89, a ajuns in proprietatea Ministerului Muncii prin intermediul SC Poiana SA. In aceste conditii, situatia poate fi rezolvata printr-un protocol intre cele doua institutii ale statului, cu un transfer de proprietate. De altfel, conducerea ANS spera ca, pana la urma, fiind vorba de o baza sportiva infiintata prin HG nr. 1179/13.11.1996 si protejata prin Legea Sportului nr. 69/2000 (n.n. - destinatia sportiva nu poate fi schimbata), sa se ajunga la un consens cu fostii proprietari. "In tot acest caz, exista un paradox. Procesele de retrocedare s-au derulat doar cu Primaria si Prefectura Brasov, fara ca CSNPB sau ANS sa fie chemate in instanta", ne-a spus secretarul general al ANS, Bogdan Gheorghe. Pe de alta parte, primarul Brasovului, George Scripcaru (foto), a declarat: "Directorul din Brasov al complexului nu s-a ocupat de loc sa negocieze cu proprietarul, poate gaseau o solutie. Cred ca ANS ar trebui sa negocieze cu proprietarii". Si asta, pentru ca exista precedentul "partia Bradul", municipalitatea Brasov oferind la schimb fostilor proprietari un alt teren, situat in Poiana Mica.
Tiberiu RIST 
A r h i v a
  CCA: banii inapoi!    
  Chivu batut la Liverpool    
  Cosmarul lui Banel    
  Stiri pe scurt    
  Parchet de NBA in Sala Olimpia    
  Spilul zilei    
 Top afisari / comentarii 
 Un iepuras scos din basca (3772 afisari)
 DNA la cimitir (3360 afisari)
 Serbia ridica poporul (1425 afisari)
 Apare rivalul lui Raul Castro (1398 afisari)
 Scandal Primaria Brasov -ANS (1351 afisari)
 Lui Demi Moore ii cade fata (3326 afisari)
 ULTIMA ORA: A luat foc Belgradul (2434 afisari)
 ULTIMA ORA: Rusia felicita Romania pentru ca nu a recunoscut independenta Kosovo (2177 afisari)
 Mutu acuzat in Italia! (2102 afisari)
 SUA: O femeie a fost batuta cu bestialitate de un politist (1926 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01209 sec.